Skip to main content

Έργα κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα σε δημοπρασία στο Λονδίνο

Έργα 15 κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα δημοπρατούνται στις 2 Δεκεμβρίου, στο Λονδίνο, από τον οίκο Σόθμπις. Πρόκειται για τη δεύτερη δημοπρασία του Σόθμπις μέσα σε ένα χρόνο, με έργα σύγχρονης τέχνης διάφορων χωρών της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, του Ιράν και της Τουρκίας.

Τα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών που βγαίνουν στην δημοπρασία με τίτλο «A Different Perspective» φέρουν την υπογραφή των Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Θεόδωρου Στάμου, Γιώργου Μπουζιάνη, Αλέκου Φασιανού, Κωνσταντίνου Μαλέα, Περικλή Λύτρα, Λυκούργου Κογεβίνα, Γιώργου Ζογγολόπουλου και Χρύσας Βαρδέα.

 Ειδικότερα, το έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου «Φως Μέσω του Φυλλώματος» (λάδι σε καμβά, 1969) εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 109.000 μέχρι και τα 163.000 ευρώ. Το έργο αποτελεί μια λυρική απεικόνιση του ελληνικού τοπίου, καθώς ο Γκίκας μεταμορφώνει μια απλή προβολή μέσω των πλεγμένων κλαδιών και του φυλλώματος ενός δέντρου σε μία παλλόμενη, σχεδόν αφαιρετική σύνθεση.

Το «Άπειρο» του Θεόδωρου Στάμου από τη σειρά «Λευκάδα» (ακρυλικό σε καμβά, 1979)  εκτιμάται ότι θα αγγίξει το ποσό των 40.600 έως και 68. 000 ευρώ. Ο Στάμος ήταν μέλος της πρώτης γενιάς Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του ’40 και του ’50. Μέσω του ενδιαφέροντός του για τη φύση, τον σουρεαλισμό, τις πρωτόγονες τέχνες και τον Ασιατικό Μυστικισμό, συνέθεσε μία μη-παραστατική εικαστική γλώσσα, με έμφαση στις ήπιες διαβαθμίσεις του χρώματος και της φόρμας.

Η «Νεκρή Φύση με Λουλούδια» του Γιώργου Μπουζιάνη (λάδι σε πίνακα) εκτιμάται από 20.300 ευρώ μέχρι και 27.100 ευρώ, ενώ «Η Επιστροφή» του Αλέκου Φασιανού (ακρυλικό και χρυσό χρώμα σε καμβά) εκτιμάται από 81.500 με 109.000 ευρώ. Αυτό το μνημειώδες έργο του Φασιανού απεικονίζει τις γνωστές φιγούρες του καλλιτέχνη σε βαθύ μπλε χρώμα. Οι δυναμικές συνθέσεις του Φασιανού απηχούν το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη στη σχεδιαστική τεχνική του Matisse, τις ελληνικές κλασικές εικόνες, τα θέματα των αγγείων και το θέατρο του Καραγκιόζη, καθώς και το παρελθόν του στην χαρακτική και τη γραφιστική.

 Η Tessa Kostrzewa, υπεύθυνη του τμήματος δημοπρασιών με έργα του 20ού αιώνα, αναφέρει για τη δημοπρασία «A Different Perspective»: «Φέρνοντας αυτούς τους καλλιτέχνες στο προσκήνιο δίνουμε μια νέα προοπτική στην εξέλιξη της Τέχνης του 20ού αιώνα. Οι συλλέκτες δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους καλλιτέχνες που βρίσκονταν στο περιθώριο της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής, αλλά πλέον αναγνωρίζονται για τα καλλιτεχνικά τους επιτεύγματα».

naftemporiki.gr