Skip to main content

Διπλή επένδυση από EBRD, στην τιτλοποίηση της Avis και στο ομόλογο της Εθνικής

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανακοίνωσε ότι επένδυσε 37 εκατ. ευρώ στην τιτλοποίηση ύψους 186,4 εκατ. ευρώ της Avis καθώς και 50 εκατ. ευρώ στην έκδοση πράσινου ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η EBRD ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την Avis με επένδυση 37 εκατ. ευρώ στην πρώτη τιτλοποίηση ενεργητικού στην ελληνική αγορά, για μη τραπεζικό εντολέα, στον τομέα μίσθωσης οχημάτων.

Μέρος των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί από την Avis για την αντικατάσταση του υπάρχοντος στόλου της με χαμηλότερες εκπομπές CO2, ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα, γεγονός που θα βοηθήσει την εταιρεία να μειώσει το αποτύπωμα ντίζελ της. Επιπλέον, η συναλλαγή θα επιτρέψει στην Avis να αποκτήσει μεσοπρόθεσμη ρευστότητα για να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της σε νέες μισθώσεις υπαρχουσών και νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι η Avis είναι η κορυφαία εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων στην Ελλάδα, με μερίδιο αγοράς περίπου 30%. 

Εντωμεταξύ η EBRD επένδυσε επιπλέον 50 εκατ. ευρώ στην πρώτη έκδοση πράσινων ομολόγων της Εθνικής Τράπεζας ύψους 500 εκατ. ευρώ. Όπως ανακοίνωσε, είναι η πρώτη έκδοση πράσινων ομολόγων από ελληνική τράπεζα και το πρώτο πράσινο SP (senior preferred) που εκδίδεται από την Εθνική. Το ομόλογο ευθυγραμμίζεται με τις αρχές των πράσινων ομολόγων της International Capital Market Association (ICMA), οι οποίες εστιάζουν στη διαφάνεια και τη λογοδοσία και θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της αγοράς πράσινων ομολόγων. Η επένδυση θα αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση πράσινων έργων όπως ΑΠΕ αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

naftemporiki.gr