Skip to main content

Αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού στα έργα που γίνονται στο Τατόι

Με αφορμή την πρόσφατη αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη στο Τατόι, ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου δηλώνει τα ακόλουθα:

«Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση βλέπουμε εικόνες από την μετακίνηση των κινητών αντικειμένων από τον στάβλο Γεωργίου Α’ στον οποίο βρίσκονταν σφραγισμένα από το 1977. Επί δεκαετίες, μεγάλος αριθμός σημαντικών αντικειμένων, έργων τέχνης και ιστορικών κειμηλίων αφήνονταν να σαπίζουν στους στάβλους και στο κτήριο του Ανακτόρου λόγω της αμέλειας και της αδιαφορίας διαδοχικών κυβερνήσεων. Ευχόμαστε τώρα, έστω και αργά, να ληφθούν όλα τα μέτρα για την προσήκουσα συντήρησή τους, χωρίς να αλλοιωθούν τα πρωτότυπα υλικά τους και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα.

Χάριν στις άμεσες πρωτοβουλίες της νυν Υπουργού και την άμεση κινητοποίησή της, εξασφαλίστηκε με χορηγία του κ. Αθανασίου Μαρτίνου η εγκατάσταση στο Τατόι των isobox για να μπορέσουν να αδειάσουν οι στάβλοι και να αποθηκευτούν τα χιλιάδες κινητά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων οι βασιλικές άμαξες και τα αυτοκίνητα. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το προσωπικό ενδιαφέρον και το οργανωτικό πνεύμα της υπουργού καθώς και την πρόοδο των έργων στο Τατόι και να εκφράσουμε για ακόμη μια φορά τις θερμότατες ευχαριστίες μας στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο. Η ευαισθησία μεγάλου μέρους της κοινωνίας των πολιτών αποτέλεσε και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την διάσωση του Τατοΐου, όσο και αν κάποιοι κύκλοι επιχειρούν εσχάτως την απομείωση αυτού του ρόλου για προσωπικά τους οφέλη. Είναι ευχής έργο που χάριν στους νέους αποθηκευτικούς χώρους, το Υπουργείο Πολιτισμού κατόρθωσε να εντοπίσει και τις βασιλικές άμαξες για τις οποίες όλοι ελπίζαμε και ευχόμαστε να βρίσκονται στο Τατόι. Ήταν πραγματικά αδύνατον να ταυτοποιηθούν και να εντοπιστούν αν δεν άδειαζαν πρώτα τα χιλιάδες αντικείμενα που ήταν στιβαγμένα μπροστά τους, κυριολεκτικά από το πάτωμα μέχρι και την οροφή του στάβλου, όπως φαίνεται και στις σχετικές φωτογραφίες. Αυτό κατέστη δυνατόν τον περασμένο Ιούνιο όταν και ο Σύλλογος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Με τον εντοπισμό και άλλων αμαξών που έγινε προσφάτως μπορεί να εξασφαλιστεί ένα λαμπρό Μουσείο βασιλικών αμαξών και αυτοκινήτων στο Τατόι.

Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου όπως και στην περίπτωση των βασιλικών αυτοκινήτων έχει εκφράσει την άποψη ότι η συντήρηση των αμαξών θα πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο εργαστήριο στο εξωτερικό με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στο σχετικό αντικείμενο και θα παρακολουθούμε στενά το εν λόγω ζήτημα. Στόχος πάντα θα πρέπει να είναι και η εκπαίδευση Ελλήνων συντηρητών στο αντικείμενο αυτό. Ήδη έχουμε προτείνει από τον Μάρτιο του 2012 να λειτουργήσει στο Τατόι (σε συγκεκριμένο κτήριο)  πρότυπη σχολή συντήρησης έργων τέχνης και παραδοσιακών επαγγελμάτων που σχετίζονται με την συντήρηση κινητών αντικειμένων όλων των υλικών, καθώς και εργαστήρια παραδοσιακών μεθόδων για αποκαταστάσεις κτιρίων και παραγωγής υλικών αναστηλώσεων.

Εντοπίστηκε στο Τατόι και η συσκευασία του δώρου των ομογενών της Βιέννης στους γάμους του διαδόχου Κωνσταντίνου και της Πριγκίπισσας Σοφίας της Πρωσίας. Ο Σύλλογος θα ζητήσει να πληροφορηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού εαν έχει εντοπιστεί και το περιεχόμενό του ή μόνον η συσκευασία. Τέλος, ανάμεσα στα δεκάδες στιβαγμένα έπιπλα στον στάβλο βρίσκονται και έπιπλα του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα και του Μεγάρου της Ροδοδάφνης στην Πεντέλη. Θα πρέπει να γίνει σχολαστική ταυτοποίηση και ενδεχομένως μεταφορά κάποιων επίπλων στην Κέρκυρα και έκθεσή τους στον φυσικό τους χώρο. Οφείλουμε εδώ να επισημάνουμε την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο Μον Ρεπό, την απογύμνωση του εκεί Ανακτόρου από την οικοσυσκευή του (μέρος της οποίας εκλάπη και μέρος της πωλήθηκε) και την ιστορική συρρίκνωσή του με τη μετατροπή του σε Μουσείο της Παλαιόπολης της Κέρκυρας.

Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου έχει έρθει σε επαφή με δεκάδες ειδικούς επιστήμονες στον τομέα της συντήρησης σχετικών αντικειμένων, ανθρώπους με βαθιά γνώση συντήρησης διαφορετικών υλικών, οι οποίοι είναι στην διάθεσή μας να βοηθήσουν αν τους δοθεί αυτή η ευκαιρία. Είναι άνθρωποι που εργάζονται σε μεγάλα Μουσεία, ανάκτορα, οίκους δημοπρασιών ως υπεύθυνοι συντήρησης αντικειμένων και σε ειδικά εργαστήρια παραδοσιακών μεθόδων συντήρησης. Πολλοί από αυτούς είναι Έλληνες με εξαιρετικές σπουδές στο εξωτερικό και αντίστοιχη εμπειρία. Επίσης, σε αντίστοιχα projects από την Αγγλία μέχρι και την Αγία Πετρούπολη χιλιάδες εθελοντές όλων των ειδικοτήτων εργάζονται σήμερα σε αντίστοιχα έργα σε στενή συνεργασία με τους κατά τόπους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Ευχόμαστε και η χώρα μας να εκσυγχρονιστεί για το καλό του κτήματος και των μνημείων και να δοθεί η ευκαιρία σε όσους έχουν γνώσεις και εμπειρία να εργαστούν στα σχετικά αντικείμενα.

Τέλος, χαιρετίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Πολιτισμού για την δημιουργία βασικών υποδομών και δικτύων στο Κτήμα Τατοΐου που θα εξασφαλίσουν την λειτουργία του και την ασφάλειά του και συγχαίρουμε την Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟ για την πολύτιμη συνδρομή της στα έργα που γίνονται στο Τατόι».

naftemporiki.gr