Δύο μεγαλειώδη έργα του σπουδαίου μας συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι αποκτούν κίνηση μέσα από τη χορογραφία τής πολυβραβευμένης χορεύτριας και χορογράφου Αγγελικής Στελλάτου και πραγματοποιούν την πρώτη τους πανελλήνια παρουσίαση, με την Ορχήστρα, τους Α΄ χορευτές, τους σολίστ, τους κορυφαίους και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ).
Το εμβληματικό έργο της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι γίνεται μπαλέτο και παρουσιάζεται μαζί με ένα από το λιγότερο γνωστά έργα του συνθέτη, τον «Μαρσύα», σε μουσική διεύθυνση της Κωνσταντίας Γουρζή, στο θέατρο Ολύμπια, στις 4, 5, 6, 7, 8, 10 και 11 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ.
Δύο σπουδαία έργα με τη δική τους ιστορία
«Τα δέκα αυτά τραγούδια γράφτηκαν μ’ έναν συγκερασμό απελπισίας και αναμνήσεων. Το θέμα είναι η γυναίκα, έρημη μες τη μεγάλη πόλη. Το κάθε τραγούδι είναι κι ένας μονόλογός της, κι όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία της. Μια ιστορία σύγχρονη και παλιά μαζί». Με αυτά τα λόγια, έκλεινε ο Μάνος Χατζιδάκις το σημείωμά του στην πρώτη έκδοση του θρυλικού πλέον «Χαμόγελου της Τζοκόντας». Το συγκλονιστικό έργο, που έχει πουλήσει πάνω από 3 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ηχογραφήθηκε το 1965, στη Νέα Υόρκη, σε παραγωγή του θρύλου Κουίνσι Τζόουνς.
Το μπαλέτο «Ο Μαρσύας» είναι το έργο 4 στον επιλεκτικό κατάλογο αριθμημένων έργων του Χατζιδάκι και γράφτηκε το 1950. Την ίδια χρονιά, παρουσιάστηκε στην Αίγινα, από το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου, του οποίου ο Χατζιδάκις υπήρξε ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνικός διευθυντής.
Υπέροχα και τρομακτικά ταυτόχρονα
Χορογραφώντας τα δύο έργα σε μια ενιαία παράσταση, η Αγγελική Στελλάτου σημειώνει: «Μερικές φορές, η ζωή μάς φέρνει δώρα, που είναι ταυτόχρονα υπέροχα και τρομακτικά. Ένα τέτοιο δώρο ήταν για μένα η πρόταση να χορογραφήσω τα έργα του Μάνου Χατζιδάκι “Το χαμόγελο της Τζοκόντας” και “Μαρσύας” για το μπαλέτο της ΕΛΣ. Το “Χαμόγελο” δεν είναι μόνο ένα σημαντικό μουσικό έργο, που μεταφέρει τόσο απλά και εύθραυστα τεράστιο συγκινησιακό φορτίο. Είναι ένα κομμάτι μας, μια μουσική που μας έχει σημαδέψει, συντροφεύσει, τόσο που μπορούμε να αναφερόμαστε σε αυτό ως η “Τζοκόντα”, ή το “Χαμόγελο”. Ο “Μαρσύας”, από την άλλη, είναι ένα χορόδραμα, καρπός της συνεργασίας του Μάνου Χατζιδάκι με τη Ραλλού Μάνου, όχι γνωστό, αλλά που, μαζί με τον “Καραγκιόζη”, θεωρούνται εμβληματικά έργα της χορογράφου.
Τέλος, το μπαλέτο είναι για μένα ένας χορευτικός κόσμος γοητευτικός, αλλά και πολύ πολύ μακρινός. Και βρήκε η επιθυμία να μπω σε αυτή την περιπέτεια μία σχισμή, και ξεπήδησε, και μεγάλωσε, και έγινε πιο ισχυρή από τον φόβο. Η σκέψη πως θα αντιμετωπίσω αυτά τα μεγαλειώδη έργα αντικαταστάθηκε από την ιδέα να συμπορευτώ μαζί τους. Κι αφέθηκα να με οδηγήσουν. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το σημείωμα, βρίσκομαι στα μισά της διαδρομής και εύχομαι μέχρι την τελική συνάντηση μαζί σας να μην τα προδώσω.
Αυτό το ταξίδι δεν θα είχε αρχίσει ποτέ χωρίς τον Γιώργο Θεοφανόπουλο – Χατζιδάκι και δεν θα συνεχιζόταν, εάν δεν βρίσκονταν στον δρόμο μου κάποιοι ακόμα υπέροχοι άνθρωποι. Και δεν θα ήταν κάθε μέρα τόσο γοητευτικό χωρίς τους αξιοθαύμαστους χορευτές της Λυρικής, που, με την ενέργεια και τη διαθεσιμότητά τους, μου επιτρέπουν να αγγίξω αυτό που ονειρεύομαι. Τους ευχαριστώ».
Ταυτότητα παράστασης
Μουσική διεύθυνση: Κωνσταντία Γουρζή, χορογραφία: Αγγελική Στελλάτου, σκηνικά: Eύα Μανιδάκη, κοστούμια: Κέννυ Μακ Λέλλαν, φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος. Διανομή «Το Χαμόγελο της Τζοκόντας»: Τζοκόντα: Μαρία Κουσουνή, γυναίκες: Βανέσα Κούρκουλου, Δήμητρα Λαούδη, Πόπη Σακελλαροπούλου, Ελεάνα Ανδρεούδη, Άννα Φράγκου, Ελένη Κλάδου, Κόμη Κλουκίνα, Μαργαρίτα Κώστογλου, Δέσποινα Μπισμπίκη, Ελευθερία Στάμου, Μυρτώ Σχοινοποκάκη, Αριάδνη Φιλιππάκη, άνδρες: Bαγγέλης Μπίκος, Στέλιος Κατωπόδης, Μάικλ Ντούλαν, Νίκος Μοσχής, Γιάννης Μπενέτος, Έλτον Ντιμρότσι, Ιλίρ Σίπρι, Θανάσης Σολωμός, Δημήτρης Φέρρας. Διανομή «Μαρσύας»: Μαρσύας: Στράτος Παπανούσης – Βαγγέλης Μπίκος, Απόλλων: Αλεξάντερ Νέσκωβ – Μάικλ Ντούλαν, Αθηνά: Μαρία Κουσουνή – Σταυρούλα Καμπουράκη, Μούσες: Eλεάνα Ανδρεούδη, Άννα Φράγκου, Ελένη Κλάδου, Κόμη Κλουκίνα, Μαργαρίτα Κώστογλου, Βάλια Σπυρίδωνος, Ελευθερία Στάμου, Μυρτώ Σχοινοπλοκάκη, Αριάδνη Φιλιππάκη, άνδρες: Νίκος Μοσχής, Γιάννης Μπενέτος, Έλτον Ντιμρότσι, Ιλίρ Σίπρι, Θανάσης Σολωμός, Δημήτρης Φέρρας. Δύο κιθάρες: Στέλλα Κυπραίου – Αριστείδης Χατζησταύρου, μαντολίνο: Bιβή Γκέκα, σαξόφωνο: Διονύσης Ρούσσος.
Πληροφορίες
Θέατρο Ολύμπια: Ακαδημίας 59 – 61, Αθήνα (στάση Μετρό: Πανεπιστήμιο), τηλ.: 210 3643725. Τιμές εισιτηρίων: 50, 45, 40, 30, 25, 20, 15 (παιδικό – φοιτητικό) ευρώ, θέσεις περιορισμένης ορατότητας: 25, 15, 12, 7 ευρώ, ειδικές προσφορές: στην παράσταση της Τρίτης 10 Μαρτίου, όλες οι κατηγορίες των εισιτήριων διατίθενται με έκπτωση 15%, στο πλαίσιο της κοινωνικής τιμολογιακής πολιτικής της ΕΛΣ, στη δεύτερη παράσταση, την Πέμπτη 5 Μαρτίου, θα διατεθούν 150 θέσεις για ανέργους στην τιμή των 5 ευρώ. Προπώληση: ταμεία θεάτρου (Τρίτη – Κυριακή: 9.00 – 21.00, Δευτέρα: 9.00 – 16.00), τηλεφωνικά: 210 3662100, ομαδικά εισιτήρια: 210 3711342, ηλεκτρονικά: nationalopera.gr.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]