Skip to main content

Aντίστροφη μέτρηση για το deal της Μαρινόπουλος

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Μια εβδομάδα απομένει έως την ημερομηνία ορόσημο που προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, ήτοι τη 14η Φεβρουαρίου, ωστόσο τα δύο βασικά εμπόδια τόσο σε νομικό όσο και σε επίπεδο επιπλέον χρηματοδότησης παραμένουν ανοιχτά, εντείνοντας την αγωνία στην αγορά.

Ξεκινώντας από τα νομικά κωλύματα, μετά και την εκδίκαση την περασμένη εβδομάδα της αίτησης ερμηνείας της απόφασης του δικαστηρίου της 16ης Ιανουαρίου, από την οποία επί της ουσίας προσδοκάται να καταστεί δυνατή η μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας της ολοκλήρωσης της συμφωνίας στις 28 Φεβρουαρίου από τις 14 του μηνός, τέσσερα είναι τα πιθανά ενδεχόμενα που θα καθορίσουν το μέλλον του εγχειρήματος.

* Το καλύτερο ενδεχόμενο είναι να εκδοθεί εγκαίρως η απόφαση του δικαστηρίου (δηλαδή πριν από τις 14/2), η οποία να δίνει το πράσινο φως στη μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας της ολοκλήρωσης της συμφωνίας για την εξαγορά της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης στις 28 Φεβρουαρίου 2017 και ταυτόχρονα να μην ασκηθεί καμία τριτανακοπή.

* Αντίθετα, το δυσμενέστερο σενάριο είναι το δικαστήριο να μην αφήσει περιθώριο μετάθεσης της καταληκτικής ημερομηνίας και να ασκηθεί τριτανακοπή, η οποία να θεωρηθεί βάσιμη. Σε αυτή την περίπτωση, πέρα από την ενεργοποίηση της διαλυτικής αίρεσης, σημαντικό εμπόδιο δύναται να αποτελέσει και η χρονική περίοδος που θα απαιτηθεί για την εκδίκασης της τριτανακοπής.

* Στην πιθανότητα η έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου να γίνει μετά τις 14 Φεβρουαρίου, η αγωνία θα παραταθεί τουλάχιστον έως την 20ή Φεβρουαρίου, όταν και ολοκληρώνεται η περίοδος των 30 ημερών για την άσκηση τριτανακοπών επί της απόφασης επικύρωσης που ξεκίνησε από τις 20 Ιανουαρίου. Στον βαθμό που μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει τριτανακοπή, δεν τίθεται ζήτημα ενεργοποίησης της διαλυτικής αίρεσης και η συμφωνία περνάει στη φάση της υλοποίησης.

* Επίσης, υπάρχει και το ενδεχόμενο το δικαστήριο να αποφανθεί εγκαίρως επί της αίτησης ερμηνείας της απόφασης της 16ης Ιανουαρίου και να εγκρίνει την παράταση έως τις 28/2, ωστόσο έως τις 20/2 να ασκηθεί τριτανακοπή. Σε αυτή την περίπτωση σημαντική παράμετρος είναι το εάν το δικαστήριο θα θεωρήσει βάσιμη ή όχι την ασκηθείσα τριτανακοπή, καθώς επίσης και ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την ενδεχόμενη εκδίκασή της.

Μέχρι και χθες, πάντως, δεν είχε ασκηθεί καμία τριτανακοπή, ενώ και οι εκτιμήσεις ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες να υπάρξει τέτοια κίνηση τις προσεχείς ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, οι νομικοί εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων μερών επεξεργάζονται διάφορες εναλλακτικές προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε όποιο σκόπελο προκύψει.

Αναφορικά με το μέτωπο της επιπλέον χρηματοδότησης που θεωρείται αναγκαία λόγω των καθυστερήσεων που έχουν καταγραφεί στον σχεδιασμό διάσωσης της Μαρινόπουλος, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τραπεζών -και κυρίως της Alpha Bank- και των εμπλεκόμενων παικτών (ουσιαστικά τη Σκλαβενίτης) συνεχίζονται.

Οι τελευταίες πληροφορίες, μάλιστα, ανεβάζουν το ποσό των αναγκαίων κεφαλαίων που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στα 50-60 εκατ. ευρώ, έναντι 30 εκατ. ευρώ που αρχικώς υπολογιζόταν. Στα επιπλέον κεφάλαια δύναται να υπάρξει νέα συμμετοχή της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ από τη Σκλαβενίτης ή να υπάρξει εγγύηση όλου του ποσού από την αλυσίδα. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της εξασφάλισης των κεφαλαίων κίνησης για την κάλυψη των υποχρεώσεων μέχρι και τον Μάρτιο αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο προκειμένου ο σχεδιασμός της εξυγίανσης να τεθεί σε εφαρμογή. Πάντως, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στον βαθμό που λυθεί το ζήτημα της ενεργοποίησης της διαλυτικής αίρεσης, οι συζητήσεις με τις τράπεζες δεν θα είναι αυτές που θα προκαλέσουν εμπόδιο στην εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης της Μαρινόπουλος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στη «Ν» παράγοντες της αγοράς, «η μη τελεσφόρηση του deal που προσεγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της αδυναμίας εξασφάλισης μιας επιπλέον χρηματοδότησης της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, αν μη τι άλλο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε καν των εμπλεκόμενων πιστωτικών ιδρυμάτων. Η αγορά εκτιμά ότι τόσο η Σκλαβενίτης όσο και οι τράπεζες κινούνται στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης προκειμένου, στο βαθμό που ξεπεραστούν τα νομικά κωλύματα, να μη χαθεί επιπλέον χρόνος».

Η επιπλέον χρηματοδότηση θεωρείται βέβαιο ότι θα κινηθεί στην κατεύθυνση της κάλυψης των οφειλών μισθοδοσίας Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και ενδεχομένως και μέρος των υπόλοιπων μηνών έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που θα ανοίξουν τον δρόμο για την ενεργοποίηση της συμφωνηθείσας χρηματοδότησης συνολικού ύψους 487 εκατ. ευρώ (362 εκατ. ομολογιακό δάνειο και 125 εκατ. ιδία συμμετοχή Σκλαβενίτη).