Skip to main content

Δημήτρης Παντερμαλής: Πέθανε ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης

Πέθανε, σε ηλικία 82 ετών, ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης ο σπουδαίος Καθηγητής Αρχαιολογίας, Δημήτρης Παντερμαλής. 

Ήταν καθηγητής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, υπεύθυνος ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και τα τελευταία χρόνια Διευθυντής του Μουσείου Ακροπόλεως.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ

Το υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο της Ακρόπολης ανακοίνωσαν την απώλεια του προέδρου του Δ.Σ., Δημήτρη Παντερμαλή.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποχαιρετούμε με συντριβή έναν σπάνιο επιστήμονα, έναν εμπνευσμένο δάσκαλο, έναν πολύτιμο συνεργάτη, έναν καλό φίλο. Η πορεία του Δημήτρη Παντερμαλή είναι γεμάτη από κορυφαία επιτεύγματα στην επιστήμη της Αρχαιολογίας. Υπήρξε πρωτοπόρος, διευθύνοντας τις ανασκαφές στο Δίον, όπου ανέπτυξε ένα καινοτόμο αρχαιολογικό και φυσικό πάρκο. Εφερε νέες, σύγχρονες ιδέες, ως Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το μεγάλο του έργο όμως, το όραμα ζωής του, υπήρξε το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο υπηρέτησε από την πρώτη στιγμή, με όλες του τις δυνάμεις.

Ήταν η ψυχή του Μουσείου, όταν αυτό ήταν ακόμη μόνο στα χαρτιά. Βρισκόταν εκεί, σε κάθε στάδιο της δημιουργίας του και μέχρι την τελευταία του στιγμή. Του οφείλουμε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα σπουδαιότερα και πιο αγαπημένα στους επισκέπτες μουσεία του κόσμου, ένα μουσείο πρότυπο πολιτιστικής διαχείρισης, που τιμά τον Πολιτισμό μας και την πατρίδα μας. Ένα μουσείο που στα 13 χρόνια λειτουργίας του, καθημερινά, στα εκατομμύρια επισκεπτών που έρχονται από κάθε άκρη του κόσμου, μεταδίδει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο το μήνυμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέθλια γη.

Επένδυσε στον στόχο της άριστης λειτουργίας του Μουσείου την προσωπικότητα, το κύρος, το πάθος, την φιλοσοφία και την αφοσίωση του. Του οφείλουμε πολλά. Η απώλειά του είναι οδυνηρή για όλους εμάς που τον γνωρίσαμε, που δουλέψαμε μαζί του για περισσότερα από είκοσι χρόνια, που ήταν αγαπημένος φίλος. Στον Στέφανο τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για την απώλεια ενός τόσο αγαπημένου προσώπου, όπως ο καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής, τον οποίο είχα την τύχη να γνωρίζω από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 ως φοιτητής.

Η διδασκαλία του, το φωτεινό παράδειγμά του, το έργο του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης –όχι μόνο ως δάσκαλος αλλά και ως Πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής- για όλους τους μαθητές και συνεργάτες του είναι μοναδικό.

Ιδιαίτερα το έργο του στο πεδίο, που δεν έμενε μόνο στην ανακάλυψη των αρχαιοτήτων και στη δημοσίευσή τους, αλλά προχωρούσε άμεσα και αποτελεσματικά στη συντήρηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Δίον, υπήρξε πρωτοπόρο.

Η μνήμη των ανθρώπων που φεύγουν διατηρείται ακέραιη στις επόμενες γενιές μέσα από το έργο τους. Και το μέγιστο έργο και η προσφορά του Δημήτρη Παντερμαλή είναι η δημιουργία του Μουσείου της Ακρόπολης.

Δεν θα αναφερθώ στις αντιξοότητες και δυσκολίες που αντιμετώπισε, άλλωστε αυτά είναι γνωστά σε όλους. Θα πω όμως για την αγάπη, τη φροντίδα και την αφοσίωση με την οποία περιέβαλε το Μουσείο Ακρόπολης χρόνια πριν τη δημιουργία του και σε όλη τη διάρκεια των 13 ετών λειτουργίας του.

Το Μουσείο Ακρόπολης, ένα από τα καλύτερα Μουσεία του κόσμου, δεν περιέχει μόνο το κάλλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου αλλά και την ψυχή του δημιουργού του και των ανθρώπων που συμπορεύτηκαν και συμπορεύονται μαζί του.

Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και ευγνωμοσύνη πάντα γιατί «ό,τι θυμάμαι υπάρχει και ό,τι ξεχνώ πεθαίνει».

 Στον  αγαπημένο του γιο Στέφανο, ένα  στεφάνι αγάπης από όλους μας».

Αντώνης Σαμαράς: «Ο πολιτισμός μας είναι από σήμερα φτωχότερος»

«Με θλίψη αποχαιρετών έναν σπουδαίο άνθρωπο, λαμπρό επιστήμονα, οραματιστή και προσωπικό μου φίλο» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τον θάνατο του Δημήτρη Παντερμαλή.

«Είχα τη χαρά να μοιραστώ μαζί του τον αγώνα για το Μουσείο της Ακρόπολης, να ζήσω το πάθος του για την Αρχαιολογία και την επιστροφή των Μαρμάρων, Ο πολιτισμός μας είναι από σήμερα φτωχότερος. Συλλυπητήρια στους οικείους του», προσθέτει ο κ. Σαμαράς.

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Αποχαιρετούμε τον σπουδαίο επιστήμονα, εμπνευστή του Μουσείου-στολίδι κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης»

«Αποχαιρετούμε τον σπουδαίο επιστήμονα Δημήτρη Παντερμαλή, εμπνευστή του Μουσείου-στολίδι κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε ανάρτησή του στο twitter.

«Το όραμά του έγινε πραγματικότητα, το χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα της επιστροφής των Γλυπτών. Τον ευχαριστούμε για το έργο και την προσφορά του», προσθέτει ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ο Κώστας Μπακογιάννης με τη σειρά του έγραψε για τον θάνατο του Δημήτρη Παντερμαλή:

«Ένας σπουδαίος άνθρωπος του πολιτισμού, ο Καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, δεν είναι πια κοντά μας. Εξαιρετικός επιστήμονας, πρωτοπόρος και οραματιστής. Η Ελλάδα και η Αθήνα του οφείλουν πολλά».

ΚΚΕ – Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου

Για το θάνατο του διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης και καθηγητή Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ Δημήτρη Παντερμαλή, το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του  συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του.

 Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής  για το θάνατο του Δημήτρη Παντερμαλή και της Ειρήνης Παππά  

«Η επιστήμη, η  τέχνη και γενικότερα ο πνευματικός κόσμος της χώρας μας θλίβεται εξακολουθητικά σήμερα.

Η απώλεια του Δημήτρη Παντερμαλή, του πρωτοπόρου αρχαιολόγου, δασκάλου, εμπνευστή και ψυχή του Μουσείου της Ακρόπολης, ο οποίος διετέλεσε και βουλευτής Επικρατείας από το 1996 έως το 2000, αφήνει κενό και συνάμα πληθώρα δώρων από τη γόνιμη διαδρομή του. Το αρχαιολογικό πάρκο στο Δίον και ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία στον κόσμο, το Μουσείο της Ακρόπολης, θα διατηρούν τη μνήμη του στο πέρασμα των χρόνων.

Μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα αποτελεί και η διεθνούς φήμης προσωπικότητα, η Ειρήνη Παππά, που ερμήνευσε μοναδικά εμβληματικούς ρόλους του αρχαίου δράματος. Τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο «Ελληνίδες και Έλληνες παγκόσμιας αναγνώρισης» του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στις 27 Μαρτίου 2009, ανήμερα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, παρουσία του Πρωθυπουργού, πρώην Πρωθυπουργών και Προέδρων Βουλής.

Η παρακαταθήκη τους θα συντροφεύει και τις επόμενες γενιές των Ελλήνων. Στους οικείους τους θερμά συλλυπητήρια».

Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά τον Δημήτρη Παντερμαλή

Το Κρατικό Θέατρο εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του κορυφαίου αρχαιολόγου Δημήτρη Παντερμαλή. Ο καθηγητής αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έγραψε ιστορία ως υπεύθυνος των ανασκαφών στο αρχαίο Δίον αλλά και ως διευθυντής του Οργανισμού Ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως στο οποίο αφιέρωσε όλη του τη ζωή από την δημιουργία του έως και σήμερα.