Skip to main content

Όσκαρ: Αντίστροφη μέτρηση για την 89η τελετή απονομής

Τα πιο πολιτικά φορτισμένα Όσκαρ αναμένεται να είναι αυτά που θα διεξαχθούν την Κυριακή το βράδυ, καθώς το Χόλυγουντ είναι έτοιμο να εξαπολύσει μία «καλλιτεχνική» επίθεση εναντίον του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Πριν ξεχαστεί το χάσταγκ #OscarsSoWhite, με το οποίο αναδείχθηκε η έλλειψη της διαφορετικότητας στο Χόλυγουντ τα τελευταία χρόνια, οι πρωταγωνιστές της κινηματογραφικής βιομηχανίας ετοιμάζονται για να εκφράσουν ένα συλλογικό φιλελεύθερο ουρλιαχτό εναντίον του Προέδρου με το «μαυρισμένο από το σολάριουμ» δέρμα, προτρέποντας τα 89α βραβεία της Ακαδημίας να μείνουν στην ιστορία ως τα #OscarsSoOrange.

Ο γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπίσερ, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν πρέπει να παρακολουθήσει την τελετή απονομής των Όσκαρ την Κυριακή, αλλά η προοπτική της πιο λαμπερής βραδιάς, στην πιο φωτεινή πόλη, να μετατραπεί σε ένα πολιτικό θέαμα αναμένεται να ενισχύσει την παγκόσμια τηλεθέαση.

Η νευρική, κομματική διάθεση έχει επισκιάσει το ρεκόρ των 14 υποψηφιοτήτων του «La La Land», το οποίο ανεξάρτητα από στοιχήματα και προβλέψεις, είναι χωρίς καμιά αμφιβολία η ταινία της χρονιάς.

Ο ρομαντικός ύμνος στον έρωτα και τα όνειρα του Καναδού σκηνοθέτη Ντέμιαν Σαζέλ, οδηγεί την κούρσα των υποψηφιοτήτων και δείχνει πως θα χάσει δύσκολα τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Μουσικής και Τραγουδιού. Μόνο το δραματικό έργο «Moonlight» μπορεί να κάνει, πιθανώς, την έκπληξη στην πρώτη περίπτωση, με την Ακαδημία να μην αγνοεί ίσως την κόντρα του Χόλυγουντ με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στην κατηγορία του Α΄ Γυναικείου Ρόλου, η Έμα Στόουν είναι έτοιμη να αποσπάσει το πρώτο της χρυσό αγαλματίδιο. Η 28χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός έχει ξαναδοκιμαστεί σε μιούζικαλ στο θέατρο, πριν 3 χρόνια, παίζοντας στο «Cabaret», ερμηνεύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Sally Bowles, που ενσάρκωνε στο σινεμά η θρυλική Λάιζα Μινέλι.

Η Γαλλίδα Ιζαμπέλ Ιπέρ (Elle) μοιάζει να είναι η μόνη αξιοσημείωτη «απειλή» απέναντι στη Στόουν, αν και ίσως δικαιότερη νικήτρια. Μεγάλη αδικία αποτελεί  η απουσία από την κατηγορία της Έιμι Άνταμς (Arrival, Νυχτόβια Πλάσματα).

Στην κατηγορία  Α΄ Ανδρικού ρόλου, μετά από τόσα βραβεία που έχει συγκεντρώσει, ο πιθανότερος νικητής είναι ο Κέισι Άφλεκ για την ερμηνεία του στο ανθρωποκεντρικό δράμα «Manchester by the Sea».  Ο αδελφός του Μπεν έδωσε μια εσωτερική ερμηνεία, έχοντας έναν ήρωα λιτό και συνεσταλμένο, που δύσκολα άφηνε να φανούν τα συναισθήματά του. Ο αξιέπαινος Ράιαν Γκόσλινγκ, συμπρωταγωνιστής της Έμα Στόουν στο «La La Land», δύσκολα θα διεκδικήσει το βραβείο, ενώ ο Ντενζέλ Ουάσινγκτον, με την ερμηνεία του στο «Fences»,  δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη.

Ο Ουάσινγκτον, αλλά και η συμπρωταγωνίστριά του, η εξαιρετικά ταλαντούχα Βαϊόλα Ντέιβις, είχαν βραβευτεί με Tony (τα αμερικανικά θεατρικά βραβεία) το 2010 για την θεατρική απόδοση του ίδιου έργου. Η Ντέιβις αποτελεί ακλόνητο φαβορί για την κατηγορία του Β΄ Γυναικείου Ρόλου. Στον Β΄ Ανδρικό, τα πράγματα είναι πιο μπερδεμένα, με τους Μαχερσαλά Αλί του «Moonlight» και τον Ντεβ Πατέλ του «Lion» να είναι τα μεγάλα φαβορί για την πρωτιά.

Τέλος, οι κατηγορίες των Σεναρίων φέτος έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βέβαια ελληνικό χρώμα. Το «Moonlight» είναι υποψήφιο για διασκευασμένο σενάριο, ενώ στο Σωματείο των Σεναριογράφων, όπου τιμήθηκε,  ήταν για Πρωτότυπο. Αξίζει να αναφέρουμε πως η ταινία του Μπάρι Τζένκινς βασίζεται μεν σε πρωτότυπη ιδέα, η οποία όμως διασκευάστηκε. Λογικά, θα τιμηθεί και με το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου, με το επιστημονικής φαντασίας «Arrival» να μπορεί να το απειλήσει με λιγοστές όμως πιθανότητες. Έτσι, ανοίγεται ο δρόμος για την επικράτηση του «La La Land» και στην κατηγορία Πρωτότυπου Σεναρίου, κατηγορία στην οποία θα είναι και ο «Αστακός» των Γιώργου Λάνθιμου και Ευθύμη Φιλίππου.

Η απονομή των 89ων βραβείων Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες, τα ξημερώματα Κυριακής προς Δευτέρα, σε ελληνική ώρα. Οικοδεσπότης θα είναι ο Αμερικανός παρουσιαστής Τζίμι Κίμελ. 

naftemporiki.gr