Skip to main content

Τελικά είναι οι ρυζογκοφρέτες υγιεινό σνακ;

Είτε σκέτες, είτε παίρνοντας τη θέση του ψωμιού σε σνακ, οι ρυζογκοφρέτες έγιναν πολύ δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια μεταξύ των ανθρώπων που προσέχουν τη διατροφή τους και τις θερμίδες τους.

Είναι, όμως, τα πράγματα τόσο απλά;

Στην εποχή της γρήγορης πληροφορίας και της αυξανόμενης ενασχόλησης με την υγιεινή διατροφή, συχνά εμφανίζονται τροφές που θεωρούνται σχεδόν «ιδανικές» και μας προστίθενται αυτόματα στη λίστα με τα ψώνια της εβδομάδας. Οι ρυζογκοφρέτες, οι λεπτές, τραγανές «φρυγανίτσες» από φουσκωμένο ρύζι, είναι μια από αυτές, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους. Με υφή που θυμίζει λίγο… αφρολέξ και βασικά συστατικά το ρύζι και το αλάτι, μπορεί να περιλαμβάνουν επιπλέον γεύσεις όπως βότανα (ρίγανη), φρούτα (φράουλα) ή γλυκαντικά και φυτικά λίπη για σοκολατένιες ή γιαουρτένιες επικαλύψεις. Να πούμε ότι η χαρακτηριστική τραγανή και αφρώδης υφή τους οφείλεται στη μέθοδο παραγωγής τους. Οι κόκκοι ρυζιού υγραίνονται ελαφρά και στη συνέχεια υποβάλλονται σε υψηλή πίεση και θερμοκρασία. Όταν η πίεση πέφτει απότομα, το νερό μέσα στους κόκκους μετατρέπεται σε ατμό, προκαλώντας ένα «φούσκωμα» που δημιουργεί αέρα μέσα στο ρύζι. Στο τελικό στάδιο, οι φουσκωμένοι κόκκοι πιέζονται ελαφρά για να πάρουν το σχήμα της γκοφρέτας και στεγνώνονται για σταθερότητα. Αυτή η διαδικασία δίνει στις ρυζογκοφρέτες την αίσθηση ενός πολύ ελαφρού, «αέρινου» σνακ, που φαίνεται να χορταίνει. Πόσο, όμως, πραγματικά υγιεινές είναι; Διαβάστε περισσότερα.