Skip to main content

Το Πεκίνο βυθίζεται έως και 11 εκατοστά τον χρόνο, υποστηρίζουν επιστήμονες

Μία… υπόγεια απειλή φαίνεται να αντιμετωπίζει το Πεκίνο, καθώς -σύμφωνα με μία νέα έρευνα-, η πρωτεύουσα της Κίνας βυθίζεται κατά τόπους έως και 11 εκατοστά τον χρόνο.

Η μελέτη Κινέζων και άλλων επιστημόνων βασίζεται σε μετρήσεις από δορυφορικά ραντάρ, σύμφωνα με τον «Guardian».

Η σταδιακή καταβύθιση της κινεζικής πρωτεύουσας αποδίδεται στην υπερβολική άντληση των υπογείων υδάτων, που έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της επιφανείας, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι ορισμένες σημαντικές υποδομές, όπως οι σιδηρόδρομοι και υψηλά κτήρια, θα μπορούσαν ενδεχομένων να αντιμετωπίσουν κινδύνους στο μέλλον.

Βάσει της μελέτης, η βύθιση του εδάφους είναι εντονότερη στο επιχειρηματικό κέντρο της πόλης, όπου φθάνει έως τα 11 εκατοστά ετησίως.

Κατά τους ερευνητές, η μαζική άντληση υδάτων με γεωτρήσεις ρίχνει συνεχώς το επίπεδο του υδροφόρου ορίζοντα και συμπαρασύρει την επιφάνεια του εδάφους. 

Το 2015 η Κίνα εγκαινίασε ένα μεγάλο έργο κατασκευής ενός εκτεταμένου δικτύου καναλιών και τούνελ 2.400 χιλιομέτρων, το οποίο φέρνει από άλλες περιοχές περίπου 45 δισ. κυβικά μέτρα νερού στην πόλη, με στόχο να μειωθούν οι τοπικές γεωτρήσεις.

Πάντως, το Πεκίνο δεν είναι η πρώτη μεγαλούπολη που αντιμετωπίζει παρόμοιο ζήτημα λόγω υπεράντλησης των υπογείων υδάτων, καθώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, η Πόλη του Μεξικού και η Τζακάρτα της Ινδονησίας βυθίζονται έως 28 εκατοστά το χρόνο, ενώ η Μπανγκόγκ της Ταϊλάνδης υποχωρεί κατά 12 εκατοστά.