Skip to main content

H Google τιμά την Άννα Φρανκ με ένα doodle

Αφιερωμένο στην Άννα Φρανκ είναι το σημερινό doodle της Google, με αφορμή την 75η επέτειο της έκδοσης του ημερολογίου της.

Το slideshow doodle περιλαμβάνει αποσπάσματα από το ημερολόγιο που έγραψε η έφηβη, ενώ κρυβόταν από τους ναζί με την οικογένειά της, που παραμένει από τις πιο πολυδιαβασμένες καταγραφές του Ολοκαυτώματος και των γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επισημαίνει η Google.

Η Άννα Φρανκ γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1929 στη Φρανκφούρτη αλλά σύντομα η οικογένειά της μετακόμισε στο Άμστερνταμ, για να ξεφύγει από τις ολοένα μεγαλύτερες διακρίσεις και τη βία του ναζιστικού κόμματος.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξέσπασε όταν η Άννα Φρανκ ήταν 10 ετών και λίγο μετά η Γερμανία εισέβαλε στην Ολλανδία. Την άνοιξη του 1942 η οικογένειά της αναγκάστηκε να κρυφτεί στην επιχείρηση του πατέρα της, όπως εκατομμύρια άλλοι Εβραίοι.

Από τα λίγα πράγματα που πήρε μαζί της η Άννα Φρανκ ήταν ένα απλό σημειωματάριο, που της είχαν κάνει δώρο λίγες εβδομάδες νωρίτερα, για τα 13α γενέθλιά τους. Τους επόμενους 25 μήνες γέμισε τις σελίδες του περιγράφοντας τη ζωή στην κρυψώνα της οικογένειας, τα όνειρά και τους φόβους της.

Στις 4 Αυγούστου 1944 οι ναζί εντόπισαν την οικογένεια Φρανκ και συνέλαβαν τα μέλη της. Τους μετέφεραν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς στην Πολωνία. Λίγους μήνες αργότερα η Άννα και η αδελφή της, Μάργκο Φρανκ εστάλησαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν- Μπέλσον, στη Γερμανία, όπου τελικά άφησαν την τελευταία τους πνοή, εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαβίωσης. Όταν πέθανε, η Άννα Φρανκ ήταν μόλις 15 ετών.

Το ημερολόγιό της έχει μεταφραστεί σε πάνω από 80 γλώσσες, είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα μη λογοτεχνικά βιβλία και μέσα από αυτά οι νέες γενιές μαθαίνουν για το ολοκαύτωμα και τους τρομερούς κινδύνους των διακρίσεων και της τυραννίας, σημειώνει η Google.