Skip to main content

Επιπλέον 800 εκατ. τον Αύγουστο για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Από την έντυπη έκδοση

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

Ένα επιπλέον ποσό της τάξεως 800 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθεί από τις τράπεζες και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) εντός του Αυγούστου για την κάλυψη της υψηλής ζήτησης που κατέγραψε το χρηματοδοτικό εργαλείο ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Υπενθυμίζουμε ότι μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος χορηγούνται δάνεια κεφαλαίου κίνησης με πλήρη επιδότηση του επιτοκίου για τα δύο πρώτα χρόνια. 

Ωστόσο το 95% του νέου ποσού θα προέλθει από τις τράπεζες (εμπορικές και συνεταιριστικές) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και το 5% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, έναντι 60% και 40% που ήταν το ποσοστό συνεπένδυσης έως τώρα, ενώ θα πρέπει να τονισθεί ότι τα επιπλέον κεφάλαια θα διατεθούν σε επιχειρήσεις οι αιτήσεις των οποίων έχουν εγκριθεί. Συνεπώς δεν θα ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων. 

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, δεδομένου ότι θα πρέπει να δανειοδοτηθούν οι 12.900 επιχειρήσεις οι αιτήσεις των οποίων έχουν εγκριθεί από τις τράπεζες και την ΕΑΤ, απαιτούνται τουλάχιστον άλλα 800 εκατ. ευρώ, ώστε το συνολικό ποσό των δανείων κεφαλαίου κίνησης από το κοινό χρηματοδοτικό εργαλείο να ανέλθει στα 2,6 δισ. ευρώ, που αποτελεί και τον νέο στόχο κυβέρνησης και τραπεζών. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική