Skip to main content

Δ. Κουτσολιούτσος: «Αρνητικές συγκυρίες με οδήγησαν σε παρέμβαση στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας»

Την ευθύνη για την παρέμβαση στα οικονομικά στοιχεία του υπο-ομίλου της Folli Follie στην Ασία φέρεται να ανέλαβε ο ιδρυτής της εταιρείας. Χαρακτηρίζοντας «καλόπιστη» αυτή την παρέμβαση, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος κατά την απολογία του φέρεται να υποστήριξε ότι πρόθεσή του αρχικά ήταν να «διασώσει το δημιούργημα της ζωής του» και στη συνέχεια να  λειτουργήσει νόμιμα την εταιρεία, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «ουδέποτε επεδίωξα, ούτε αποκόμισα» το οποιοδήποτε παράνομο περιουσιακό όφελος από τις πράξεις που του αποδίδονται.

Ο κατηγορούμενος και πλέον προφυλακισμένος για την υπόθεση φέρεται να «απάλλαξε» την οικογένειά του, αλλά και τους συνεργάτες του στην εταιρεία στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «δεν είχαν καμία γνώση και καμία ανάμειξη στα όσα μου καταλογίζονται και στα όσα ο ίδιος ανέχθηκα στον υπο-όμιλο της FF στην Ασία», επιρρίπτοντας ευθύνες σε δύο στενούς συνεργάτες του: Τον οικονομικό διευθυντή του υπο-Ομίλου της εταιρείας στην Ασία, Ιωάννη Μπεγιέτη, κι έναν Ασιάτη, υψηλόβαθμο στέλεχος της εκεί εταιρείας.

«Αυτενεργούσαν, χωρίς να έχουν τη δική μου γνώση ή συναίνεση σε όλες τις πράξεις τους. Μπορεί ο ίδιος να είχα συμφωνήσει στην εφαρμογή μίας πρακτικής για παρέμβαση στα λογιστικά στοιχεία του υπο-ομίλου της Ασίας, αλλά δεν θεωρούσα ότι η πρακτική αυτή θα έφθανε στο σημείο να πραγματοποιείται μία τέτοια ευρείας κλίμακας πλαστογραφία. Μπορεί ο ίδιος ως επικεφαλής του ομίλου να θεωρείται ότι γνώριζα όλες τις ενέργειες των υπαλλήλων και συνεργατών μου, αλλά η μοναδική αλήθεια είναι ότι οι ανωτέρω προέβαιναν αυτοτελώς και χωρίς καμία δική μου γνώση σχετικά με επιμέρους πράξεις. Ο ίδιος γνώριζα μόνο το τελικό αποτέλεσμα και δεν ησχολούμην με τις λοιπές λεπτομέρειες. Για αυτό, άλλωστε, δεν γνώριζα ούτε το σύνολο των εταιρειών που είχαν συσταθεί για τις εικονικές συναλλαγές, ούτε το γεγονός ότι απαιτούντο οι κατά το κατηγορητήριο πράξεις τις πλαστογραφίας» φέρεται να αναφέρει.

Οι παρεμβάσεις

Στο απολογητικό υπόμνημά του, που αριθμεί 90 σελίδες, ο ιδρυτής της εταιρείας φέρεται να ανέφερε ότι «η παρέμβαση στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας προκλήθηκε από διάφορες αρνητικές οικονομικές συγκυρίες και σε καμία περίπτωση δεν επέλεξα αυτή την εσφαλμένη πρακτική προκειμένου να πλουτίσω παρανόμως», προσθέτοντας πως «η ακίνητη περιουσία μου, η οποία είναι ήδη γνωστή στις Αρχές, αποκτήθηκε στο σύνολό της πριν το επίδικο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, έχω ερευνηθεί από τις αρμόδιες Αρχές για όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών μου και ουδέν παράνομο έσοδο έχει ανευρεθεί σε αυτούς. Το κατάλοιπο του συνόλου των τραπεζικών μου λογαριασμών κατά το έτος 2018 είναι είτε μηδενικό, είτε ελάχιστο». Όπως φέρεται να αναφέρει στο απολογητικό υπόμνημά του, εάν είχε αποκομίσει τα παράνομα οφέλη που του καταλογίζονται, «τα οφέλη αυτά θα ευρίσκοντο ακόμα σε τραπεζικές καταθέσεις. Ουδέν ποσό, όμως, έχει ανευρεθεί σε αυτές. Και τούτο, διότι ο ίδιος ενεργούσα μόνο προς όφελος της εταιρείας και διαρκώς χρηματοδοτούσα-δάνειζα αυτή για την εξασφάλιση της ρευστότητάς της, όποτε τούτο ήταν αναγκαίο».

Κάνοντας λόγο για «αρνητικές συγκυρίες, που με οδήγησαν στην εσφαλμένη σκέψη να ανεχθώ την τροποποίηση στα λογιστικά στοιχεία του υπο-ομίλου στην Ασία», ο ιδρυτής της εταιρείας φέρεται να υποστήριξε ότι απευθύνθηκε σε υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας στην Ασία για να τον βοηθήσει στην αντιμετώπισης της διόγκωσης του τραπεζικού δανεισμού της μητρικής εταιρείας, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση «διά της αναπτύξεως στην ασιατική αγορά».

«Τότε εκείνος μου πρότεινε την παρέμβαση στα λογιστικά στοιχεία του υπο-ομίλου της Ασίας, δια της δημιουργίας κάποιων εικονικών εταιρειών, προκειμένου να καταστεί εφικτή η αύξηση τόσο του τζίρου, όσο και της κερδοφορίας αυτού. Με τον τρόπο αυτό θα κερδίζαμε λίγο χρόνο, προκειμένου να μην είναι φορτική η πίεση των τραπεζών για την αποπληρωμή των δανείων, η οποία θα προκαλούσε ασφυξία στη λειτουργία της εταιρείας. Υπό την πίεση, λοιπόν, των οικονομικών υποχρεώσεων της εταιρείας, αποδέχτηκα αυτό που μου πρότεινε ο LAW Chiu Chuen (Tonio) ως προσωρινή λύση, προκειμένου να κρατήσω την εταιρεία ζωντανή και να διασφαλίσω τα συμφέροντα των μετόχων και των επενδυτών, αλλά κυρίως των εργαζομένων στην εταιρεία».

Αρνήθηκε τις κατηγορίες η Κ. Κουτσολιούτσου

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της, η σύζυγός του, Καίτη Κουτσολιούτσου, αρνήθηκε τις κατηγορίες που της αποδίδονται, διευκρινίζοντας ότι ασχολείτο αποκλειστικά με το δημιουργικό – καλλιτεχνικό κομμάτι της εταιρείας.

«Ουδέποτε ασχολήθηκα με τα θέματα διοίκησης της εταιρείας ή με τις οικονομικές της καταστάσεις. Η εργασία μου είχε κυρίως να κάνει με θέματα σχεδιασμού κοσμημάτων, marketing, δημοσίων σχέσεων, διαφήμισης προϊόντων, διοργάνωση εκθέσεων, εκδηλώσεων γενικώς με ό,τι αφορούσε το καλλιτεχνικό-δημιουργικό και προωθητικό τμήμα των εταιρειών. Η παρουσία μου στις συνεδριάσεις του ΔΣ, όπου εγκρίνονταν οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του ομίλου, ήταν καθαρά τυπική, ενώ ουδέποτε ασχολήθηκα ουσιαστικά με την οικονομική διοίκηση του ομίλου. Αντιθέτως, ο σύζυγός μου ήταν εκείνος που είχε αναλάβει τον ρόλο της οικονομικής διαχείρισης του ομίλου. Πάντοτε θεωρούσα ότι, επειδή η ίδια ουδεμία γνώση ή σχέση έχω με τα οικονομικά, δεν χρειαζόταν να ενημερώνομαι για τα οικονομικά ζητήματα της εταιρείας» φέρεται να υποστήριξε.

naftemporiki.gr