Skip to main content

Σαν σήμερα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου: Το πρώτο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο

Εξήντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη του Α’ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, στο Ηράκλειο από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ), 22-28 Σεπτεμβρίου 1961, με αφορμή τη συμπλήρωση χιλίων χρόνων (961 – 1961), από την απελευθέρωση του νησιού από τον Νικηφόρο Φωκά.

Ήταν ένα πρωτοποριακό διεθνές επιστημονικό γεγονός, που εμπνεύστηκε η νεανική τότε ηγεσία της ΕΚΙΜ (Μενέλαος Παρλαμάς, Ανδρέας Καλοκαιρινός, Νικόλαος Πλάτων, Στυλιανός Αλεξίου, …) και που κανείς ως τότε δεν περίμενε να συμβεί στην ελληνική περιφέρεια.

Στο Α΄ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο συμμετείχαν 131 σύνεδροι από 16 χώρες, με 87 επιστημονικές ανακοινώσεις, συνολικά. Και αυτή ήταν η απαρχή ενός από τους πιο στέρεους και παραγωγικούς θεσμούς των σπουδών της αρχαιολογίας, της ιστορίας και της λαογραφίας της Κρήτης. Η εναρκτήρια συνεδρία έγινε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου που μόλις είχε αποκατασταθεί με μέριμνα της ΕΚΙΜ.

Ευτυχής συγκυρία σήμερα για την ΕΚΙΜ, που βρίσκεται στην κορύφωση της προετοιμασίας του ΙΓ’ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου το οποίο θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο, από 5 ως και 9 Οκτωβρίου 2022.

Περισσότερες από 350 ανακοινώσεις, προσκεκλημένοι ομιλητές-μέλη της επιστημονικής κοινότητας των κρητολογικών σπουδών και η αναμενόμενη συμμετοχή άνω των 500 συνέδρων, συνθέτουν το πενθήμερο των εργασιών του Συνεδρίου το οποίο πραγματοποιείται φέτος μετά την αναβολή του για ένα έτος λόγω της πανδημίας και θα είναι «υβριδικό».

Η συμμετοχή θα είναι δυνατή είτε με φυσική παρουσία στους συνεδριακούς χώρους, είτε εξ αποστάσεως μέσω live streaming από την ιστοσελίδα του Συνεδρίου κατά το διάστημα διεξαγωγής του.

Υπενθυμίζεται ότι το Συνέδριο, του οποίου το πρόγραμμα έχει ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο ( https://www.13-iccs.gr/ ) θα διεξαχθεί σε τρία τμήματα: α) Προϊστορία και Αρχαιότητα, β) Βυζάντιο και Βενετοκρατία, γ) Νεότερη και Σύγχρονη εποχή, με θεματικούς άξονες: (α) Ανατροπές, ρήξεις, ασυνέχειες, επαναστάσεις, και (β) Υγεία και ασθένεια στις ανθρώπινες κοινότητες.