Skip to main content

Το τελευταίο «αντίο» στον Λάκη Παπαστάθη

Τον βραβευμένο σκηνοθέτη, παραγωγό και συγγραφέα αποχαιρέτησαν σήμερα άνθρωποι του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, συγγενείς και φίλοι, στο νεκροταφείο του Βύρωνα.

Το τελευταίο «αντίο» στον βραβευμένο σκηνοθέτη, παραγωγό και συγγραφέα Λάκη Παπαστάθη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, είπαν σήμερα από το νεκροταφείο του Βύρωνα η οικογένεια, συγγενείς και φίλοι, άνθρωποι του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Ο Λάκης Παπαστάθης ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Υβόννη Μαλτέζου και μαζί απέκτησαν έναν γιο, τον Αργύρη.

Μεταξύ των επωνύμων που συνόδευσαν τον σπουδαίο δημιουργό στην τελευταία κατοικία του ήταν ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Κώστας Αρζόγλου, ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, η Σία Αναγνωστοπούλου, η Ελένη Ζιώγα, ο Αίας Μανθόπουλος, η Σοφία Ζαχαράκη κ.ά.

Ξεχωριστό κεφάλαιο της ζωής του ήταν η στενή φιλία και η συνεργασία με τον Διονύση Σαββόπουλο. Τον Δεκέμβριο του 1973, ο Λάκης Παπαστάθης συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Σαββόπουλο αναλαμβάνοντας την κινηματογραφική σκηνοθεσία για το μουσικό πολυθέαμα του τραγουδοποιού με τίτλο «Θίασος Σκιών» στη μπουάτ «Κύτταρο». Αμέσως μετά τη δικτατορία, ο Λάκης Παπαστάθης σκηνοθέτησε την εκπομπή «Χαίρω πολύ Σαββόπουλος», την πρώτη εμφάνιση του Σαββόπουλου στην ελληνική τηλεόραση. Η τελευταία τους συνεργασία έγινε το 1999 με τη σκηνοθεσία του video clip του τραγουδιού «Πρώτη του Δύο Χιλιάδες» από τον δίσκο «Ο Χρονοποιός».

Ο Λάκης Παπαστάθης θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γενιάς του και παράλληλα ένας από τους θεμελιωτές του πολιτιστικού ντοκιμαντέρ στην ελληνική τηλεόραση, κυρίως μέσω της εκπομπής «Παρασκήνιο», την οποία δημιούργησε μαζί με τον σκηνοθέτη Τάκη Χατζόπουλο το 1976.

Υπήρξε ένας από τους κύριους εκπροσώπους του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, αλλά και ένας πολύπλευρα δημιουργικός άνθρωπος, ο οποίος άφησε το αποτύπωμά του σε ποικίλα είδη τέχνης και με διαφορετικά μέσα έκφρασης (κινηματογράφος, τηλεόραση, λογοτεχνία, κριτική κ.ά.).

Ο Λάκης Παπαστάθης σκηνοθέτησε συνολικά τέσσερις μεγάλου μήκους ταινίες: «Τον καιρό των Ελλήνων« (1981), «Θεόφιλος» (1987), «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» (2001), «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» (2010). Οι ταινίες του απέσπασαν πολλά κινηματογραφικά βραβεία στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στα Κρατικά Βραβεία Κινηματογράφου, ενώ συμμετείχαν επίσης σε διεθνή Φεστιβάλ.