Skip to main content

Ιππεύοντας από τη Σενεγάλη στη Γαλλία

Ένα κεφάλι πιο κοντός από τους συνομηλίκους του, ο 19χρονος Φαλού Ντιόπ χάνεται μέσα στο πλήθος των αναβατών που προετοιμάζονται για ασκήσεις νωρίς το πρωί στο χωριό Νιάγκα στη δυτική Σενεγάλη.

Ωστόσο, όταν ξεκινά ο αγώνας, η σιλουέτα του είναι πολύ μπροστά και ξεχωρίζει από το αβίαστο στιλ ιππασίας.

«Όταν αρχίζει η κούρσα, νιώθω λίγο άγχος, αλλά μετά από λίγο, τελειώνει», λέει Ντιόπ. «Την στιγμή του αγώνα, σκέφτομαι μόνο τη νίκη».

Ο Ντιόπ είναι ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους αναβάτες της Σενεγάλης, έχοντας κερδίσει το κορυφαίο βραβείο αγώνων της χώρας όταν ήταν μόλις 17 ετών. Ελπίζει να αρχίσει να αγωνίζεται στη Γαλλία τον επόμενο χρόνο, πραγματοποιώντας ένα όνειρο που λαχταρούν πολλοί από τους σημαντικότερους αναβάτες της Σενεγάλης.

Τα άλογα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής στη Σενεγάλη. Τα άλογα και τα κάρα είναι πανταχού παρόντα σε όλη τη χώρα και τα τελευταία 50 χρόνια οι ανταγωνιστικοί αγώνες έχουν εξελιχθεί σε εθνικό χόμπι.

«Είναι ένα πάθος στην οικογένειά μου, από την εποχή του παππού μου», είπε ο Ντιόπ. 

Σε χωριά όπως το Νιάγκα, όπου ζει ο Ντιόπ, τα καταστήματα ζωοτροφών και προμηθειών αλόγων κυριαρχούν στους δρόμους και τα χωράφια είναι γεμάτα από άνδρες με τα άλογά τους.

Στολισμένο με πολύχρωμα κεραμικά πλακάκια σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, το σπίτι που μοιράζεται ο Ντιόπ με τη 12μελή οικογένειά του θα αποκτήσει καινούργια στέγη χάρη στα χρήματα από τα κέρδη του Ντιόπ.

Ανάλογα με τον αριθμό των αλόγων σε έναν αγώνα, ο Ντιόπ μπορεί να κερδίσει έως και 600 δολάρια ανά νίκη, όταν ο μέσος μηνιαίος μισθός στη Σενεγάλη ήταν το 2019, περίπου 180 δολάρια.

Ο Ντιόπ και άλλοι αναβάτες στο Νιάγκα διδάσκονται από τον Αντάμα Μπάο, του οποίου η οικογένεια έχει διατηρήσει εδώ και τρεις γενεές ένα αγρόκτημα κοντά στις ακτές του Λακ Ρόουζ της Σενεγάλης.

«Ο Ντιόπ είναι πολύ προικισμένος», είπε ο Μπάο. «Θα μπορούσε να αγωνίζεται για έως και 50 χρόνια με το βάρος και το μέγεθός του».

Ο Μπάο θα στείλει τον Ντιόπ να αγωνιστεί στη Γαλλία για τρεις μήνες.

Πριν από λίγες ημέρες, μία Κυριακή απόγευμα, οι ικανότητες του Ντιόπ δοκιμάστηκαν στη πίστα στο Τιές, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σενεγάλης.

Ντυμένος με στολή σε έντονο κίτρινο και μπλε χρώμα, ο Ντιόπ ανέβηκε στο άλογό του με ηρεμία και το οδήγησε προς την πίστα.

Τερμάτισε πρώτος σε τρεις από τους πέντε αγώνες του εκείνη την ημέρα, κερδίζοντας σχεδόν 1.000 δολάρια.

«Θέλω να είμαι ο καλύτερος αναβάτης σε μια χώρα εκτός από τη δική μου», είπε. «Στο Μαρόκο ή τη Γαλλία, οπουδήποτε υπάρχει ιπποδρομία».

Πηγές: ΑΜΠΕ Reuters