Από την έντυπη έκδοση
Της Σ. Εμμανουήλ
[email protected]
Με κατάθεση αγωγών προχωρούν οι μικρομέτοχοι της Folli Follie, που είχαν χθες άλλο ένα ραντεβού με τη Δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημιώσεις από την εισηγμένη εταιρεία, η οποία ενάμιση μήνα μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία με τους ομολογιούχους πιστωτές της δεν έχει κάνει καμία πρόοδο στα ανοιχτά μέτωπα που αντιμετωπίζει.
Χθες συζητήθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η αίτηση ανακοπής της διαδικασίας πλειστηριασμού του ποσοστού που κατείχε στην Αττικά Πολυκαταστήματα η FF Group (35,7%, το οποίο είχε περιέλθει στον έλεγχο των τραπεζών). Το αίτημα είχε κατατεθεί από ομάδα 96 επενδυτών, που εκπροσωπούνται από την Ένωση Ελλήνων Επενδυτών και με βάση το άρθρο 936 παρ.1 του ΚΠολ.Δ ουσιαστικά πίεσαν για να κατοχυρώσουν δικαιώματα. Επικαλέστηκαν την καταχρηστική στάση της εταιρείας και το επιχείρημα ότι η δίκαιη τιμή εκποίησης του παραπάνω ποσοστού αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ (από 41.598.264,4 εκατ. ευρώ ή 10,98 ευρώ ανά μετοχή που ορίστηκε στην προκήρυξη του πλειστηριασμού και αποτέλεσε και την τιμή της συναλλαγής).
Σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, μέτοχοι της FF Group προχωρούν σε ασφαλιστικά μέτρα και τακτικές αγωγές, ενώ στις 6 Φεβρουαρίου έχει οριστεί σχετική δικάσιμος.
Το δικαστικό μέτωπο παραμένει η πιο σοβαρή πρόκληση για την εταιρεία, η οποία δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη τη συναίνεση των χρηματοοικονομικών πιστωτών της και το σχέδιο εξυγίανσης παραμένει ζητούμενο. Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν διακοπεί αλλά και οι προσαρμογές στο term sheet της προκαταρκτικής συμφωνίας δεν έχουν γίνει με αποτέλεσμα η επαναληπτική συνέλευση των ομολογιούχων να πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρείται οριστικοποίηση του κειμένου και σύγκληση της συνέλευσης την Παρασκευή ή αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Ο έλεγχος
Επίσης δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι τις διαπραγματεύσεις δυσχεραίνει η συνεχής εναλλαγή προσώπων τόσο στο Δ.Σ. όσο και σε κρίσιμα τμήματα του ομίλου, από το λογιστήριο μέχρι τις διοικήσεις των θυγατρικών. Αυτό δημιουργεί προσκόμματα ακόμη και στον οικονομικό έλεγχο, που αποτελεί ένα δύσκολο έργο για την PwC, η οποία το ανέλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Μάλιστα, πληροφορίες έφεραν χθες τον ελεγκτικό οίκο να εκφράζει αδυναμία σύνταξης γνώμης – κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί με την EΥ πέρυσι. Όμως με την αμφισβήτηση της έκδοσης αναμορφωμένων οικονομικών καταστάσεων 2017 τίθεται εν αμφιβόλω η προοπτική του σχεδίου εξυγίανσης με προσφυγή στο άρθρο 106 βδ του πτωχευτικού νόμου. Αρμόδιες πηγές διεμήνυαν πάντως ότι το έργο είναι σε εξέλιξη αλλά θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο (από την αρχική πρόβλεψη μέσα Ιανουαρίου και τη μεταγενέστερη για αρχές Φεβρουαρίου) λόγω πολυπλοκότητας.
Εν τω μεταξύ, η περιορισμένη ρευστότητα αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη απειλή στις εν εξελίξει διαδικασίες, αν και προς το παρόν οι εργαζόμενοι πληρώνονται κανονικά και εξαντλούνται τα περιθώρια για τη διαχείριση υποχρεώσεων σε προμηθευτές και Δημόσιο. Εν κατακλείδι και υπό το πρίσμα των παραπάνω, το σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie εξακολουθεί σήμερα να βρίσκεται στον «αέρα».