Skip to main content

Προς μικρή αναβολή για τη Μαρινόπουλος

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Με αίτημα αναβολής αναμένεται να «παιχτεί» αύριο η δεύτερη πράξη στις αίθουσες του δικαστηρίου για τη Μαρινόπουλος, στο πλαίσιο της δικασίμου της κύριας αίτησης υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Πρόθεση των νομικών εκπροσώπων της αλυσίδας είναι να κερδηθεί μια μικρή χρονική παράταση και να οριστεί νέα ημερομηνία εκδίκασης, το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ώστε να κλειδώσει το τελικό κείμενο για το σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο και θα κατατεθεί στο δικαστήριο προκειμένου να ενεργοποιηθεί τελικά η διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 106Β, αντί αυτής του άρθρου 99.

Πιθανή παρέμβαση της Σκλαβενίτης

Προς αυτή την κατεύθυνση οι νομικοί εκπρόσωποι της προς εξυγίανσης αλυσίδας αναμένεται να προσκομίσουν την ενδιάμεση συμφωνία (MoU) μεταξύ τραπεζών – Σκλαβενίτης και Μαρινόπουλου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και παρέμβαση από την πλευρά της Σκλαβενίτης, με δεδομένο ότι αποτελεί τον κύριο επενδυτή του όλου εγχειρήματος.

Στο ενδεχόμενο να μη δοθεί αύριο αναβολή, θα προχωρήσουν τα προβλεπόμενα της εκδίκασης του αιτήματος για το άρθρο 99, προκειμένου να διατηρηθεί η προστασία της αλυσίδας έναντι των πιστωτών, ενώ στο διάστημα περίπου του ενός μηνός που θα απαιτείται για να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου, θα κατατεθεί νέο αίτημα για υπαγωγή στο άρθρο 106 Β.

Σε κάθε περίπτωση, τρεις είναι οι βασικές παράμετροι που θα οδηγήσουν στην άμεση επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης: η σύνταξη των τελικών κειμένων του σχεδιασμού διάσωσης για τις εταιρείες Μαρινόπουλος, Express M, Ξυνός, Πειραϊκό, η εξασφάλιση της συναίνεσης των προμηθευτών έναντι του όλου εγχειρήματος και η διατήρηση «ζωντανού» -έστω και με περιορισμένο κωδικολόγιο- μέρους του δικτύου καταστημάτων της Μαρινόπουλος.

Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την Παρασκευή ξεκίνησε από την πλευρά της Σκλαβενίτης μια στοχευμένη προσέγγιση επιχειρηματιών στον κλάδο τροφίμων – ποτών, στο πλαίσιο της οποίας υπήρξε άτυπη ενημέρωση προκειμένου να αναγνωριστεί η διάθεση έκαστης βιομηχανίας έναντι του εγχειρήματος διάσωσης της Μαρινόπουλος.

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές στη «Ν», «οι συζητήσεις δεν περιλάμβαναν αριθμούς ούτε ποσοστά για διαγραφή χρεών της Μαρινόπουλος, δεδομένου ότι δεν έχει κλείσει ακόμα το τελικό σχέδιο. Το βασικό θέμα ήταν η εξασφάλιση ή όχι της συναίνεσης στο εγχείρημα διάσωσης».

Επίσης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο τραπέζι τίθεται και το ζήτημα του εφοδιασμού των καταστημάτων του δικτύου της Μαρινόπουλος, που θα επιτευχθεί μέσω των εγγυήσεων της Σκλαβενίτης.

Ως προς το ζήτημα, πάντως, της διαγραφής μέρους των οφειλών της Μαρινόπουλος, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για οριζόντιο κούρεμα 50% στο σύνολο των προμηθευτών, καθώς η δυνατότητα μεταφοράς του συνόλου των υποχρεώσεων σε πιστωτικά υπόλοιπα μικρότερα των 100.000 ευρώ (ανά προμηθευτή για το σύνολο των τεσσάρων υπό εξυγίανση εταιρειών) στη νέα εταιρεία που θα ελέγχει η Σκλαβενίτης φαίνεται ότι συναντά τεχνικά και νομικά κωλύματα.   

Προς νομοθετική διάταξη για τα χρέη του ομίλου

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των χρεών του ομίλου Μαρινόπουλος, ξεκαθαρίζοντας όμως πως αυτό θα συμβεί εφόσον οριστικοποιηθούν σε νομικό και σε επιχειρηματικό επίπεδο οι εξελίξεις στην υπόθεση.

«Αναμένουμε να δούμε πώς θα διασφαλιστεί η συμφωνία ανάμεσα στις επιχειρήσεις ώστε να φέρουμε κατόπιν διάταξη για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα και του ΦΠΑ, και του εισοδήματος, καθώς και των χρεών της εταιρείας Μαρινόπουλος προς το Δημόσιο, τις προμηθεύτριες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Θα δώσουμε την καλύτερη λύση» δεσμεύτηκε ο κ. Αλεξιάδης.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γ. Στύλιου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι κριτήριο της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, η εξασφάλιση των προμηθευτών της επιχείρησης και η εν συνόλω διευθέτηση του ζητήματος ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην αγορά.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ειδικά για τους προμηθευτές θα δίδεται η δυνατότητα από ένα όριο και κάτω να πληρωθούν αυτά που τους οφείλει η επιχείρηση και από ένα όριο και πάνω να πληρωθούν ένα μεγάλο ποσοστό των χρεών.