Skip to main content

Αντίδραση του απερχόμενου προέδρου του ΕΚΚ, Αλέξη Γρίβα, στην απόφαση Μπαλτά

Την αντίδρασή του – με δελτίο Τύπου – εξέφρασε ο απερχόμενος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Αλέξης Γρίβας, στην απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να προχωρήσει σε αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΚ, καθώς και στα όσα αναφέρει η ανακοίνωση της απόφασης του υπουργείου.

Το δελτίο του ΕΚΚ

Μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ, χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.), την αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), όπως και τη σαφή οδηγία του προς το νέο διοικητικό συμβούλιο να προχωρήσει στην «διαδικασία για τη στελέχωση της θέσης του νέου Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού».

Θα ήθελα αρχικά να υπενθυμίσω ότι μερικούς μήνες πριν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκος Ξυδάκης μας τίμησε με την επιλογή του στο πλαίσιο του ευρύτερου εκφρασθέντος οράματος του υπουργείου και με στόχο την αναδιοργάνωση του ΕΚΚ.

Το υπουργείο σύμφωνα με το χθεσινό δελτίο Τύπου του προέβη σε αυτή του την απόφαση μετά από «έγγραφες καταγγελίες τεσσάρων μελών του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού».

Αιτούμαι από το υπουργείο έχοντας έννομο συμφέρον, να δημοσιοποιήσει τις έγγραφες καταγγελίες στις οποίες στηρίχτηκε για να λάβει την απόφασή του, δεδομένου ότι εξ’ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω, τουλάχιστον τα δύο από τα τρία μέλη τα οποία αναφέρεται ότι παραιτήθηκαν δεν κατέθεσαν συγκεκριμένες γραπτές καταγγελίες.

Επίσης αιτούμαι τη δημοσιοποίηση των παραιτήσεων των τριών μελών.

Στην ανακοίνωσή του επίσης το υπουργείο αναφέρεται σε δυσλειτουργίες.

Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι ουδεμία δυσλειτουργία παρουσιάστηκε στη διαχείριση των θεμάτων του ΕΚΚ.

Αντίθετα τόσο το διοικητικό συμβούλιο όσο και ο Γενικός Διευθυντής αποκατέστησαν και επιτάχυναν όλες τις σχετικές διαδικασίες, από εγκρίσεις σχεδίων ταινιών (75 μέχρι σήμερα), μέχρι την αναθεώρηση λειτουργικών αναγκών για χρηματοδοτήσεις, την επανακατάρτιση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, την απελευθέρωση μεγάλου αριθμού ταινιών που επί χρόνια παρακρατούνταν από ιδιώτη και την επιστροφή τους στους έχοντες τα δικαιώματα, την επιστροφή στους  εργαζόμενους αναδρομικών παρακρατηθέντων επί μακρό χρονικό διάστημα κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους επισημάνσεις του υπουργείου σχετικά με τη σύναψη σύμβασης μεταξύ του Προέδρου και του Γενικού Διευθυντή, όπως και του περιεχομένου της, υπογραμμίζω ότι ως Πρόεδρος υπέγραψα την σύμβαση όπως προβλέπεται, αντιπροσωπεύοντας το διοικητικό συμβούλιο και κατόπιν σχετικής απόφασής του.

Τόσο το παραπάνω θέμα όπως και τα άλλα που αναφέρονται στο δελτίο Τύπου του υπουργείου, (ρήτρα εμπιστευτικότητας, μη τήρηση επικυρωμένων πρακτικών, δυστοκία στη διερεύνηση προηγούμενων διαχειριστικών χρήσεων του ΕΚΚ), όχι μόνο θεωρώ ότι δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα αλλά επί πλέον έχουν δοθεί γραπτώς επαρκείς και αναλυτικότατες εξηγήσεις στον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού στις 18.11.2015 αμέσως μετά τη συνάντησή μας μαζί του (16.11.15).

Επιπλέον τα έγγραφα αυτά τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν όπως και οι εξηγήσεις που περιέχουν είναι στη διάθεση όποιου ενδιαφέρεται για να ενημερωθεί αναλυτικά και να σχηματίσει πραγματική και αντικειμενική εικόνα σχετικά με όλα τα προαναφερόμενα.

Σημειωτέον ότι στη συνάντηση με τον υπουργό, τον Διευθυντή του Γραφείου του, κ. Παναγιώτη Δούρο και τους Νομικούς Συμβούλους τους, αντίθετα με όσα αναφέρονται στο δελτίο Τύπου του ΥΠ.ΠΟ.Α., δεν διαπίστωσα θέληση εκ μέρους του υπουργού «να ενημερωθεί και να συμβάλει, στο μέτρο του δυνατού, στην εκτόνωση των εσωτερικών εντάσεων και στην επίλυση των προβλημάτων», αλλά βρέθηκα στο επίκεντρο των παραπάνω κατηγοριών με κύριο στόχο εμένα τον ίδιο, τον Γενικό Διευθυντή και τη Νομική μας Σύμβουλο, η οποία και δεν εκλήθη να παραστεί.

Είναι δε ακριβώς λόγω της διαπίστωσης ότι ο αντίλογός μου δε γινόταν αποδεκτός, που έθεσα στη διάθεση του κ. υπουργού την παραίτησή μου.              

Επίσης ας σημειωθεί  ότι στο δελτίο Τύπου δεν αναφέρεται ότι το ΥΠ.ΠΟ.Α. μας υποχρέωσε ως ΕΚΚ, να σταματήσουμε τη εν εξελίξει διαδικασία κάλυψης της θέσης του Διευθυντή Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών (Hellenic Film Commission), ενώ είχε από κοινού αποφασιστεί από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκο Ξυδάκη, τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό κ. Τέρενς Κουίκ και τον Διευθυντή του Γραφείου του αναπληρωτή υπουργού, κ. Παναγιώτη Δούρο, να προχωρήσουμε άμεσα στην προκήρυξη της θέσης.

Τέλος, θεωρώ ότι η μέχρι σήμερα πρακτική του ΥΠ.ΠΟ.Α. τόσο σε αυτή την περίπτωση όπως και σε προηγούμενη, δείχνει το μέτρο του τρόπου άσκησης της πολιτικής του. Ειδικότερα φαίνεται να αποδεικνύει ότι με την αρωγή ιδιοτελών κύκλων και προσώπων, δεν ευνοεί πραγματικά την κάθαρση των κακώς εχόντων στο ΕΚΚ, έναν από τους κύριους σκοπούς τους οποίους εκλήθη να υπηρετήσει το μόλις αποπεμφθέν διοικητικό συμβούλιο, το οποίο κρίνω ότι στη 10μηνη θητεία του κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εκπλήρωση όλων των στόχων του και κυρίως για την ενθάρρυνση στο πλαίσιο των οικονομικών πενιχρών δυνατοτήτων του, της ελληνικής δημιουργικής κινηματογραφικής παρουσίας.

Αλέξης Γρίβας

Εκτελών χρέη Προέδρου του Υπηρεσιακού διοικητικού συμβουλίου μέχρις εκδόσεως του ΦΕΚ  διορισμού του νέου.