Ο καθηγητής μοριακής και κυτταρικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Leuven στο Βέλγιο, Karel Talavera Pérez, υποστηρίζει ότι η αντίληψη της γεύσης μας μειώνεται όταν η θερμοκρασία του φαγητού ξεπερνά τους 35 βαθμούς Κελσίου. Αυτό συμβαίνει γιατί, όταν τρώμε πιο ζεστό φαγητό, είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί η ασπίδα προστασίας που έχει ο οργανισμός μας απέναντι στην αίσθηση του καψίματος.
Το 2005 δημοσιεύτηκε μια έρευνα που μελέτησε τη γεύση του τυριού cheddar, ανάλογα με τη θερμοκρασία του. Το τυρί σερβιρίστηκε σε θερμοκρασία 5 βαθμών Κελσίου, 12 βαθμών Κελσίου, 21 βαθμών Κελσίου κ.ο.κ. Όσο αυξανόταν η θερμοκρασία του, διαπιστώθηκε ότι η γεύση του αποκτούσε μια ξινίλα. Ακόμη, όσοι το δοκίμασαν, δυσκολευτήκαν να περιγράψουν τη γεύση του στις πιο υψηλές θερμοκρασίες. Διαβάστε περισσότερα.