Skip to main content

Ευαγγελία Κρανιώτη: «Πάντα θεωρούσα πατρίδα μου τη θάλασσα …»

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Γεννημένη στην Αθήνα, αλλά ζώντας και δουλεύοντας στη Γαλλία, η βραβευμένη εικαστικός και φωτογράφος Ευαγγελία Κρανιώτη μετουσίωσε τη λατρεία της για τη θάλασσα σε ένα ντοκιμαντέρ, και μας μιλά για την πρώτη της ταινία, με τίτλο «Exotica, Erotica, Etc».

Το  διάρκειας 73 λεπτών  ντοκιμαντέρ «Exotica, Erotica, Etc.» – το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στην Berlinale, προβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη και απογειώθηκε, κερδίζοντας το Emerging International Filmmaker Award στο καναδέζικο Hot Docs, ένα από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του κόσμου – προβάλλεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ.

Έχοντας «φιλοτεχνήσει» μια ταινία με εικαστική αξία και μουσική που στοιχειώνει σαν το τραγούδι των σειρήνων, η Ευαγγελία Κρανιώτη μιλά για τη δημιουργία της, την οποία θα παρουσιάσει η ίδια, πριν την προβολή της.

Πώς γεννήθηκε αυτή η ταινία; Τι σας ώθησε και τι σας ενέπνευσε για τη δημιουργία της; 

Πάντα θεωρούσα πατρίδα μου τη θάλασσα, και η ελληνική ναυτική παράδοση ήταν πηγή έμπνευσης για μένα, παρόλο που δεν κατάγομαι από ναυτική οικογένεια ή από κάποιο νησί. Οι ιστορίες των παλιών ναυτικών, που άκουγα, όταν ήμουν μικρή, με έκαναν να αγαπήσω με πάθος τα μακρινά ταξίδια. Αυτήν την αγάπη καλλιέργησαν και ορισμένα από τα μετέπειτα διαβάσματά μου –  Πεσσόα, Μποντλέρ, Μπουβιέ, Καββαδίας, Κόνραντ.

Έτσι, το 2006, κι ενώ ήμουν ήδη εγκατεστημένη στη Γαλλία, αποφάσισα να ξεκινήσω μια καλλιτεχνική και ανθρωπολογική έρευνα επάνω στους ναυτικούς της Μεσογείου. Είχα την επιθυμία να ξανακούσω τις ιστορίες τους ως ενήλικη πλέον, για να κατανοήσω πώς οι άνδρες αυτοί χειρίζονταν την απόσταση, τη σχέση τους με την πατρίδα, τις γυναίκες και την οικογένειά τους. Από τότε που έφυγα στο εξωτερικό και άρχισα να μοιράζομαι ανάμεσα σε περισσότερα του ενός μέρη, η επιθυμία επιστροφής και η ταυτόχρονη ανάγκη μου έγιναν έννοιες οικείες. Ξεκινώντας αυτό το έργο για τους ναυτικούς, ήθελα να κατανοήσω την ανθρώπινη φύση γενικότερα, και, κατ᾽ επέκταση, τον ίδιο μου τον εαυτό. 

Τι καταγράφετε σε αυτό το ντοκιμαντέρ; 

Το «Exotica, Erotica, Etc.» είναι μια σπουδή επάνω στην περιπλάνηση και την επιθυμία, μέσα από τη ζωή, τα ταξίδια και τους έρωτες των ναυτικών στις θάλασσες και τα λιμάνια του κόσμου. Πρόκειται για μια δήλωση αγάπης σε εκείνους τους ξεχασμένους άνδρες και γυναίκες, των οποίων η παραμονή σε μακρινούς τόπους, τα επικίνδυνα ταξίδια, αλλά και η ίδια η μοναξιά τους συμβάλλουν, παραδόξως, ουσιαστικά στη λειτουργία των κοινωνιών μας. 

Πού και για πόσο καιρό ταξιδέψατε για την ολοκλήρωσή της;

Το ευρύτερο project, ως οπτικοακουστικό έργο, πήρε 9 χρόνια, για να ολοκληρωθεί μέσα από μια διαδικασία τριών περιόδων: την περίοδο της Μεσογείου (2006 – 2009), εκείνη της Λατινικής Αμερικής (2010 – 2011) και, τέλος, την περίοδο των ταξιδιών μου εν πλω και, ταυτόχρονα, των γυρισμάτων της ταινίας μου (2011 – 2014).

Όλα αυτά τα χρόνια, ταξίδεψα σε 20 χώρες συνολικά, κι από το 2011 και μετά, μπάρκαρα 12 φορές σε φορτηγά, κοντεϊνεράδικα και πετρελαιοφόρα. Διέσχισα αρκετές φορές τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, τον Ατλαντικό, ταξίδεψα στα Στενά του Μαγγελάνου και στον Ειρηνικό, από τον Παναμά στη Βαλτική και, από εκεί, μέχρι τον Βόρειο Πόλο και την Ασία. Το οπτικοακουστικό υλικό, που συγκέντρωσα σε αυτήν την περίοδο, συμπεριλαμβάνει ένα σημαντικό σε όγκο φωτογραφικό σώμα και 450 ώρες κινηματογραφημένου υλικού, από το οποίο προέκυψε η πρώτη μου ταινία «Exotica, Erotica, Etc.». 

Πληροφορίες

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών: Σίνα 31 – Αθήνα, τηλ.: 210 3398600.