Skip to main content

Γιάννης Μαρκόπουλος: «…πρέπει να αναζητήσουμε τι είναι εκείνα που μας ενώνουν…»

Ο μεγάλος μας συνθέτης μάς μίλησε για την ενιαία συναυλία, μοιράστηκε στιγμές της δημιουργικής του πορείας, και - με φόντο το δύσκολο παρόν - ευχήθηκε για το μέλλον. 

Η πολυαναμενόμενη συναυλία του μεγάλου μας συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου, μετά την αναβολή της, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, στις 8.30 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Υπό τη διεύθυνσή του, θα παρουσιαστούν το εμβληματικό του έργο «Χρονικό» – σε ερμηνεία Νατάσσας Μποφίλιου και Μίλτου Πασχαλίδη, και ο νέος δίσκος του, «Εντεύθεν» – σε ερμηνεία Γιώργου Νταλάρα, Δήμου Αναστασιάδη και Δάφνης Ζουρνατζή.

Συμμετέχουν η 12μελής μικτή χορωδία Fons Musicalis, σε διδασκαλία Κωστή Κωνσταντάρα, η παιδική χορωδία εκπαιδευτηρίων της Μητρόπολης Πειραιώς και η  Ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία».

Το «Χρονικό», σε στίχους Κ. Χ. Μύρη,   περιγράφει με μοναδικό τρόπο την επώδυνη πορεία του ελληνισμού στον εικοστό αιώνα.
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος  το παρουσίασε για πρώτη φορά το 1969, στο ιστορικό στούντιο Λήδρα και την ίδια χρονιά ανέθεσε στους  – πρωτοεμφανιζόμενους τότε – τραγουδιστές Nίκο Ξυλούρη και Μαρία Δημητριάδη την ερμηνεία και για την ηχογράφηση του έργου στο δίσκο. Το «Χρονικό» ήρθε και επιβλήθηκε ως νέα πρόταση μέσα στο σύνολο της μέχρι τότε ελληνικής τραγουδοποιίας και αποτέλεσε τομή στην μουσική πραγματικότητα της χώρας.

Το «Εντεύθεν»  είναι, ίσως, ο πιο προσωπικός δίσκος του συνθέτη, γεμάτο πρωτόγνωρες εικόνες, μνήμες, ονειροπόλους ήρωες. Εξαιρετικά επίκαιρο,  χαρτογραφεί την παραμονή και τη φυγή από κοινωνίες δυστοπικές και μιλώντας για την επόμενη μέρα ζωγραφίζει ένα τοπίο γνώριμο και συνάμα νέο όπου πρόσωπα και καταστάσεις μετρούν την αντοχή τους και εξετάζοντας τις δομές γύρω τους, αποδομούν και αναδομούν.

Ο μεγάλος μας συνθέτης μάς μίλησε για την ενιαία συναυλία, μοιράστηκε στιγμές της δημιουργικής του πορείας, και – με φόντο το δύσκολο παρόν – ευχήθηκε για το μέλλον.

Το «Χρονικό» είναι ένα έργο που συντάραξε τον κόσμο το ’69. Τι είναι αυτό που το κάνει σήμερα τόσο επίκαιρο;

Όσον αφορά στο θέμα του έργου, το “Χρονικό” χαρτογραφεί την επώδυνη πορεία του ελληνισμού στον 20ό αιώνα.  Σήμερα, λοιπόν, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι απαντάει στην αναζήτηση του γιατί είμαστε εδώ και πώς φτάσαμε.

Το «Εντεύθεν» είναι έργο  πάνω στο οποίο εργαστήκατε πολλά χρόνια. Μιλήστε μας για τη βάση της έμπνευσης και δημιουργίας του.

Δίδοντας στο ελληνικό  κοινό αυτήν τη σειρά των τραγουδιών μου με τίτλο «Εντεύθεν», που σημαίνει «από εδώ», επιθυμώ οι ακροατές του να εννοήσουν την ανερμήνευτη δυνατότητά μου να υπάρχει πάντοτε θεματικός άξονας στα μουσικά μου έργα, ακόμη  και στα πιο μεμονωμένα μου τραγούδια.  Η εξαντλητική αυτή επιμονή μου για μια πολλαπλής σημασίας αποκαλυπτική απόδοση του “Εντεύθεν”, ήταν ένας όρος που έθεσα εξαρχής στον εαυτό μου, βάζοντας σε κίνηση και δοκιμασία τον συνθετικό και πνευματικό μου κόσμο.

Δεν έχω πολλά περιθώρια να ταλαντεύομαι στη σημασία των μουσικών διαστημάτων των συνθέσεών μου και, επίσης, στη σημασία των λέξεων και ποιητικών φράσεων, διότι αυτά λειτουργούν στα μουσικά μου επίπεδα από τα εφηβικά μου χρόνια ως προκαθορισμένες μήτρες που αναδομούνται συχνά από τα ίδια τα γεννήματά τους καθώς τροφοδοτούνται  κάθε τόσο με έμπνευση, επιστήμη και ασίγαστο πάθος. Στη περίπτωσή μου, συνθέτω τραγούδια μόνο όταν  συντρέχουν οι λόγοι και οι ζωντανές ιδέες τους πάνω στα θέματα του συνδυασμού βίου και τέχνης που πίστευα και πιστεύω. Τέλος, ακόμη αναζητώ την θεμελίωση της ευθύνης, ώστε η αγάπη να μην δέχεται προσβολές με την ψευδαίσθηση της ασφάλειας.

Κάποιες σκέψεις σας για τη βραδιά που το εμβληματικό «Χρονικό» και το καινούργιο «Εντεύθεν» θα παρουσιαστούν στην ενιαία συναυλία;

Αυτή η συνάντηση των δύο μουσικών μου έργων που τα χωρίζει μια περίοδος 45 χρόνων, οφείλεται στη μία συγγένεια που έχουν όσον αφορά στον θεματικό τους άξονα. Ανέκαθεν στις συναυλίες μου γίνονταν τέτοιες συναντήσεις ανάμεσα σε έργα  που συνέθεσα σε διαφορετικές εποχές αλλά με την ίδια πιστεύω θεώρηση  του κόσμου και φυσικά του τόπου.

Στην παρουσίαση του «Εντεύθεν» χαρακτηρίσατε τη νεολαία μας αρχηγό της πατρίδας. Τι μήνυμα θα στέλνατε στους νέους της Ελλάδας, αυτή τη δύσκολη περίοδο;

Επιμονή και αντοχή όταν μοιάζει μονόδρομος η φυγή. Τα λόγια του Σεφέρη: «Εγώ είμαι ο τόπος σου, ίσως να μην είμαι κανείς αλλά μπορώ να γίνω αυτό που θέλεις», αντανακλούν πλήρως το σημερινό τοπίο πολιτικής και τέχνης που πρέπει πάση θυσία να βιώσουν οι νέοι στον πολυδαίδαλο δρόμο που απλώνεται και είναι μπροστά μας, καθώς το καράβι μας προσπαθεί να γλιτώσει από τον τυφλό Κύκλωπα, τον άθλιο και άτσαλο πολέμιο της ζωής και της τέχνης που ψάχνει  ζητώντας με ουρλιαχτά το όνομα εκείνου που τον αχρήστευσε για να πάρει την απάντηση ο «κανείς».

Μακρά η πορεία της δημιουργίας σας, με διεθνή αναγνώριση, διακρίσεις, βραβεύσεις. Σε αυτή την πορεία, ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες και ποιες οι ικανοποιήσεις που βιώνετε;

Για μένα και οι δυσκολίες και οι ικανοποιήσεις είναι το ίδιο πράγμα. Κάθε φορά που πετυχαίνω το ένα, προκύπτει το άλλο. Αλλά αυτή  είναι και η φύση της δουλειάς μου, κάτι που κινείται ανάμεσα, και το ζητούμενο είναι  η μουσική μου να στέκεται όρθια ανάμεσά τους.

Κάποιες σκέψεις σας για το δύσκολο παρόν μας; 

Ό,τι αλλάζει να τ’ αντέξεις.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Θα πω πάλι ότι επιβιώσαμε. Τώρα πρέπει να αναζητήσουμε τι είναι εκείνα που μας ενώνουν, να επαναπροσδιορίσουμε  τις πολιτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δυνάμεις  κρατώντας από το παρελθόν ζωντάνια, αλήθεια, δημοκρατικές  αξίες, έργα τέχνης χρήσιμα και με προοπτική, συνδυάζοντάς τα  με τα γόνιμα και σύγχρονα επιτεύγματα.

Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Σάββατο 31 Οκτωβρίου, ώρα έναρξης: 20.30

Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 50 ευρώ, Α΄ ζώνη: 40 ευρώ, Β΄ ζώνη: 30 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 20 ευρώ, φοιτητικό / ανέργων 12 ευρώ. Προπώληση: Εκδοτήρια Μεγάρου Μουσικής, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, τηλεφωνικά στο 21072823333, ηλεκτρονικά στο  megaron.gr Viva.gr | 11876 | Public | Παπασωτηρίου | Sever Spots | Ianos | Reload | Media Markt

Οι κάτοχοι των εισιτηρίων για τη συναυλία του Ηρωδείου που αναβλήθηκε, μπορούν να παρακολουθήσουν τη συναυλία ανταλλάσσοντας τα παλιά τους εισιτήρια με νέα στην αντίστοιχη ζώνη χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση στην είσοδο του Μεγάρου Μουσικής. Η ανταλλαγή θα γίνεται αποκλειστικά από την εταιρεία παραγωγής. Όσοι είχαν αγοράσει εισιτήρια και δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη νέα συναυλία μπορούν να στείλουν τα εισιτήρια τους και τον αριθμό τραπεζικού τους λογαριασμού στο [email protected] για να τους επιστραφεί το αντίτιμο.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]