Με τις πιο λαχταριστές αντιθέσεις
Απλός αλλά πλούσιος, χορταστικός αλλά ελαφρύς, ταπεινός αλλά γεμάτος φρεσκάδα και αρώματα.
Γεννημένος στην Κρήτη, αλλά πλέον αγαπημένος σε όλη την Ελλάδα – και όχι άδικα-, ο ντάκος όσο απλός κι αν φαίνεται, έχει τα δικά του μικρά μυστικά, που σε συνδυασμό με τα πλούσια οφέλη της κρητικής κουζίνας, συνθέτει το ιδανικό καλοκαιρινό πιάτο. Κι επειδή ξέρουμε ότι στις διακοπές θα τον απολαύσετε σε ταβέρνες και εστιατόρια, αλλά επιστρέφοντας θα θέλετε να συνεχίζετε να τον έχετε στο τραπέζι σας, ιδού τα μυστικά του για να τον πετύχετε.
Η βάση: το σωστό παξιμάδι
Η καρδιά του ντάκου είναι το κρίθινο παξιμάδι. Ιδανικά, αναζητήστε κρητικά παξιμάδια ολικής άλεσης ή διπλοφουρνισμένα κρίθινα – είναι πιο τραγανά, πιο γευστικά και αντέχουν καλύτερα στην υγρασία της ντομάτας. Tip: Αν το παξιμάδι είναι πολύ σκληρό, μπορείτε να το βρέξετε ελαφρώς με λίγο νερό ή –ακόμα καλύτερα– με λίγο χυμό ντομάτας ή καλής ποιότητας ελαιόλαδο. Προσοχή: Δεν θέλουμε να μουλιάσει τελείως, αλλά να παραμείνει ελαφρώς τραγανό στη βάση και πιο μαλακό στην κορυφή. Διαβάστε περισσότερα.