Skip to main content

Η Καρέλιας σχεδιάζει επενδύσεις 5,5 εκατ. το 2020

Από την έντυπη έκδοση

Τους στόχους για τη νέα χρόνια αλλά και τη νέα δεκαετία παρουσίασε η διοίκηση της Καρέλιας, τονίζοντας πως κύρια επιδίωξή της είναι να παραμείνει η εταιρεία σύγχρονη, επίκαιρη και ανταγωνιστική. 

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική καπνοβιομηχανία προγραμματίζει για το 2020 επενδύσεις ύψους 5,5 εκατ. ευρώ. Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης εταιρείας Ανδρέας Καρέλιας, «πρόκειται για επενδύσεις απαραίτητες για την αύξηση της παραγωγής, οι οποίες θα συνδυασθούν και με νέες θέσεις εργασίας». Στον απολογισμό του για το 2019 ο κ. Καρέλιας επεσήμανε πως η εταιρεία το 2019 συνέβαλε κατά 532 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία (ειδικός φόρος κατανάλωσης και ΦΠΑ, καθώς και άλλοι φόροι). 

Παράλληλα οι εισφορές σε ασφαλιστικούς οργανισμούς άγγιξαν τα 8 εκατ. ευρώ. Επίσης οι έκτακτες παροχές προς τους εργαζόμενους σε συνδυασμό με τα επιπλέον bonus που θα δοθούν σε ατομικό επίπεδο σε όσους μέσα στο 2019 ξεχώρισαν για την προσφορά τους, καθώς και η συνολική ενίσχυση των κοινωφελών φορέων που έχει επιλέξει να ενισχύει η εταιρεία ξεπέρασαν για το 2019 τα 3,85 εκατ. ευρώ. 

Η Καρέλιας το 2019 σημείωσε τον μεγαλύτερο μικτό κύκλο εργασιών στην ιστορία της, έναν καθαρό κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 5% περίπου σε σχέση με το 2018 και μια πολύ κερδοφόρα χρονιά.

Ειδικότερα σημείωσε αύξηση των πωλήσεων των τσιγάρων στην Ελλάδα κατά 6% σε σχέση με πέρσι και αύξηση των πωλήσεων του καπνού για στριφτό κατά 11%.

Στις διεθνείς αγορές σημείωσε αύξηση του όγκου πωλήσεων των τσιγάρων κατά 3% σε σχέση με πέρσι, ενώ οι πωλήσεις του καπνού ανέβηκαν κατά 11,5%. 

Η Καρέλιας διανέμει τα σήματά της σε περισσότερες από 65 χώρες στον κόσμο, κατέχοντας το 0,32% της παγκόσμιας κατανάλωσης. 

Στα τσιγάρα η εταιρεία κατέγραψε το μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική αγορά, τα τελευταία 20 χρόνια, το οποίο αγγίζει το 18%, ενώ η χρονιά έκλεισε με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στον καπνό για στριφτό τσιγάρο, το οποίο ξεπερνά το 26%. Για μία ακόμη χρονιά κατεγράφη αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων της εταιρείας. 

Οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 10% περίπου σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς (2018) και οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 7,5 εκατ. ευρώ και αφορούσαν κυρίως μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό και λόγω της προσαρμογής της εταιρείας στις απαιτήσεις της ιχνηλασιμότητας. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Καρέλιας στις επενδύσεις για το σύστημα της ιχνηλασιμότητας, σημείωσε πως η εταιρεία για τον σκοπό αυτό δαπάνησε κεφάλαια ύψους άνω των 15 εκατ. ευρώ. 

Οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 10% περίπου το 2019 σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς (2018).

«Πρόκειται για επενδύσεις απαραίτητες για την αύξηση της παραγωγής, οι οποίες θα συνδυασθούν και με νέες θέσεις εργασίας».

Ανδρέας Καρέλιας, διευθύνων σύμβουλοςτης Καρέλιας