Skip to main content

Πέθανε ο Mark Lanegan, τραγουδιστής των Screaming Trees και Queens of the Stone Age

Σε ηλικία μόλις 57 ετών σίγησε η «φωνή» των θρυλικών Screaming Trees, ο Mark Lanegan.  Εκπρόσωπος του καλλιτέχνη επιβεβαίωσε ότι ο Lanegan πέθανε στο σπίτι του στο Killarney της Ιρλανδίας.

«Δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες προς το παρόν», σημείωσε ο εκπρόσωπος και συμπλήρωσε ότι «η οικογένεια ζητά από όλους να σεβαστούν την ιδιωτικότητά τους αυτή τη στιγμή».

Ο Mark Lanegan έγινε γνωστός ως τραγουδιστής των Screaming Trees, ενώ ήταν γνωστός ως μέλος των Queens of the Stone Age και των Gutter Twins. Κυκλοφόρησε έντεκα σόλο στούντιο άλμπουμ από το 1990, καθώς και τρία άλμπουμ συνεργασίας με την Isobel Campbell και δύο με τον Duke Garwood.

Ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα το 1984 ως frontman του ψυχεδελικού grunge συγκροτήματος Screaming Trees, με το οποίο κυκλοφόρησε επτά στούντιο άλμπουμ και πέντε EP πριν διαλυθούν το 2000. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο συγκρότημα, ξεκίνησε επίσης σόλο καριέρα και κυκλοφόρησε το πρώτο του σόλο στούντιο άλμπουμ, The Winding Sheet, το 1990. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε άλλα δέκα σόλο άλμπουμ και έλαβε αναγνώριση από τους κριτικούς αλλά μόνο μέτρια εμπορική επιτυχία.

Μετά το τέλος των Screaming Trees, ήταν συχνός συνεργάτης των Queens of the Stone Age και συμμετείχε στα άλμπουμ τους Rated R, Songs for the Deaf, Lullabies to Paralyze, Era Vulgaris και …Like Clockwork. Επιπλέον, συνεργάστηκε με διάφορους καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια της καριέρας του, συμπεριλαμβανομένου του Kurt Cobain των Nirvana, με τον οποίο ηχογράφησε ένα ακυκλοφόρητο άλμπουμ με διασκευές των Lead Belly. Παράλληλα μαζί με τον Layne Staley των Alice in Chains και τον Mike McCready των Pearl Jam συμμετείχε στο συγκρότημα Mad Season.

Επίσης, δημιούργησε τους The Gutter Twins με τον Greg Dulli των Afghan Whigs το 2003, κυκλοφόρησε τρία άλμπουμ συνεργασίας με την τραγουδίστρια Isobel Campbell των Belle and Sebastian.