Skip to main content

Γιούχα Σίπιλα: Πρωθυπουργός και… πιλότος

Τη συνήθεια να πιλοτάρει ο ίδιος το αεροπλάνο του, ακόμη και σε επίσημα ταξίδια, έχει ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα.

Λάτρης των πτήσεων αλλά και της δημοσιονομικής λιτότητας, ο 55χρονος αρχηγός του Κόμματος του Κέντρου (από το 2012) αγαπά να πιλοτάρει τα τζετ τα οποία νοικιάζει, πληρώνοντας με δικά του χρήματα, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης κρατικών δαπανών.

Πρώην επιχειρηματίας, ο -από τον Μάιο του 2015- Φινλανδός πρωθυπουργός πήρε τη θέση του πιλότου σε 19 επίσημα ταξίδια εντός της επικράτειας της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, σύμφωνα με το γραφείο του.

Ο κ. Σίπιλα δεν δίστασε, μεταξύ άλλων, να οδηγήσει τον Ιούλιο του 2016 ένα Cessna 525, το οποίο μπορεί να μεταφέρει έξι έως επτά επιβάτες, διανύοντας απόσταση μεγαλύτερη των 5.000 χιλιομέτρων από το Ελσίνκι μέχρι τη Μογγολία και την πρωτεύουσά της Ουλάν Μπατόρ.

Τον Σεπτέμβριο, ήταν επίσης στο πιλοτήριο του αεροσκάφους που διένυσε 1.400 χιλιόμετρα απο το Ελσίνκι στη Μπρατισλάβα, ενώ το ίδιο έπραξε και όταν μετέβη και στη Νορβηγία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο κ. Σίπιλα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ειδική μεταχείριση θεωρώντας τον εαυτό του απλό πολίτη, ενώ προκειμένου να μην ναυλωθεί νυχτερινή πτήση για να πετάξει για το Όουλου της βόρειας Φινλανδίας, όπου εκλέγεται, επιβιβάστηκε σε προγραμματισμένη πτήση αεροδιακομιδής, τον Νοέμβριο του 2015.

Ο κ. Σίπιλα είναι μηχανικός, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Όουλου, ενώ είναι παντρεμένος με τη Μίνα Μαρία Σίπιλα με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά, ένα από τα οποία απεβίωσε το 2015.

Έχοντας πλούσια επιχειρηματική δραστηριότητα, ο κ. Σίπιλα απέκτησε περιουσία όταν πούλησε το 1996 την εταιρεία Solitra Oy -η οποία δραστηριοποιούταν στον χώρο της τεχνολογίας- στην αμερικανική ADC Telecommunications.

Σε αντίθεση με τη δράση του στον χώρο των επιχειρήσεων, ο Φινλανδός πρωθυπουργός μέχρι το 2011 δεν είχε ιδιαίτερη ενασχόληση με την πολιτική. Τότε ήταν που αποφάσισε να κατέλθει υποψήφιος βουλευτής, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του, ενώ τον Απρίλιο του 2012 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Κόμματος Κέντρου, αναλαμβάνοντας την προεδρία του λίγους μήνες αργότερα.

Στις βουλευτικές εκλογές της 19ης Απριλίου 2015 το Κεντρώο Κόμμα της Αντιπολίτευσης κέρδισε, με τον κ. Σίπιλα να ορκίζεται πρωθυπουργός στις 29 Μαΐου 2015.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP