Skip to main content

Ατλάντα: Ψηφοφορία για τα ονόματα διδύμων πάντα

Έχοντας ήδη συμπληρώσει 11 εβδομάδες ζωής, τα δίδυμα πάντα του ζωολογικού κήπου της Ατλάντα, στις ΗΠΑ, αναζητούν πλέον τα ονόματά τους.

Ακολουθώντας την κινεζική παράδοση, τα μικρά πάντα, τα οποία ήρθαν στον κόσμο στις 3 Σεπτεμβρίου, θα βαφτιστούν 100 ημέρες μετά από τη γέννησή τους -τη 12η Δεκεμβρίου-, καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας στα νεογέννητα πάντα φθάνουν έως και το 50%.

Με την ημερομηνία της… βάφτισης να πλησιάζει, οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου απηύθυναν κάλεσμα στο κοινό να διαλέξει εκείνο τα ονόματα των διδύμων πάντα, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.

Το κοινό έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα από επτά σετ ονομάτων με ξεχωριστή σημασία, ψηφίζοντας μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου:

  • Ba Lun και Shu Lun: Τα ονόματα Ba και Shu χρησιμοποιούνται ακόμη στην Κίνα, ιδιαίτερα στην επαρχία της Σετσούαν. Ba Shu σημαίνει επίσης «γη της αφθονίας».
  • Jiu Jiu και Yuan Yuan: Jiu σημαίνει «μακροζωία» ή «μεγάλο χρονικό διάστημα». Yuan σημαίνει «μακρινή απόσταση» ή «μακριά». Μαζί σημαίνουν «μακροζωία και μονιμότητα».
  • Lun Jia και Jia Lun: Σύμφωνα με τους υπευθύνους του ζωολογικού κήπου, το πρώτο Jia σημαίνει «επιπλέον» και το δεύτερο «καλό». Όσο για το Lun, αναφέρεται στη μητέρα των δύο πάντα, Lun Lun.
  • Lun Li και Lun Yu: Lun Li σημαίνει «ήθος», ενώ Lun Yu ονομάζεται η συλλογή «Ανάλεκτα» που περιλαμβάνει σημαντικές αναφορές του Κομφούκιου, οι διδασκαλίες και η φιλοσοφία του οποίου επηρέασαν βαθιά τη ζωή και τη σκέψη στην Ανατολική Ασία.
  • Ya Lun και Xi Lun: Ya σημαίνει «κομψό» και Xi «χαρούμενος», με το Lun να αναφέρεται στη μητέρα των δύο πάντα.
  • Ya Lun και Xin Lun: Όπως προαναφέρθηκε, Ya σημαίνει «κομψό», ενώ το και Xin μεταφράζεται ως «ευωδιαστό».
  • Yang Hai και Yang Gui: Το όνομα Yang αναφέρεται στον πατέρα των διδύμων πάντα, Yang Yang, και σημαίνει «ωκεανός». Hai είναι η «θάλασσα», ενώ το όνομα Giu έχει αρκετές διαφορετικές σημασίες, μεταξύ των οποίων «δάφνη».

Την Τετάρτη, άλλα δύο πάντα, αυτά του ζωολογικού κήπου της Βιέννης, έλαβαν τα δικά τους ονόματα, με τη συμπλήρωση 100 ημερών ζωής.

Το αρσενικό πάντα έλαβε το όνομα «Fu Ban» (χαρούμενη ή τυχερή συντροφιά) που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους των περίπου 120.000 χρηστών οι οποίοι συμμετείχαν στην επίσης ηλεκτρονική διαδικασία, ενώ ο ζωολογικός κήπος επέλεξε το όνομα του θηλυκού πάντα, βαφτίζοντάς το «Fu Feng» (χαρούμενος ή τυχερός φοίνικας), πτηνό που αποτελούσε έμβλημα των αυτοκρατόρων στις κινεζικές δυναστείες.

naftemporiki.gr