Skip to main content

Αιμικός σίδηρος: Συνδέεται με καρκίνο;

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, ρίχνει φως με βάση τις έρευνες στο τι ακριβώς συμβαίνει με την κατανάλωση σιδήρου από ζωικές πηγές. Είναι πράγματι η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε;

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που παίζει ζωτικό ρόλο στη μεταφορά οξυγόνου και σε πολλές μεταβολικές διεργασίες. Στη διατροφή, ο σίδηρος απαντάται σε δύο κύριες μορφές: τον αιμικό και τον μη αιμικό σίδηρο. Ο αιμικός σίδηρος προέρχεται αποκλειστικά από ζωικές πηγές, όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά, και απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό σε σύγκριση με τον μη αιμικό σίδηρο που βρίσκεται σε φυτικές τροφές, τις οποίες και συστήνω με βάση τη διατροφική συνέργεια, ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και τη φλεγμονή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της υπερβολικής πρόσληψης αιμικού σιδήρου, καθώς μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλή πρόσληψή του με αυξημένο οξειδωτικό στρες και κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων. Τα εργαστηριακά μοντέλα υποδηλώνουν ότι ακραίες δόσεις αιμικού σιδήρου μπορεί να είναι επιβλαβείς, αλλά χρειάζεται να δούμε τι ισχύει με τις διατροφικές δόσεις στους ανθρώπους. Διαβάστε περισσότερα.