Skip to main content

Η πρώτη γκουρμέ σεφ σοκολάτας

Αναγκασμένη από την πανδημία Covid-19 να εγκαταλείψει τα σχέδια για άνοιγμα ενός εστιατορίου, η Ντανούτα Νανγκό, μία Βέλγοκονγκολέζα σεφ στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης, το Ντακάρ, είχε την ιδέα να γίνει η πρώτη γκουρμέ σεφ σοκολάτας της χώρας.

«Όταν ξέσπασε ο Covid, όλες οι δραστηριότητές μου σταμάτησαν. Τότε σκέφτηκα να δουλέψω με ένα προϊόν και είπα: “Γιατί όχι σοκολάτα;” Κι αυτό επειδή μου αρέσουν οι τεχνικές μαγειρικής, νόμιζα ότι ήταν για μένα», είπε.

Από τότε, η Νανγκό πραγματοποίησε ένα νέο όνειρο με το άνοιγμα της πρώτης και μοναδικής βιοτεχνίας χειροποίητης σοκολάτας Venko στη Σενεγάλη.

Συνδυάζοντας τη βελγική σοκολάτα με τοπικά συστατικά όπως το μπίσαπ ή τον ιβίσκο, και το μορίνγκα, η Venko ανέπτυξε γρήγορα τη φήμη για την ανάμειξη μοναδικών γεύσεων με κομψή παρουσίαση, καθιστώντας τη σοκολάτα της Νανγκό μια πολυπόθητη λιχουδιά μεταξύ των οπαδών της ζαχαροπλαστικής της Σενεγάλης.

«Η ιδέα είναι να πάρω μια πολύ κλασική σοκολάτα και να την δουλέψω με τοπικές γεύσεις”, δήλωσε η Νανγκό στο Reuters με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σοκολάτας χθες, 7 Ιουλίου. «Ελπίζω ότι προχωρώντας, η δουλειά μου μπορεί να βοηθήσει να κάνω αυτές τις γεύσεις μόδα».

Η Venko που πήρε το όνομα της από ένα αρτοποιείο που ίδρυσαν οι γονείς της Νανγκό όταν ήταν παιδί – μια σύντηξη των επώνυμων του ζευγαριού – ξεπέρασε το ξέσπασμα του Covid-19 με διανομές και τροφοδοσία ειδικών εκδηλώσεων.

Ενώ δεν διαθέτει την κουλτούρα κακάου άλλων δυνατών περιοχών, όπως η Ακτή του Ελεφαντοστού και η Γκάνα, η σταθερότητα της Σενεγάλης την έχει καταστήσει ελκυστικό προορισμό για επενδυτές και επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένης της Νάνγκο.

Η Νανγκό θέλει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η Σενεγάλη βλέπει και γεύεται τη σοκολάτα.

«Πιστεύω ότι η επόμενη πρόκληση θα είναι να εξοικειωθούν οι πελάτες της Σενεγάλης με την αγορά σοκολάτας καθημερινά. Δεν αγοράζουν ακόμη σοκολάτα ως κάτι που πρέπει να έχουν στο ψυγείο ως σνακ, αλλά πιστεύω θα το πετύχουμε κι αυτό», είπε.

naftemporikigr