Skip to main content

Το ελληνικό ροδάκινο κατακτά τη Ν. Κορέα

Από την έντυπη έκδοση

«Χρυσές δουλειές» στη νοτιοκορεατική αγορά προοιωνίζεται για τους παραγωγούς κονσέρβας ροδάκινου η Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών μεταξύ Κορέας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2011 και προέβλεπε ειδικά για τις κονσέρβες ροδάκινου σταδιακή κατάργηση του βασικού εισαγωγικού δασμού του 50%.

Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές κονσέρβες ροδάκινου εισέρχονται αδασμολόγητα στην Κορέα από το τρέχον ημερολογιακό έτος και όπως επισημαίνει έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στη Σεούλ, απαιτείται η δραστηριοποίηση περισσότερων ελληνικών εταιρειών του κλάδου, οι οποίες θα πρέπει να αποστέλλουν τους διευθυντές εξαγωγών τους στην Κορέα για επαφές τουλάχιστον δύο φορές ετησίως.

Ας σημειωθεί ότι οι κονσέρβες ροδάκινων είναι ένα πολύ ενδιαφέρον προϊόν για τη Νότια Κορέα, καθώς αρέσει πολύ στο κορεατικό κοινό και καταναλώνεται ευρέως, ενώ ουσιαστικά δεν υφίσταται εγχώρια παραγωγή και οι ανάγκες καλύπτονται από τις εισαγωγές.

Η Ελλάδα πραγματοποιούσε αξιόλογες εξαγωγές έως το 2005-2007, αλλά στη συνέχεια δέχτηκε ασφυκτικές πιέσεις από την Κίνα και την Ταϊλάνδη στο χαμηλό κομμάτι της αγοράς και από τη Ν. Αφρική -κυρίως- και τη Χιλή στο υψηλό. Οι εξαγωγές μας μηδενίστηκαν ουσιαστικά το 2010, αλλά η ενεργοποίηση της Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών Ε.Ε. – Ν. Κορέας ανέστρεψε πλήρως την τάση. Κατά το 2015 η αξία των εξαγωγών μας σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό και συνέχισε να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, ξεπερνώντας το 30% των κορεατικών εισαγωγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το επτάμηνο του 2018 οι εξαγωγές μας σημείωσαν νέα μεγάλη αύξηση, της τάξης του 65,3%, αποσπώντας μερίδιο αγοράς 37,8% και καταλαμβάνοντας πλέον την πρώτη θέση μεταξύ των προμηθευτών της Νότιας Κορέας.

Η Κίνα ακολουθεί σταθερά πτωτική πορεία, καθώς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Ελλάδα ούτε σε ποιότητα ούτε -πλέον- σε τιμή, καθώς υποχρεούται να πληρώνει ολόκληρο τον εισαγωγικό δασμό του 50%. Ταυτόχρονα, έχουν υποχωρήσει πολύ και η Νότια Αφρική με τη Χιλή, οι οποίες δεν μπορούν να χορηγήσουν τις ποσότητες που ζητά η κορεατική αγορά, ενώ υπολείπονται και σε ποιότητα. Πτωτική τάση έχει αρχίσει να παρουσιάζει μάλιστα και η Ταϊλάνδη. 

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να κυριαρχήσει στην κορεατική αγορά κονσέρβας ροδακίνου κατά τα προσεχή χρόνια. Στην πραγματικότητα, το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές μας είναι σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες η έλλειψη επαρκούς αριθμού εισερχόμενων στη χώρα μας κοντέινερ για να εξυπηρετήσουν τις εξαγωγικές μας ανάγκες, καθώς πρόκειται για προϊόν με χαμηλά περιθώρια κέρδους, στο οποίο η συνολική κερδοφορία συναρτάται άμεσα από τον όγκο των εξαγωγών.