Skip to main content

Κάνουμε Κούλουμα στην Αττική: οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος
Για ακόμα μία χρονιά, το ΚΠΙΣΝ γιορτάζει τα Κούλουμα με μια συναυλία που τιμά την ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση. Χαρταετοί, χρώματα και μουσική μας προσκαλούν να υποδεχτούμε την Σαρακοστή και την Άνοιξη.

Την Καθαρά Δευτέρα, από τις 12:00 μέχρι τις 15:00, ο καθηγητής εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας επιμελείται και παρουσιάζει στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος ένα πανόραμα της ελληνικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης, με παραδοσιακούς ήχους και ρυθμούς. Αποκριάτικα γαϊτανάκια και μιμικοί χοροί μπλέκονται με συρτά, καλαματιανά, καγκέλια και τσάμικα, ηπειρώτικα πωγωνίσια, θρακιώτικα ζωναράδικα, πολίτικα χασάπικα, σμυρναίικους καρσιλαμάδες, νησιώτικους μπάλους και ποντιακούς πυρρίχιους, κι εναλλάσσονται με ανοιχτή πρόσκληση για τη χορευτική συμμετοχή του κοινού.

Τον τόνο δίνουν ο κορυφαίος δεξιοτέχνης του βιολιού Νίκος Οικονομίδης με την τραγουδίστρια Κυριακή Σπανού, καθώς και η Κομπανία του Δημήτρη Κώτσικα μαζί με τα Χάλκινα της Κοζάνης και τον τραγουδιστή Ηλία Γάκο.

Γνωρίζοντας όσο λίγοι άνθρωποι τους κώδικες της παραδοσιακής μας μουσικής, μέσα από μελέτες, ακαδημαϊκές εργασίες αλλά και οδοιπορικά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ο Λάμπρος Λιάβας μας καλεί να ξεπροβοδίσουμε την Αποκριά με τον πατροπαράδοτο τρόπο.

Στο γλέντι συμμετέχουν με ομάδες παραδοσιακών χορευτών οι «Γλεντιστάδες» από τον Μεσότοπο της Λέσβου και ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Χοροπαιδεία» (επιμέλεια: Βασίλης Καρφής – Μαρία Ζιάκα).

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Κομπανία Νίκου Οικονομίδη:
Νίκος Οικονομίδης: βιολί-τραγούδι
Κυριακή Σπανού: τραγούδι
Παναγιώτης Βέργος: σαντούρι
Γιώργος Γαβράς: λαγούτο

Κομπανία Δημήτρη Κώτσικα:
Δημήτρης Κώτσικας: κλαρίνο-τραγούδι
Ηλίας Γάκος: τραγούδι
Γιώργος Κώτσικας: βιολί
Νίκος Αγγελόπουλος: λαγούτο
Μάρκος Τζιούκαλιας: τρομπέτα
Γιώργος Τσίγγανας: τρομπόνι
Θανάσης Κώτσικας: κρουστά

Info
27/02 | 12.00-15.00
Ξέφωτο
Είσοδος ελεύθερη
Η εκδήλωση θα προβληθεί σε ζωντανή μετάδοση από την ΕΡΤ2.

Λόγος Φιλοπάππου
Η μεγάλη γιορτή του καρναβαλιού στην πόλη κορυφώνεται την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, παραδοσιακά στον Λόφο του Φιλοπάππου. Στις 11:00  θα ακουστούν αποκριάτικοι ρυθμοί από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, ενώ στις 12:00 θα γιορτάζουμε τα Κούλουμα σ’ ένα παραδοσιακό γλέντι με την Γωγώ Τσαμπά.

Δήμος Πειραιά
Ο δήμος Πειραιά γιορτάζει τα Κούλουμα με το πέταγμα του χαρταετού, παραδοσιακό γλέντι, σαρακοστιανά εδέσματα, χορό και τραγούδι στην παραλία της Φρεαττύδας από τις 10:30 το πρωί, δωρεάν. Τη γιορτή θα ανοίξει με αποκριάτικες μελωδίες η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του δήμου, ενώ στη συνέχεια χορευτικό συγκρότημα της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια», θα διασκεδάσει τον κόσμο. Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα μεταφερθεί στο 1ο Λύκειο Καλλίπολης (είσοδος από Μαρίας Χατζηκυριακού).

Περιστέρι
Ο Δήμος θα εορτάσει τα Κούλουμα, στον στεγασμένο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου Περιστερίου (Δωδεκανήσου & Αγ. Βασιλείου, σταθμός Μετρό «Ανθούπολη»). Οι πολίτες θα απολαύσουν σαρακοστιανούς μεζέδες και άφθονο κρασί, που θα προσφέρονται δωρεάν και παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με παραδοσιακή συναυλία με τον Μπάμπη Τσέρτο και Ειρήνη Τουμπάκη.

Καλλιθέα
Ο Δήμος έχει οργανώσει εορταστικό λαϊκό πρόγραμμα με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και την ορχήστρα του και με τη συμμετοχή της Μαρίας Καραγκιόζη με παραδοσιακά και νησιώτικα τραγούδια

Παράλληλα, η Πολιτιστική Εταιρεία Ορχηστικής Τέχνης «Βάκχαι» θα παρουσιάσει το έθιμο του Μπέη, χιουμοριστικό λαϊκό δρώμενο που ολοκληρώνετε με γλέντι, υπό τους ήχους της παραδοσιακής γκάιντας. Το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι» παρουσιάζει το αποκριάτικο έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» της Νάουσας Ημαθίας.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ακόμα γευσιγνωσία, παραδοσιακά εδέσματα για όλους, κατασκευές, spin art σε μια ρόδα ποδηλάτου, ομαδικό εικαστικό δρώμενο με θέμα «Ο δικός μου χαρταετός είναι πιο πολύχρωμος» και πολλά συναγωνιστικά, ομαδικά παιχνίδια.

Όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής (πρώην Ιππόδρομος), από τις 11:00 το πρωί, ενώ σε περίπτωση βροχής οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν στο κλειστό γυμναστήριο Ταγματάρχου Πλέσσα και Λάμπρου Κατσώνη.

Μαρούσι
«Ανεπανάληπτο παραδοσιακό γλέντι» υπόσχεται ο δήμος Αμαρουσίου στο κλειστό γυμναστήριο «Σπύρος Λούης» ( Βασ. Όλγας 12, σταθμό ΗΣΑΠ), από τις 12:00 το μεσημέρι με πατροπαράδοτες λιχουδιές και μεζέδες, άφθονο κρασί, και πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα με πολύ χορό και τραγούδι.

Γλυφάδα
Στους πρόποδες του Υμηττού και συγκεκριμένα, στη θέση Πατητήρι, από τις 12 το μεσημέρι, θα εορτάσει τα Κούλουμα ο δήμος Γλυφάδας. Εκτός από το πέταγμα των χαρταετών και τα σαρακοστιανά εδέσματα που θα προσφερθούν, θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό γλέντι και συναυλία με την Ελένη Καρουσάκη και το Χάρη Ακριτίδη.

Paradise Park
Μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν βιωματικά την Καθαρά Δευτέρα στο Paradise Park. Τα παιδιά θα πλάσουν ατομική λαχταριστή λαγάνα αφού πρώτα οργώσουν και σπείρουν το χωράφι παραδοσιακά. Θα φτιάξουν το δικό τους χαρταετό και θα μάθουν διαδραστικά τα έθιμα της Καθαρής Δευτέρας. Άλλη μία ξεχωριστή εμπειρία που μόνο στα “Βιωματικά Σαββατοκύριακα” του Paradise Park μπορούν να βιώσουν. Η επίσκεψη στο πάρκο θα ολοκληρωθεί με ψυχαγωγικό πρόγραμμα.

Τα παιδιά:
• Θα πλάσουν τη δική τους παραδοσιακή λαγάνα.
• Θα βιώσουν τα βασικά στάδια παραγωγής της λαγάνας, από το όργωμα του χωραφιού και τη σπορά του σιταριού σε αυτό, μέχρι το πως γίνεται το σιτάρι αλεύρι στον χειροκίνητο μύλο.
• Θα μάθουν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας μέσα από διαδραστικό παιχνίδι.
• Θα φτιάξουν χαρταετό σε πραγματικές διαστάσεις τον οποίο θα πάρουν μαζί τους
• Θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν το Γαϊτανάκι.
• Θα συμμετέχουν σε αθλητικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα.

Για παιδιά έως 11 ετών.

Ζωγράφου
Την Καθαρά Δευτέρα γιορτάζουμε τα κούλουμα στο Πάρκο Γουδή (Γ. Παπανδρέου & Μεγ. Αλεξάνδρου) με νηστίσιμα, μουσική και χορό, στις 11.00. Στο ίδιο σημείο, στις 13.00 θα ακούσουμε ζωντανή μουσική με το μουσικό σχήμα του Σπύρου Πολυκανδριώτη σε αποκριάτικα παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Αιγάλεω
Την Καθαρά Δευτέρα στις 27 Φεβρουαρίου δίνουμε ραντεβού στο Άλσος Αιγάλεω να γίνουμε μια μεγάλη παρέα και να γιορτάσουμε τα Κούλουμα με μουσικοχορευτικές παραστάσεις από το Σύλλογο Κρητών Αιγάλεω και την Ένωση Ποντίων Αιγάλεω, παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια με τον Νίκο Μοντζέλη να έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια και φυσικά πολλές εκπλήξεις για τα παιδιά.

Ίλιον 
Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με τα «Κούλουμα στο Πάρκο», όπου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού θα προσφέρονται Σαρακοστιανά, κρασί, λαγάνες, παραδοσιακή φασολάδα και χαρταετούς σε όλους και θα γιορτάσουμε μαζί το τέλος της αποκριάς

Άγιος Δημήτριος
Ο Δήμος θα γιορτάσει τα Κούλουμα στο Πάρκο Ασυρμάτου στις 11:30.

Πετρούπολη
Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, από τις 11 το πρωί, θα εορταστούν τα Κούλουμα στην Πλατεία Αγίου Δημητρίου, όπου κλόουν και εμψυχωτές θα περιμένουν τα παιδιά (εντός της παιδικής χαράς), με πολλές δράσεις και εργαστήριο κατασκευής χαρταετού.
Η παραδοσιακή ορχήστρα των αδελφών Αυγουστίδη θα συνοδέψει μελωδικά τον χορό, ενώ θα προσφερθούν σαρακοστιανά κεράσματα και άφθονο κρασί.

Αγία Βαρβάρα
Ο Δήμος μας καλεί να γιορτάσουμε τα Κούλουμα με τραγούδια λαϊκά και παραδοσιακά στις 11.00 στο Άλσος Μητέρας (Διομήδη Κομνηνού 3-7).