Από την έντυπη έκδοση
Επιδότηση για την αγορά αυτοκινήτων χαμηλών ρύπων, με στόχο τη διεύρυνση των μεριδίων αγοράς οχημάτων με χαμηλές εκπομπές, καθώς η Ελλάδα εμφανίζεται ουραγός στη χρήση τους σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προτείνει στην κυβέρνηση το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Η απανθρακοποίηση των οδικών μεταφορών στην Ελλάδα απασχόλησε μελέτη του ΙΟΒΕ η οποία εξετάζει τη σημασία των ιδιωτικών επιβατικών οχημάτων χαμηλών εκπομπών και σε οικονομική βάση πέραν της περιβαλλοντικής.
Ειδικότερα η μελέτη με τίτλο «Ο ρόλος των οχημάτων χαμηλών εκπομπών στις οδικές μεταφορές στην Ελλάδα: προκλήσεις και οφέλη» εξετάζει δύο πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε διεύρυνση των μεριδίων των οχημάτων χαμηλών εκπομπών ρύπων στις νέες πωλήσεις την περίοδο 2019-2023. Η μελέτη προχωρά σε εκτίμηση τόσο του δημοσιονομικού κόστους (επιδότηση, ΤΤ, ΤΚ, ΦΠΑ, ΕΦΚ καυσίμων), όσο και του περιβαλλοντικού οφέλους από τη μείωση των ρύπων (παραγωγικότητα, συστήματα υγείας, αξία ακινήτων, κτλ.) μέσα από την εκτίμηση του Κοινωνικού Κόστους Άνθρακα.
Επιδότηση
Στο πρώτο σενάριο, επιδότησης ύψους 3.000 ευρώ, τα οχήματα χαμηλών εκπομπών ρύπων αναμένεται να αυξήσουν το μερίδιό τους στο 14,1% των νέων πωλήσεων επιβατικών μέχρι το 2023, από το 4,8% το 2018. Τα υβριδικά οχήματα εκτιμάται πως θα εξακολουθήσουν να είναι η μεγαλύτερη κατηγορία των οχημάτων χαμηλών ρύπων, ενώ ακολουθούν τα οχήματα φυσικού αερίου, τα Plug-in υβριδικά και τα ηλεκτρικά. Το αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα εξαιτίας της επιδότησης, των μειωμένων εσόδων από τα καύσιμα (ΕΦΚ και ΦΠΑ) και από τα τέλη κυκλοφορίας, εκτιμάται ότι καλύπτεται από τα αυξημένα έσοδα του Τέλους Ταξινόμησης και ΦΠΑ, αλλά κυρίως από το Κοινωνικό Κόστος Άνθρακα το οποίο αποφεύγεται λόγω μειωμένων εκπομπών ρύπων.
Το τελικό ισοζύγιο για την κοινωνία και την οικονομία αποτιμάται στα 68,7 εκατ. ευρώ την εξεταζόμενη περίοδο.
Συνολικά, κατά την περίοδο 2019-2023 ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος των ιδιωτικών μεταφορών μπορεί να περιορισθεί ως και κατά 3.800 τόνους CO2 σε σχέση με το σενάριο βάσης. Ωστόσο το ύψος της επιδότησης αυτής κρίνεται ανεπαρκές. Στην Πορτογαλία το 7,4% των πωλήσεων επιβατικών είναι χαμηλότερων εκπομπών, έναντι 4,8% στην Ελλάδα, ενώ ο ρυθμός επέκτασής τους το 2018 ήταν πάνω από 60%.
Το δεύτερο σενάριο, με επιδότηση 7.500 ευρώ, εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει δραστικότερα την αγορά. Τα οχήματα χαμηλών εκπομπών ρύπων αναμένεται να προσεγγίσουν το 27,7% των νέων πωλήσεων το 2023, έναντι 4,8% το 2018. Και στο σενάριο αυτό ο συμψηφισμός δημοσιονομικού και περιβαλλοντικού αποτελέσματος οδηγεί σε θετικό ισοζύγιο για το οικονομικό σύστημα, με μέσο όφελος 129,1 εκατ. ευρώ την περίοδο 2019-2023, υπολογίζοντας τόσο το δημοσιονομικό κόστος όσο και το όφελος με βάση το κόστος άνθρακα το οποίο αποφεύγεται για το κοινωνικό σύνολο.