Skip to main content

Τι σχέση έχουν τα κεράσια με τον εγκέφαλό μας

Ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής, εκτός από δροσερά και απολαυστικά είναι σούπερ ευεργετικά για τον εγκέφαλό μας με πολλούς τρόπους.

Τα απολαμβάνουμε σε φρουτοσαλάτες, σε πράσινες σαλάτες, αλλά και σκέτα και συμβολίζουν πάντα την αρχή του καλοκαιριού, χαρίζοντάς μας δυνατό boost αντιοξειδωτικών. Επιστημονικές έρευνες, ωστόσο, έχουν αρχίσει να ρίχνουν φως στο πώς αυτό το μικρό φρούτο μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τη φθορά που προκαλεί η ηλικία, οι φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες κι ευτυχώς, οι τρόποι είναι πολλοί.

Τα κεράσια και το οξειδωτικό στρες
Ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στο οξειδωτικό στρες, δηλαδή στην υπερβολική παραγωγή ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα. Τα κεράσια, πλούσια σε ανθοκυανίνες και άλλα αντιοξειδωτικά, βοηθούν στη δέσμευση αυτών των ελευθέρων ριζών και περιορίζουν τη βλάβη που προκαλούν στα εγκεφαλικά κύτταρα, ενισχύοντας έτσι τη φυσική άμυνα του εγκεφάλου απέναντι στη γήρανση και τη φλεγμονή.

Πολυφαινόλες και προστασία της μνήμης
Οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στα κεράσια είναι φυσικές ενώσεις φυτικής προέλευσης με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και φαίνεται ότι έχουν ιδιαίτερα θετική επίδραση στη μνήμη και στη συγκέντρωση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση κερασιών μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, και να συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης. Αυτό οφείλεται στην ικανότητα των πολυφαινολών να μειώνουν τις φλεγμονώδεις διαδικασίες στον εγκέφαλο και να ενισχύουν την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Διαβάστε περισσότερα.