Λίγα ρεβίθια, κρεμμύδι, ελαιόλαδο κι ένα πήλινο σκεύος αρκούν.
Για να γεννηθεί ένα πιάτο γεμάτο νοστιμιά και μνήμες, τόσο νόστιμο, που κερδίζει ακόμα κι όσους… σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στα όσπρια.
Ανάμεσα στις μυρωδιές του κυκλαδίτικου ήλιου και την απλότητα της νησιωτικής ζωής, ένα πιάτο ξεχωρίζει όχι μόνο για τη γεύση του, αλλά και για τον τρόπο που συνδέεται με τον χρόνο, την κοινότητα και τη μνήμη: η ρεβιθάδα της Σίφνου. Πρόκειται για ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα των Κυκλάδων, που κουβαλάει μέσα του ιστορία, παράδοση και φιλοσοφία ζωής, τιμά τη μεσογειακή και την ελληνική κουζίνα και είναι ό,τι πρέπει μετά το μπάνιο, μαζί με τα υπόλοιπα μεζεκλίκια.
Η Σίφνος, άλλωστε, είναι νησί με μακρά παράδοση στη μαγειρική τέχνη –δεν είναι τυχαίο ότι από εκεί κατάγεται και ο Νίκος Τσελεμεντές– γι’ αυτό και έχει καταφέρει να μετατρέψει τα πιο απλά υλικά σε αριστουργήματα. Η ρεβιθάδα είναι ακριβώς αυτό: ρεβίθια, κρεμμύδια, ελαιόλαδο, αλάτι και λίγη υπομονή. Κι όμως, το αποτέλεσμα είναι τόσο πλούσιο, τόσο γεμάτο γεύση, που όλοι θέλουν να το δοκιμάσουν κι όλοι επιστρέφουν και για το part 2. Διαβάστε περισσότερα.