Skip to main content

Τα τυχερά κατοικίδια μεταναστεύουν

Ο μηχανικός αεροσκαφών Ντον Γιπ είναι ένας από τις πολλές χιλιάδες που εγκαταλείπουν το Χονγκ Κονγκ μετά την επιβολή του νόμου για την ασφάλεια πέρυσι. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους, δεν θα φύγει χωρίς τα κατοικίδια του.

Ο Γιπ, 40 ετών, ξόδεψε πάνω από 14.000 δολάρια για να μεταφέρει τα τρία χάσκι και τη γάτα του στη Βρετανία, όπου εγκαθίσταται με τη φίλη του και την 22χρονη κόρη του.

«Τα κατοικίδια είναι μέρος της οικογένειάς μου. Δεν αντέχω να τα χάσω», είπε.

Το κύμα μετανάστευσης από το Χονγκ Κονγκ, το οποίο ενδέχεται να μεταφέρει εκατοντάδες χιλιάδες στη Βρετανία, τον Καναδά και αλλού τα επόμενα χρόνια, αποτέλεσε όφελος για τις εταιρείες μετεγκατάστασης κατοικίδιων.

Επιβαρύνει ωστόσο σοβαρά μερικούς από τους λιγότερο πολιτικούς κατοίκους της πόλης.

Αυξανόμενος αριθμός κατοικίδιων ζώων έχει εγκαταλειφθεί από άτομα που δεν έχουν την οικονομική ή άλλη δυνατότητα να τα πάρουν μαζί τους, σύμφωνα με όσα λένε οι κτηνίατροι και οι ιδιοκτήτες καταφυγίων ζώων.

Μερικά σκυλιά και γάτες τοποθετούνται σε καταφύγια για έως και έξι μήνες έως ότου ολοκληρωθεί η γραφειοκρατία, ενώ άλλα έχουν πιστοποιηθεί ιατρικά ως αδύνατο να ταξιδέψουν.

Οι κτηνίατροι λένε ότι το υψηλό κόστος, οι ακυρώσεις πτήσεων και οι περίπλοκες διαδικασίες που σχετίζονται με τον Covid-19 έχουν καταστήσει πολύ πιο δύσκολη τη μεταφορά κατοικίδιων στο εξωτερικό.

Η Cathay Pacific ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι τα κατοικίδια δεν θα μπορούσαν να ταξιδέψουν ως αποσκευές check-in ή σε εμπορευματικές πτήσεις από το Χονγκ Κονγκ μέχρι τον Μάιο.

Τα αρχεία από το Τμήμα Γεωργίας και Αλιείας δείχνουν ότι η έκδοση πιστοποιητικών υγείας των ζώων για εξαγωγές αυξήθηκε κατά 35% από το 2018 έως το 2020.

Η ομάδα για την καλή μεταχείριση των ζώων SPCA, η οποία λειτουργεί κτηνιατρικές κλινικές σε όλο το Χονγκ Κονγκ, αναφέρει τετραπλάσια έως πενταπλάσια αύξηση – για την ίδια περίοδο – ζήτησης μικροτσίπ κατοικιδίων που απαιτούνται από τις ευρωπαϊκές χώρες, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Υπήρξε αύξηση 30% στον αριθμό των σκύλων που εγκαταλείφθηκαν τους τελευταίους μήνες, κατά μέσο όρο 20 το μήνα, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Hong Kong Dog Rescue.

naftemporikigr με πληροφορίες Reuters