Skip to main content

Οι σούπερ τροφές υγείας του Μαρτίου

Με αφορμή την επίσημη έναρξη της Άνοιξης, γεμίζουμε το πιάτο μας με λαχανικά που βρίσκονται στην εποχή τους, για να τα απολαύσουμε με όλη τους τη φρεσκάδα και με το χαμηλότερο δυνατό ενεργειακό αποτύπωμα.

Σπαράγγια
Σήμα κατατεθέν της Άνοιξης, τα σπαράγγια είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες που βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, ενώ ταυτόχρονα μας παρέχουν φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, Α, Κ και Ε, όπως και ασβέστιο και σίδηρο. Δοκιμάστε τα στον ατμό ή σιγοβράστε τα και απολαύστε τα με χυμό λεμονιού για έξτρα βιταμίνη C.

Αρακάς
Παρά τη λανθασμένη άποψη που έχουν οι περισσότεροι, ο αρακάς ανήκει στα όσπρια και αποτελεί σημαντική πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, χαρίζοντας ενέργεια και τόνωση στον οργανισμό, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την όραση και το ανοσοποιητικό. Αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και Α και μπορείτε να τον απολαύσετε, εκτός από τη λαδερή του μορφή, σε σαλάτα, ως πουρέ, να τον προσθέσετε σε σάλτσες, στο ρύζι κ.ο.κ.

Αγκινάρες
Για πολλούς αποτελούν ένα παιδικό… τραύμα, στην πραγματικότητα, όμως, είναι ένα πολύ θρεπτικό λαχανικό, που δεν το βάζουμε συχνά στο τραπέζι μας. Οι αγκινάρες, όμως, είναι πλούσιες σε κάλιο που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και κάνει καλό σε μυϊκούς σπασμούς και κράμπες, αλλά και σε φυλλικό οξύ, απαραίτητο για την παραγωγή και τη συντήρηση των νέων κυττάρων. Τα αντιοξειδωτικά και οι φυτικές ίνες δεν λείπουν κι αν δεν σας δελεάζει ε εκτέλεσή τους αλά πολίτα, δοκιμάστε τες σε σούπες, ζωμούς ή και σε σαλάτα.

Ραπανάκια
Φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, κάλιο, ασβέστιο είναι μερικές μόνο από τις θρεπτικές ουσίες που θα βρείτε στα ραπανάκια για την… όρεξη. Έχουν, επίσης, την εκπληκτική ιδιότητα να βελτιώνουν τη ροή του αίματος, αποτελώντας καλή πηγή φυσικών νιτρικών αλάτων, ενώ ταυτόχρονα χαρίζουν πικάντικη γεύση όπου τα προσθέσετε. Ταιριάζουν υπέροχα στις πράσινες σαλάτες, στις οποίες χαρίζουν επιπλέον φρεσκάδα.

Φάβα
Το αγαπημένο ορεκτικό είναι η ιδανική επιλογή για να λάβετε φυλλικό οξύ, απαραίτητο για το ανοσοποιητικό ψευδάργυρο, σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ αποτελεί πολύ καλή πηγή θειαμίνης ή αλλιώς βιταμίνης Β1, που είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό υδατανθράκων. Βράστε τη με λίγο καρότο για έξτρα βιταμίνη Α και σερβίρετε με φρέσκο κρεμμυδάκι ή καραμελωμένο κρεμμύδι ή λιαστή ντομάτα ή κάππαρη και μπόλικο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Φρέσκο κρεμμυδάκι
Δημιουργεί το τέλειο ντουέτο με τη φάβα, αλλά ταιριάζει και στη σαλάτα και ως τόπινγκ σε σούπες, σε πουρέ, σε σάλτσες κ.ο.κ. Το φρέσκο κρεμμυδάκι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, έχει αντικαρκινική δράση και έχει περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, ενώ ταυτόχρονα μας παρέχουν φυλλικό οξύ, βιταμίνη C και βιταμίνη Κ. Συγκεκριμένα, 1 φλιτζάνι φρέσκο κρεμμυδάκι μας παρέχει περισσότερη από τη βιταμίνη Κ που χρειαζόμαστε καθημερινά για γερά οστά και σωστή πήξη του αίματος και το 25% της βιταμίνης C που μας είναι απαραίτητη.