Skip to main content

O Banksy στην Ουκρανία: Συγκλονιστικό βίντεο στο Instagram

Ο διάσημος street artist ανέβασε στον λογαριασμό του στο Instagram ένα βίντεο με έργα του σε τοίχους κατεστραμμένων σπιτιών της Ουκρανίας. Τα πλάνα που είναι «ντυμένα» με ουκρανικές μελωδίες, δείχνουν τον ίδιο να δημιουργεί γκράφιτι σε ερειπωμένα κτήρια και γκρεμισμένους τοίχους ενώ φιλοξενεί και δηλώσεις κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς.

Ο Βρετανός καλλιτέχνης γκράφιτι Banksy δημοσίευσε ένα βίντεο με τοιχογραφίες, οι οποίες βρίσκονται σε διάφορες τοποθεσίες στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβου, του προαστίου Irpin και της πόλης Borodyanka – η οποία ήταν ένα από τα μέρη που επλήγησαν περισσότερο από τους βομβαρδισμούς της Ρωσίας στην Ουκρανία αμέσως μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Την περασμένη εβδομάδα ο διάσημος street artist ανέβασε στον λογαριασμό του στο Instagram μια φωτογραφία από ένα έργο του, στην πόλη Μποροντιάνκα της Ουκρανίας. Η τοιχογραφία απεικόνιζε μια γυμνάστρια να ισορροπεί πάνω στα ερείπια ενός κατεστραμμένου σπιτιού κι όπως ήταν αναμενόμενο, η ανάρτησή του έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Μία τοιχογραφία απεικονίζει έναν άνδρα -που λέγεται ότι μοιάζει με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν- να ρίχνεται στο πάτωμα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα τζούντο με ένα νεαρό αγόρι

Την Πέμπτη 17/11 ο καλλιτέχνης ανέβασε ένα βίντεο με έργα του σε τοίχους κατεστραμμένων σπιτιών της Ουκρανίας. Τα πλάνα που είναι «ντυμένα» με ουκρανικές μελωδίες, δείχνουν τον ίδιο -για την ακρίβεια τα χέρια του- να δημιουργεί γκράφιτι σε ερειπωμένα κτήρια και γκρεμισμένους τοίχους ενώ φιλοξενεί και δηλώσεις κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς.

Ένας ηλικιωμένος που κάνει μπάνιο, μια γυναίκα που φορά αντιασφυξιογόνα μάσκα και κρατά πυροσβεστήρα, μια αθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής, δυο παιδιά που παίζουν τραμπάλα σε σίδερα που είχαν τοποθετηθεί ως οδοφράγματα. Είναι μόνο μερικές από τις φιγούρες που δημιούργησε ο Banksy για να δώσει ζωή στα συντρίμμια του πολέμου.

Για τον διάσημο καλλιτέχνη δρόμου δεν είναι η πρώτη φορά που το έργο του συνδέεται με την Ουκρανία. Τον Μάρτιο, μια εκτύπωση ενός από τα πιο διάσημα αντιπολεμικά κομμάτια του, CND Soldiers, πουλήθηκε σε δημοπρασία, συγκεντρώνοντας $106.505 για ένα νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο. Η αρχική τοιχογραφία εμφανίστηκε για πρώτη φορά έξω από τα κτήρια του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο το 2003, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του πολέμου στο Ιράκ.