Skip to main content

Δύο μονόπρακτα της Τούλας Μπούτου, στο Θέατρο της Ελπίδας

Θίγοντας θέματα κοινωνικά και συναισθηματικής φόρτισης, μέσα από συγκρούσεις που διαφοροποιούν τις σχέσεις και ταράζουν την οικογενειακή ισορροπία και γαλήνη, δύο μονόπρακτα της Τούλας Μπούτου, «Το τελευταίο τρένο» και «Το μυστικό μονοπάτι», παρουσιάζονται σε σκηνοθεσία του Τάσου Λέρτα, στο Θέατρο της Ελπίδας.

Τα δύο αυτά μονόπρακτα, τα οποία έχουν δοκιμαστεί στο θεατρικό σανίδι και έχουν αγαπηθεί από το κοινό, κάνουν την επίσημη πρεμιέρα τους σήμερα, Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, και θα παρουσιάζονται κάθε Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, και κάθε Πέμπτη, στις 8 το βράδυ.

«Το τελευταίο τρένο»

Διατυπώνοντας διαλόγους από την καθημερινή μας ζωή, με λυρικό ύφος και συναισθηματική ένταση, η Τούλα Μπούτου, στο «Τελευταίο τρένο», θέτει καταλυτικά και πολύ επίκαιρα στη σημερινή εποχή ερωτήματα, για να μας κάνει να αναρωτηθούμε για τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις που βιώνουμε. 

Όταν οι διάφορες κοινωνικές καταστάσεις μάς οδηγούν στην απελπισία, η μόνη διέξοδος είναι …η αυτοκτονία; Υπάρχουν άλλες παράμετροι; Μπορεί ένα τυχαίο γεγονός να μεταβάλλει τα απελπιστικά συναισθήματα των ανθρωπίνων σχέσεων και να τους οδηγήσει σε μια νέα αρχή; Τόσο η συγγραφέας, όσο και ο σκηνοθέτης του έργου, επιδιώκουν τη συγκίνηση του θεατή και τη συμμετοχή του στα δρώμενα. Πυκνή σκηνική δράση, διάλογοι που αναδίνουν αυθεντικότητα και απρόβλεπτη πλοκή που επιφυλάσσει ευρηματικούς αιφνιδιασμούς.

«Το μυστικό μονοπάτι»

Η διαχείριση της έννοιας του θανάτου εξετάζεται στο μονόπρακτο «Το μυστικό μονοπάτι». Διατυπώνοντας μια σειρά από άλλα ερωτήματα, η συγγραφέας ανασύρει στην επιφάνεια την ελπίδα για τη ζωή που συνεχίζεται. Ακόμα κι αν δεν βρίσκουμε κανέναν λόγο να υπάρξουμε για τον εαυτό μας, μπορούμε θαυμάσια να υπάρξουμε για τους άλλους με καταθέσεις προσφοράς και αγάπης.

Εδώ, τίθενται ερωτήματα, όπως: τι συμβαίνει, όταν μια αυταρχική μητέρα με αυστηρά πρότυπα και περιορισμούς επηρεάζει την προσωπική ζωή του γιου της; Και πώς καταφέρνει να αναγεννηθεί η ηρωίδα μετά τον χαμό εκείνου και της νύφης της; Ένα απρόσμενο γεγονός θα κάνει την ανατροπή. Στο έργο, αναδεικνύονται, επίσης, η ρατσιστική συμπεριφορά, η κοινωνική υποκρισία, οι ταξικές αντιθέσεις και η αντιμετώπιση τού διαρκώς παρεξηγημένου έρωτα.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Τάσος Λέρτας, σκηνικά – κουστούμια: Μαριλένα Μέλη, μουσική: Ιωάννα Παρασκευοπούλου, βοηθοί σκηνοθέτη: Μαριλένα Μέλη – Ελένη Καταλιακού, φωτογραφία: Αναστασία Λουκρέζη, φωτισμοί: Στάθης Αναστασίου. Παίζουν: «Το τελευταίο τρένο»: Βύρων Κολάσης, Οδυσσέας Σταμούλης, Μιλένα Παρθενίου, «Το μυστικό μονοπάτι»: Νίτα Παγώνη, Πάνος Νικολαΐδης, Μιλένα Παρθενίου, Αναστασία Ελευθερίου, Έφη Χαντζούλη.

Πληροφορίες
Θέατρο Ελπίδας: Αριστοτέλους 53 & Σμύρνης – πλ. Βικτωρίας, τηλ.: 210 8816780 και 6945 262890. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 10 ευρώ, ανέργων – φοιτητών – ομαδικά: 7 ευρώ.

naftemporiki.gr