Skip to main content

Ρουμανία: «Κυνήγι θησαυρών» στον βυθό

Ένα… κυνήγι θησαυρών αποφάσισαν να ξεκινήσουν πριν από λίγα χρόνια δύο επαγγελματίες δύτες στην Ρουμανία, με τους κόπους τους να αποδίδουν καρπούς.

Οι  Ιουλιάν Ρούσου και ο Πασκάλε Ροϊμπού είναι λάτρεις τόσο της ιστορίας, όσο και το βυθού, με τις εξερευνήσεις τους να τους οδηγούν στην ανακάλυψη ενός «θησαυρού», εκεί που ο Δούναβης ενώνεται με τη Μαύρη Θάλασσα.

Περίπου έξι χιλιόμετρα μακριά από τον Σουλινά, την τελευταία πόλη που διαρρέει ο Δούναβης και η οποία χτίστηκε το 1848 από Έλληνες, οι δύο δύτες εντόπισαν τρία ναυάγια βάθος σε δέκα μέτρων, σύμφωνα με το Euronews.

Το μεγαλύτερο πλοίο έχει 60 μέτρα μήκος και πιθανότατα είναι πολεμικό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα μέρη των κανονιών που βρέθηκαν πολύ κοντά του. 

«Καταφέραμε να βρούμε κάποια σημεία αναφοράς σε έγγραφα της εποχής και μέσω αυτών φτάσαμε στα ναυάγια. Πριν από δύο εβδομάδες ανακαλύψαμε τρία. Σε ένα από αυτά βρήκαμε περίπου 100 βολίδες κανονιού, πολύ βαριές, περίπου 70 κιλά η καθεμία. Βρήκαμε επίσης τροχούς από κανόνια, επομένως τα κανόνια πιθανότατα βρίσκονται κάπου εδώ», είπε ο Ιουλιάν Ρούσου.

Από την πλευρά του, ο Πασκάλε Ροϊμπού εκτιμά ότι αυτά τα πλοία ναυάγησαν στα τέλη του 18ου αιώνα. «Αυτό που μας βοήθησε περισσότερο, ήταν το είδος πυρομαχικών που χρησιμοποιούσε το πλοίο. Αυτό το είδος πυρομαχικών χρησιμοποιούνταν κατά τους ναπολεόντειους πολέμους», εξήγησε.

Ιστορικές πηγές αλλά και τοπικοί θρύλοι κάνουν λόγο για ακόμα περισσότερα ναυάγια του βρετανικού και γαλλικού ναυτικού από τον 18ο και τον 19ο αιώνα, με κάποιες εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον αριθμό τους σε 100.

Οι δύο δύτες μετέφεραν μέρος των ευρημάτων τους στο Μουσείο του Σουλινά, ενώ αξιοποιώντας δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων της εποχής και κάποιους παλιούς χάρτες, ενημέρωσαν τις τοπικές αρχές, έτσι ώστε να ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία της έρευνας.

Αυτή δεν είναι η πρώτη ανακάλυψη των δύο Ρουμάνων, σύμφωνα με το Euronews, αφού από το 2012, έχουν βρει τρία γερμανικά υδροπλάνα που έπεσαν κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.