Σε πρόστιμο που της επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Τραπεζική Εποπτεία) αναφέρεται η Τράπεζα Πειραιώς.
Με ανακοίνωσή της, ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι το εν λόγω πρόστιμο σχετίζεται με ευρήματα εποπτικής επιθεώρησης, για υπόθεση του 2015, σχετιζόμενη με μη τήρηση εποπτικών υποχρεώσεων, περί ιδίων κεφαλαίων.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής: «Δεν υφίσταται περαιτέρω επίπτωση στα χρηματοοικονομικά στοιχεία της Τράπεζας, καθώς έχει ήδη αποτυπώσει αυτά τα ευρήματα, συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που ισοδυναμεί στο πρόστιμο, σε οικονομικές καταστάσεις της προηγούμενων χρήσεων.
Από το 2017, η Τράπεζα Πειραιώς έχει προχωρήσει σε σημαντική αναδιάρθρωση της διοικητικής της ομάδας τόσο σε ανώτατο όσο και σε μεσαίο επίπεδο, στην υιοθέτηση εκ μέρους των επιχειρηματικών μονάδων της Τράπεζας διαδικασιών και μεθοδολογίας για τον υπολογισμό της απόδοσης κεφαλαίων προσαρμοσμένης για τους αναλαμβανόμενους κινδύνους, καθώς και στην πλήρη αναθεώρηση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της επισκόπησης και ενίσχυσης του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, των πολιτικών και των διαδικασιών της Τράπεζας. Επιπλέον, η συνολική ανανέωση των εταιρικών αρχών και αξιών συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό έργο σε εξέλιξη για την Τράπεζα.
H Τράπεζα έχει προχωρήσει σε καίρια βήματα για την ανάπτυξη και εφαρμογή μέτρων για τον εντοπισμό και την πρόληψη κινδύνων. Θα συνεχίσει να προβαίνει σε βελτιώσεις των διαδικασιών και ελέγχων που απαιτούνται για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους ισχύοντες κανονισμούς σε συνεργασία με τους εποπτικούς φορείς, ενώ πλέον επικεντρώνεται στην υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου “Agenda 2023″».
Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως το διοικητικό πρόστιμο που επιβλήθηκε από την ΕΚΤ στην Τράπεζα Πειραιώς είναι ύψους 5,150 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύει το 29% περίπου των καθαρών κερδών της (19 εκατ.ευρώ) στο πρώτο εξάμηνο του έτους κι αφορά παραβίαση κανόνων απόκτησης «μέσων κεφαλαίων κατηγορίας 1 κατά την περιόδο 2015 – 2017 από την προηγούμενη διοίκηση της τράπεζας».
Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, η ποινή «επιβλήθηκε για παραβάσεις των διατάξεων περί ιδίων κεφαλαίων που προβλέπονται στο άρθρο 28 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 (CRR) σε συνδυασμό με το άρθρο 8 παράγραφος 2 και το άρθρο 9 παράγραφος 1 στοιχείο (ΕΕ) αριθ. 241/2014, οι οποίες συνετελέστηκαν υπό την καθοδήγηση της πρώην διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε., η οποία ταξινομούσε κεφαλαιακά μέσα, των οποίων η αγορά χρηματοδοτήθηκε άμεσα ή έμμεσα από την εποπτευόμενη οντότητα (σ.σ. από την Τράπεζα Πειραιώς δηλαδή) ως μέσα κοινών μετοχών της Κατηγορίας 1 κατά τη διάρκεια έξι διαδοχικών τριμήνων μεταξύ 2015 και 2017».
Μεταξύ των άλλων χρηματοδοτικών ενεργειών, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αποδέσμευσε εγγυήσεις (collateral), τις οποίες κατείχε ως εξάσφαλιση για την αποπληρωμή των δανείων που χορηγήθηκαν σε ορισμένους μη ενήμερους πελάτες-δανειολήπτες. Οι οφειλέτες αυτοί χρησιμοποίησαν τα ποσά που έλαβαν μετά την αποδεσμευμένη της εξασφάλισης (collateral) για την αγορά μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς.
Το άρθρο 28 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 αναφέρει ότι «τα κεφαλαιακά μέσα μπορούν να χαρακτηριστούν ως μέσα κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1, μόνον εφόσον τα μέσα είναι καταβεβλημένα και η αγορά τους δεν χρηματοδοτείται άμεσα ή έμμεσα από το ίδρυμα».
Η απόφαση επιβολής κυρώσεων μπορεί να προσβληθεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.