Skip to main content

Διαμαρτυρίες καλλιτεχνών για την αποφυλάκιση Λιγνάδη

Διαμαρτυρίες κατά της απόφασης για την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη, παρότι καταδικάστηκε σε 12ετή φυλάκιση για δύο βιασμούς, πραγματοποιήθηκαν σε χώρους Πολιτισμού της χώρας. Σε Καλαμάτα, Ναύπλιο, μικρή Επίδαυρο, Θεσσαλονίκη έγιναν παρεμβάσεις με πανό και διάβασμα της ανακοίνωσης του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Πανό διαμαρτυρίας για την αποφυλάκιση του καταδικασθέντα για δύο βιασμούς ανηλίκων, Δημήτρη Λιγνάδη, ανήρτησαν οι συντελεστές παράστασης στην πρεμιέρα του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας.

«Οι βιαστές πρέπει να είναι στη φυλακή», έγραφε το πανό που σηκώθηκε στη σκηνή, με τους καλλιτέχνες να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη.

Δεν ήταν μόνο οι καλλιτέχνες του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας που διαμαρτυρήθηκαν για την αποφυλάκιση του Δ. Λιγνάδη.

Στη Μικρή Επίδαυρο, όπου παρουσιάστηκε το έργο «Ρίζες από βαμβάκι» της Κάλλιας Παπαδάκη, ο Χάρης Τζωρτζάκης διάβασε εκ μέρους των συντελεστών κείμενο με το οποίο ζητούν την άμεση άρση της δικαστικής απόφασης.

Στο Ναύπλιο, στην πρεμιέρα του θεατρικού έργου «Η Ανατολή», σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεωδορόπουλο, στον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας στο Ναύπλιο, ο ηθοποιός Μιχάλης Τιτόπουλος εκπροσωπώντας όλους τους ηθοποιούς της παράστασης, διάβασε την ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για την απόφαση αποφυλάκισης του Δημήτρη Λιγνάδη και καταχειροκροτήθηκε από τους θεατές.

Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στο Θέατρο του Δάσους της Θεσσαλονίκης στην παράσταση του ΚΘΒΕ «Ελένη».

Ηλιόπουλος για Μενδώνη: Δεν χρειαζόταν να φύγει άρον άρον

Στη στάση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη αναφέρθηκε, με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος σχολίασε με αιχμηρό τρόπο την εσπευσμένη αποχώρησή της από το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και τον λόγο για τον οποίο έγινε.

Ο Ν. Ηλιόπουλος ανέφερε στη δήλωσή του τα ακόλουθα:

Η κα Μενδώνη δεν χρειαζόταν να φύγει άρον άρον από την παράσταση στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, για να μην βρεθεί αντιμέτωπη με το σύνθημα της βελγικής καλλιτεχνικής ομάδας Peeping Tom: «οι βιαστές πρέπει να είναι φυλακή».

Μπορούσε απλά να σηκώσει το δικό της πανό: «τον διόρισα δίχως διαγωνισμό, τον κάλυψα όσο μπορούσα, αμφισβήτησα τα θύματα και τώρα απλά κάνω την ανήξερη».

Η κυβέρνηση είναι έκθετη και η κα Μενδώνη συμμέτοχη σε μια πρωτοφανή υπόθεση συγκάλυψης.

ΥΠΠΟΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μετατρέψει τις θεατρικές σκηνές σε λαϊκά δικαστήρια

Η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να μην παραστεί στην πρεμιέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ήταν απολύτως συνειδητή επιλογή, προκειμένου να μη νομιμοποιήσει με την παρουσία της την εργαλειοποίηση του Πολιτισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μετατρέψει τις θεατρικές σκηνές σε λαϊκά δικαστήρια. Σε αυτόν τον κατήφορο δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε.

naftemporiki.gr