Με τις «Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής», έναν κύκλο αφιερωμένο σε μια από τις σημαντικότερες θεματολογίες της παγκόσμιας μουσικής ιστορίας, τη λατρεία, ξεκινά η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ τη δοκιμαστική λειτουργία της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).
Οι «Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής» θα παρουσιάζονται κάθε χρόνο, κατά την περίοδο του Πάσχα, και θα απαρτίζονται από εκδηλώσεις με κοινό θεματικό άξονα, αλλά με πολύ ευρείες αισθητικές και εννοιολογικές στοχεύσεις.
Ο πρώτος κύκλος των «Ημερών Λατρευτικής Μουσικής» είναι αφιερωμένος στα «Ανθρώπινα και Θεία Πάθη». Επιχειρώντας να αναδείξει την πολυδιάστατη συμβολή της λατρευτικής μουσικής στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού, παρουσιάζεται σε επιμέλεια προγράμματος των Μάρκελλου Χρυσικόπουλου και Γιώργου Κουμεντάκη, από τις 23 Μαρτίου έως τις 9 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ, και περιλαμβάνει συναυλίες, παραστάσεις μουσικού θεάτρου και performances.
Πρόγραμμα «Ημερών Λατρευτικής Μουσικής»
23 και 24 Μαρτίου
«Communio»: Η σκηνοθέτις Κατερίνα Ευαγγελάτου και το μπαρόκ σύνολο Latinitas Nostra, γνωστό και από τα τολμηρά μουσικά παντρέματα που προτείνει τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν, με μορφή συμποσίου, μια νέα ανάγνωση του «Άσματος Ασμάτων» – στην παραμεθόριο Ανατολής και Δύσης. Πρόκειται για ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο, με αφετηρία ένα από τα ομορφότερα και ερωτικότερα θρησκευτικά κείμενα.
Μουσική διεύθυνση – ιδέα: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, σκηνοθετική επιμέλεια: Κατερίνα Ευαγγελάτου, επιμέλεια σκηνικού χώρου – κοστούμια: Εύα Μανιδάκη, φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ. Τους Latinitas Nostra αποτελούν οι: Ευγένιος Βούλγαρης (γιαϊλί ταμπούρ), Ιάσων Ιωάννου (βιολοντσέλο), Θοδωρής Κίτσος (θεόρβη), Ηλίας Λιβιεράτος (βιόλα), Σίμος Παπάνας (βιολί), Δημήτρης Τίγκας (βιολόνε), Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (τσέμπαλο). Ερμηνεύουν: Μαρία Παλάσκα (υψίφωνος), Γεώργιος Σταύρου (ιεροψάλτης), Μαριάννα Πολυχρονίδη (ηθοποιός), Νικόλας Παπαγιάννης (ηθοποιός).
29 και 30 Μαρτίου – «Caravaggio: Ζώσες εικόνες»
Η ιταλική ομάδα Teatri 35, με τη συνοδεία ενός συνόλου που ερμηνεύει μουσική μπαρόκ, προτείνει, μέσω της τέχνης της ζώσας εικόνας, μερικές ματιές στο δολοφονικό τέλος του μεγάλου «καταραμένου» ζωγράφου Καραβάτζο. Θα ακουστούν αποσπάσματα από έργα των Αλεσάντρο Πιτσινίνι, Γιόχαν Χιερόνυμους Κάπσμπεργκερ, Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Χάινριχ Ίγκνατς Μπίμπερ και Αντόνιο Μπερτάλι.
Σκηνοθεσία – εικαστικό δρώμενο: ομάδα Teatri 35 (Γκαετάνο Κότσα, Φραντσέσκο Οτάβιο Ντε Σάντις, Αντονέλα Παρέλα), φωτισμοί: Τζενάρο Μαρία Σεντρανγκόλο. Ερμηνεύουν: Δημήτρης Καρακαντάς (βιολί), Θεόδωρος Κίτσος (νυκτά έγχορδα), Δήμος Γκουνταρούλης (τσέλο).
31 Μαρτίου και 1 Απριλίου – «Διά Χριστόν Σαλοί: Μια σταντ απ λειτουργία»
Ο σταντ απ κωμικός και λιμπρετίστας Δημήτρης Δημόπουλος συναντά το σύνολο παλιάς μουσικής Ex Silentio, σε μια παράσταση που επιχειρεί να προσεγγίσει δύο σημαντικές θεολογικές έννοιες με εντελώς απροσδόκητα εργαλεία.
Μουσική διεύθυνση: Δημήτρης Κούντουρας, Ex Silentio: Ιάσων Μαρμαράς, Φλώρα Παπαδοπούλου, Annemarie Podesser, Ηλέκτρα Μηλιάδου, Δημήτρης Κούντουρας.
2 Απριλίου – «Έρωτας έρημος τόπος: Δύο κύκλοι τραγουδιών για τη Μαρία Φαραντούρη»
Η ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη και οι μονωδοί Βασιλική Καραγιάννη και Τάσης Χριστογιαννόπουλος θα παρουσιάσουν κύκλους τραγουδιών των Μίκη Θεοδωράκη και Γιώργου – Εμμανουήλ Λαζαρίδη.
Σολίστ: Μαρία Φαραντούρη, Βασιλική Καραγιάννη (υψίφωνος), Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος), σύνθεση – πιάνο: Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης. Συμμετέχουν: Τάκης Φαραζής (πιάνο), Ντέιβιντ Λιντς (πνευστά), Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο).
4 και 5 Απριλίου – «Παραφράσεις ιερών κειμένων»
Τέσσερις σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς παραφράζουν κείμενα των Ευαγγελιστών, με τη συνοδεία στο πιάνο του σπουδαίου αυτοσχεδιαστή Αντώνη Ανισέγκου. Κείμενα: Ευγένιος Αρανίτσης, Γιώργος Κοροπούλης, Έρση Σωτηροπούλου, Γιάννης Μακριδάκης, σύνθεση – αυτοσχεδιασμός στο πιάνο: Αντώνης Ανισέγκος, ερμηνεία: Ράνια Οικονομίδου.
6 Απριλίου – «Ο Κυανοπώγωνας στη Via Crucis»
Η μοναδική όπερα του Μπέλα Μπάρτοκ, «Ο πύργος του Κυανοπώγωνα», γίνεται η πλατφόρμα για την προσέγγιση του θέματος του Θείου και του ανθρώπινου πάθους. Σε μια παράλληλη ανάγνωση της πορείας του Κυανοπώγωνα και της Via Crucis, της πορείας του Ιησού προς τον Γολγοθά, ο πιανίστας Γιώργος Κωνσταντίνου ανασυνθέτει το υλικό των Μπάρτοκ και Λιστ, για έναν απρόσμενο συνδυασμό οργάνων: πιάνο από τον ίδιο και πριόνι και σφυρί από τον Νίκο Γιούσεφ.
7 και 9 Απριλίου – Τζοακίνο Ροσίνι – «Μικρή επίσημη λειτουργία»
Η παρουσίαση του έργου αυτού, που γράφτηκε το 1863, επιχειρεί να αναβιώσει την πρώτη του ιδιωτική εκτέλεση, αντικαθιστώντας το αρμόνιο με ακορντεόν, όπως φέρεται να ήταν η αρχική ιδέα του Ροσίνι, την οποία, όμως, εκείνη την περίοδο, έκρινε ως πολύ «κοσμική» για τον θρησκευτικό χαρακτήρα του έργου.
Μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, διεύθυνση χορωδίας: Δημήτρης Κτιστάκης, συμμετέχουν: Θεοδώρα Μπάκα (υψίφωνος), Νίκος Σπανός (άλτο), Βασίλης Καβάγιας (τενόρος), Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος), Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο), Σοφία Ταμβακοπούλου (πιάνο), Κώστας Ράπτης (μπαγιάν). Συμμετέχουν μέλη της Χορωδίας της ΕΡΤ.
8 Απριλίου – Συναυλία Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας «ΕΛΒΥΧ»
Σε διάλογο με τη «Μικρή επίσημη λειτουργία», ένα από τα σημαντικότερα σύνολα βυζαντινής μουσικής που ιδρύθηκε το 1977 από τον αείμνηστο Λυκούργο Αγγελόπουλο, με χοράρχη τον Γιώργο Κωνσταντίνου, παρουσιάζει ύμνους και αποσπάσματα αναγνωσμάτων από την Υμνολογία της περιόδου του Τριωδίου και από τη Νεκρώσιμο Ακολουθία, καθώς και ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας.
Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται μία ώρα πριν την έναρξη, στα ταμεία της Εναλλακτικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ.
Πληροφορίες
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: λεωφ. Συγγρού 364 – Καλλιθέα. Τιμές εισιτηρίων: 15, 12, 8 (παιδικό – φοιτητικό) ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: ταμεία της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, ταμεία θεάτρου Ολύμπια: Ακαδημίας 59 – 61, Αθήνα (Τρίτη – Κυριακή: 09.00 – 21.00 και Δευτέρα: 09.00 – 16.00), ηλεκτρονικά: nationalopera.gr.
naftemporiki.gr