Την Τρίτη 19 Μαρτίου ξεκινά νέος κύκλος μαθημάτων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο τής Στοάς τού Βιβλίου. Ο 36ος κύκλος περιλαμβάνει μαθήματα για την ποίηση και την πεζογραφία, την αστροφυσική, το θέατρο, την ελληνική ιστορία.
Ο Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα πραγματοποιήσει (από τις 19 Μαρτίου) 5 μαθήματα για τη Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση, επιχειρώντας μια περιήγηση στο έργο νέων ιδίως ποιητών από το 1974 μέχρι σήμερα.
Στόχος είναι να αναδειχθεί η σύνδεση τής ποίησης τής μεταπολίτευσης με τις σύγχρονές της πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις και να παρουσιαστούν οι επιμέρους ποιητικές γενιές τής μεταπολίτευσης με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους: η πολιτικοποιημένη γενιά τής «αμφισβήτησης» και τής «άρνησης» (δεκαετία τού 1970), το «ιδιωτικό όραμα» και η εξατομίκευση στη γενιά των ποιητών τού 1980, η «ιδιωτική», λόγια και αποστασιοποιημένη από την κοινωνία ποίηση τού 1990, η γενιά τής δεκαετίας τού 2000 που αναζητά το προσωπικό της στίγμα σε μια εποχή αντιφάσεων, και, τέλος, η γενιά τού 2010 και η επανασύνδεση τής ποίησης με τον κοινωνικό χώρο στην εποχή τής κρίσης.
Ο Κανάρης Τσίγκανος, Καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής τού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα πραγματοποιήσει (από τις 19 Μαρτίου) 5 μαθήματα Διαστημικής, Αστροφυσικής και Κοσμολογίας, στα οποία θα μιλήσει για τα 100 χρόνια επιστημονικών ανακαλύψεων στην εξερεύνηση και μελέτη τού πλανητικού μας συστήματος. Ανακαλύψεις που αφορούν στη φυσική τού Ήλιου, στην Αστροφυσική και την Κοσμολογία, που τελικά οδηγούν στην κατανόηση τής θέσης τού ανθρώπου στο σύμπαν.
Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής τού Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα μιλήσει (από τις 21 Μαρτίου) σε πέντε μαθήματα για τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία, με θέμα Ελλάδα και Βαλκάνια (1870 – 1989): Ειδικότερα, μέσα από μια γεωγραφική και ιστορική αναδρομή, ο κ. Χατζηβασιλείου θα φωτίσει τη θέση τής Ελλάδας στα Βαλκάνια στη νεότερη εποχή, στο πλαίσιο των εδαφικών διεκδικήσεών της και τής ανάγκης τής περιφερειακής πολιτικής της. Στα 120 χρόνια τής ιστορικής αναφοράς, θα αναδειχθούν: το Μακεδονικό Ζήτημα, οι εδαφικές διευθετήσεις με το τέλος των Βαλκανικών και τού Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το πέρασμα στον μεσοπόλεμο και την έκρηξη τού Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για να καταδειχθεί η θέση τής Ελλάδας στα μεταπολεμικά Βαλκάνια.
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, κριτικός θεάτρου, μεταφραστής και επίτιμος διδάκτωρ Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα παρουσιάσει (από τις 21 Μαρτίου) σε 5 μαθήματα τη ζωή και το έργο μεγάλων Ελλήνων ηθοποιών, εμβληματικών μορφών που πρωταγωνίστησαν στο σανίδι αλλά και στην ιστορία τού νεοελληνικού θεάτρου και των οποίων η τέχνη αποτέλεσε πολύτιμη παρακαταθήκη και σημείο αναφοράς για τις γενιές των Ελλήνων ηθοποιών που ακολούθησαν: Αιμίλιος Βεάκης – Μαρίκα Κοτοπούλη, Κυβέλη – Χριστόφορος Νέζερ, Ελένη Παπαδάκη – Νίκος Δενδραμής – Βασίλης Λογοθετίδης, Κατίνα Παξινού – Μαίρη Αρώνη – Δημήτρης Χορν.
Τέλος, ο Γιάννης Μπασκόζος, συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας, θα συντονίσει (από τις 20 Μαρτίου) ενότητα 5 μαθημάτων για τους κλασικούς και σύγχρονους πεζογράφους τής παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπου θα μιλήσουν και με την ιδιότητά τους ως μεταφραστών των συγκεκριμένων λογοτεχνών, ο Δημήτρης Τριανταφυλίδης, μεταφραστής Ρωσικής λογοτεχνίας, για τον Φιόντορ Ντοστογιέφσι, ο Άρης Μαραγκόπουλος, συγγραφέας και μεταφραστής, για τον Τζέιμς Τζόις, ο Τίτος Πατρίκιος, ποιητής, για τον Σταντάλ, ο Παναγιώτης Πούλος, καθηγητής τής Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, για τον Μαρσέλ Προυστ, και ο Αχιλλέας Κυριακίδης, συγγραφέας και μεταφραστής, για τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες.
Ελεύθερο Πανεπιστήμιο – 36ος κύκλος
Μάρτιος – Απρίλιος 2019
5 Μαθήματα για τη Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση
Ευριπίδης Γαραντούδης
5 Μαθήματα Διαστημικής, Αστροφυσικής & Κοσμολογίας
Κανάρης Τσίγκανος
5 Μαθήματα Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας
Ευάνθης Χατζηβασιλείου
5 Μαθήματα για το Θέατρο
Κώστας Γεωργουσόπουλος
5 Μαθήματα για τους Κλασικούς / Συγχρόνους Πεζογράφους
Γιάννης Μπασκόζος, Συντονιστής τής ενότητας (Αχιλλέας Κυριακίδης, Άρης Μαραγκόπουλος, Τίτος Πατρίκιος, Παναγιώτης Πούλος, Δημήτρης Τριανταφυλλίδης).
Πληροφορίες
Για το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων και για εγγραφές: www.stoabibliou.gr,
Καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9:30-16:00, στα τηλέφωνα τής Στοάς τού Βιβλίου: 210-3244538 & 210-3253989.