Skip to main content

Παλμοί τέχνης στην καρδιά της ασθένειας

Ενώνοντας τον πολιτισμό με την υγεία, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνει μια ομαδική εικαστική έκθεση ελπίδας, δύναμης και ευαισθησίας, με τίτλο «Τέχνης Παλμοί ΙΙΙ – Η ασθένεια της τέχνης. Η τέχνη της ασθένειας», η οποία παρουσιάζεται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, από τις 23 Νοεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο.

Το πνεύμα και τον στόχο αυτού του εγχειρήματος θα ενισχύσει η εθελοντική αιμοδοσία, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», στον χώρο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι.

Ως αντίδοτο στην αγωνία και τον φόβο

Μπορεί η εικαστική δημιουργία να εκτεθεί σε έναν χώρο, όπου δοκιμάζεται το ανθρώπινο σώμα; Μπορεί η παρουσία ενός έργου τέχνης να δώσει έμπνευση και ελπίδα σε μια ανθρώπινη ψυχή, που αγωνίζεται να αναρρώσει; Μπορεί η καλλιτεχνική έκφραση να «παντρευτεί» αρμονικά με την ασθένεια, για να στηρίξει, τελικά, τη μάχη για την ίδια τη ζωή;

Την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δίνει η συγκεκριμένη έκθεση, παραθέτοντας την καλλιτεχνική έμπνευση ως αντίδοτο στην αγωνία και τον φόβο που γεννά η ασθένεια. Μέσα από τα έργα τους, 29 εικαστικοί, οι οποίοι είναι μέλη του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, αποδεικνύουν ότι η προσέγγιση του ανθρώπου μέσα από τις εικαστικές τέχνες, αλλά και η προσέγγιση της τέχνης από τον ίδιο τον άνθρωπο, μπορούν να επιτευχθούν και σε χώρους που ξεπερνούν το παραδοσιακό μουσειακό ή εκθεσιακό περιβάλλον. Έτσι, έργα αναγνωρισμένων καλλιτεχνών, που ξεχωρίζουν σε Ελλάδα και εξωτερικό, έρχονται να σμίξουν και να αποτελέσουν μέρος της καθημερινής ανθρώπινης ιστορίας ασθενών και επισκεπτών του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

«Ένας δυνατός κρίκος, που ενώνει τους ανθρώπους»

Η έκθεση αποτελεί μια δυναμική εκδήλωση του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, αλλά και έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον εμπνευστή τής αρχικής ιδέας, τον αείμνηστο Γιάννη Ρούσσο. Αρχιτέκτονας, μουσειολόγος, αλλά και υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, είχε συλλάβει την ιδέα αυτής της σπάνιας και σημαντικής για την ανθρώπινη φύση συνύπαρξης και είχε επιμεληθεί τις δύο πρώτες εκθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν το 2001 και το 2008, στο αίθριο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Τα λόγια του, από την τελευταία έκθεση, σκιαγραφούν με τον πιο εύστοχο τρόπο τον σκοπό και το νόημα αυτής της ιδέας: «Πιστεύουμε ότι, εδώ, τα έργα τέχνης μπορούν να στηρίζουν τη ζωή, να προσφέρουν ομορφιά και αισθητική απόλαυση, να κάνουν πράξη την παρηγορητική δύναμη της τέχνης και να υπενθυμίζουν αξίες, που, ίσως, ξεχνιούνται στον δύσκολο χώρο του νοσοκομείου. Η τέχνη εκδηλώνει ιδιαίτερες ευαισθησίες, αγωνία, αλλά και πάθος για αυτό που είναι ζωή και, παρ’ όλη την αντιφατικότητα και την πολλαπλότητά της, παραμένει ένας δυνατός κρίκος, που ενώνει τους ανθρώπους».

Οι καλλιτέχνες

Στην έκθεση, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ελένη Γραφάκου, Ελένη Γώγου, Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Άγγελος Καλογερίας, Διονύσης Καμπόλης, Μαρία Άννα Κολλύρη, Κλημανθία Κονταξάκη, Πηνελόπη Κουβαρά, Έλλη Κουτσουκέλη, Κωστής, Ελένη Λακκιώτη, Εσθήρ Λέμη, Ισαάκ Μαυρίδης, Χριστίνα Μήτρεντσε, Ιωάννης Μιχαλούδης, Ελένη Μουζακίτη, Πάνος Μπαλωμένος, Ράνια Μπέλλου, Εντύτα Μώνσιορ, Χριστίνα Παπαγεωργίου, Βιβή Παπαδημητρίου, Λάμπρος Παπανικολάτος, Ηώ Πάσχου, Λία Πέτρου, Νικόλαος Ποδιάς, Λουκία Ρίτσαρντς, Αγγελική Σβορώνου, Ζωή Σουλιώτου και Νίκος Τσιαπάρας.

Με πλούσια δραστηριότητα

Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση συστάθηκε το 1986, στην Αθήνα, ως πρωτοβουλία των πρώτων υποτρόφων. Κεντρικός σκοπός του Συνδέσμου είναι να ενταχθούν σε αυτόν οι απόφοιτοι, που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους με χορηγία υποτροφίας από το Κοινωφελές Ίδρυμα, με απώτερο στόχο την προώθηση της γνώσης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του πολιτισμού μέσα από τις δράσεις τους.

Από την ίδρυσή του έως σήμερα, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων έχει να επιδείξει μία πλούσια δραστηριότητα, η οποία περιλαμβάνει την οργάνωση εκδηλώσεων, την πρωτοβουλία δράσεων και την ανάδειξη των επιτευγμάτων των υποτρόφων του σε όλους τους τομείς των επιστημών και της τέχνης.

Πλέον, ο Σύνδεσμος αριθμεί περισσότερους από 2.000 υποτρόφους, Έλληνες και αλλοδαπούς, που έχουν τιμηθεί με ερευνητικές χορηγίες και εκπαιδευτικές υποτροφίες.

Ανάμεσα στα μέλη του Συνδέσμου, συγκαταλέγονται αξιόλογες προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών, οι οποίες ζουν, εργάζονται και διαπρέπουν εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι μία ισχυρή και δυναμική κοινότητα αριστούχων ακαδημαϊκών και ενεργών επαγγελματιών.

Πληροφορίες

Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο: λεωφ. Συγγρού 356 –  Καλλιθέα, τηλ.: 210 3713011 και 210 9493188. Διάρκεια έκθεσης: 23 Νοεμβρίου 2016 – 22 Ιανουαρίου 2017. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 09:00 – 21:00.

naftemporiki.gr