Skip to main content

Ελλάκτωρ: Από την εποχή Μπόμπολα στην εποχή Καλλιτσάντση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Αλλαγή σελίδας για την Ελλάκτωρ σηματοδοτεί η επικράτηση στη γενική συνέλευση των μετόχων των προτάσεων για το διοικητικό συμβούλιο και την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο όμιλος, των Αναστασίου και Δημητρίου Καλλιτσάντση, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας τους «Change4Ellaktor».

Οι Λεωνίδας Μπόμπολας και Δημήτρης Κούτρας, δύο πρόσωπα που μέχρι χθες ήλεγχαν σχεδόν το 85% της δραστηριότητας του κατασκευαστικού ομίλου, μέσω των εκτελεστικών θέσεων που κατείχαν, έπαψαν να είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου και μένει να φανεί τις επόμενες μέρες αν θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν και τις θέσεις τους ως επικεφαλής των θυγατρικών.

Ο κ. Μπόμπολας αμέσως μετά την επίμαχη ψηφοφορία επί της προτάσεως των κ.κ. Καλλιτσάντση για ριζική αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου, δήλωσε πως δεν θα σταματήσει να ασχολείται με την Ελλάκτωρ, καθώς όπως είπε «είναι η ζωή μου». Απέδωσε την επικράτηση της άλλης πλευράς στον αιφνιδιασμό που κατάφερε, λέγοντας πως δεν πρόλαβε να οργανώσει την απάντησή του ενώ εκτίμησε ότι αν στη γενική συνέλευση είχαν συμμετάσχει οι τράπεζες (κατέχουν ένα ποσοστό της τάξεως του 4% και δεν εκπροσωπήθηκαν χθες στη γενική συνέλευση) το αποτέλεσμα θα ήταν υπέρ του, κάτι πάντως που η άλλη πλευρά αμφισβητεί.

Η γενική συνέλευση ξεκίνησε με την ανάγνωση και ψήφιση των θεμάτων μιας κανονικής ετήσιας γενικής συνέλευσης (ψήφιση ισολογισμού 2017 κ.λ.π.) και στη συνέχεια το λόγο πήραν για να διατυπώσουν τις προτάσεις για το μέλλον του ομίλου οι Λεωνίδας Μπόμπολας και Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. Μικρότερες τοποθετήσεις έκαναν οι Δημήτρης Κούτρας και Δημήτρης Καλλιτσάντσης.

Ακολούθησε η ανοιχτή ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης των κ.κ. Καλλιτσάντση για νέο διοικητικό συμβούλιο χωρίς τη συμμετοχή των αντιπάλων του. Οι δύο πλευρές είχαν συνεννοηθεί περί τα διαδικαστικά και έτσι η διαδικασία κύλησε ομαλά. Επί των παρισταμένων μετόχων που κατείχαν μετοχές που αντιστοιχούν στο 78,07% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, η πρόταση για νέο ΔΣ έλαβε 52,92%, έναντι του 46,86% που έλαβε η άλλη πλευρά.

Καθοριστική ήταν η ψήφος των επενδυτικών κεφαλαίων (fund) που στο μεγαλύτερο μέρος τους ψήφισαν υπέρ της πρότασης των κ.κ. Καλλιτσάντση. Για αρκετή ώρα και μέχρι να ψηφίσουν τα fund τα ποσοστά που ελάμβαναν οι δύο αντιτιθέμενες πλευρές ήταν κοντά, μετατρέποντας την ψηφοφορία σε θρίλερ. Βεβαίως, εξαρχής φαινόταν πως το ποσοστό που ελέγχει άμεσα η επικρατούσα πλευρά (27,8%) η οποία έχει διαθέσει τον τελευταίο χρονικό διάστημα περί τα 46 εκατ. ευρώ για αγορές μετοχών της Ελλάκτωρ, θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο. 

Στη συνέχεια ετέθη σε ψηφοφορία η πρόταση για τα μέλη του ΔΣ, τα οποία είναι: Γιώργος Προβόπουλος (πρόεδρος) Αναστάσιος Καλλιτσάντσης (διευθύνων σύμβουλος), Δημήτριος Καλλιτσάντσης, Ιορδάνης Αϊβάζης, Παναγιώτης (Τάκης) Δουμάνογλου, Μιχαήλ Κατούνας, Αλέξιος Κομνηνός,  Δέσποινα – Μαγδαληνή Μαρκάκη και Ελένη Παπακωνσταντίνου.

Ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης χαρακτήρισε «ιστορική για το επιχειρείν στην Ελλάδα» τη διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάκτωρ, σημειώνοντας ότι όλοι οι μέτοχοι αποφασίζουν για το μέλλον ομίλου.

Ο ίδιος σε μια αποστροφή του λόγου του είπε πως «δεν υπάρχει τίποτα το προσωπικό απέναντι στα μέλη του υφιστάμενου Δ.Σ., απλώς δεν λειτουργούμε». Σύμφωνα με τον ίδιο το απελθόν πλέον ΔΣ ήταν σε αδιέξοδο και δεν μπορούσε να λάβει επείγουσες αποφάσεις.

Μεταξύ των κινήσεων που θα κάνει η νέα διοίκηση της Ελλακτωρ είναι ο περιορισμός των θυγατρικών εταιρειών από τον οποίο προσδοκά εξοικονόμηση της τάξεως των 12 εκατ. ετησίως. Βάσει των όσων επανέλαβε και χθες ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης η κατασκευή θα παραμείνει βασικός κορμός του ομίλου, ωστόσο θα επιδιωχθεί η αναδιοργάνωση της Άκτωρ ώστε να καταστεί κερδοφόρος και στο εξωτερικό. Ο ίδιος προσδιόρισε το μελλοντικό τζίρο από την κατασκευή σε 1 δισ. ευρώ με την κερδοφορία στο 3,5% με 4% επί αυτού.

Δεν πρόκειται να προχωρήσει η πώληση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, όπως ήθελε η αντίπαλη πλευρά, καθώς όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά «δεν πιστεύουμε πως η εταιρεία πρέπει να προχωρήσει σε ξεπούλημα οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, αν δεν έχει προηγουμένως διορθώσει τις αιτίες που απαιτούν έκτακτη ρευστότητα».

Παρέμβαση στη συνέλευση έγινε και από εργαζόμενη του ομίλου που ζήτησε από τις δύο πλευρές διαβεβαιώσεις για την επόμενη μέρα. Η αγωνία γενικότερα των εργαζομένων και στελεχών ήταν έκδηλη με ένα μεγάλο τμήμα τους να παρακολουθούν τη γενική συνέλευση στην είσοδο του κτηρίου που στεγάζεται ο όμιλος όπου είχαν στηθεί τα κατάλληλα μέσα μετάδοσής της.

Στην επίσημη ανακοίνωση της Ελλάκτωρ μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσης ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης επισημαίνει: 

«Ζητήσαμε από τους μετόχους να πιστέψουν και πάλι στις προοπτικές της Ελλάκτωρ, να στηρίξουν την πρότασή μας για μία συνολική, ρεαλιστική και συγκεκριμένη αλλαγή στις δομές, στη λειτουργία και στη στρατηγική του Ομίλου, να εμπιστευθούν ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Οι μέτοχοι με τη ψήφο τους μας έδωσαν σήμερα μία ξεκάθαρη και σαφή εντολή. Είναι δική μας υποχρέωση και καθήκον τώρα να τους δικαιώσουμε για την επιλογή τους. Η επόμενη ημέρα για την Ελλάκτωρ ξεκίνησε ήδη. Όλοι μαζί, Διοίκηση και εργαζόμενοι θα δουλέψουμε για να αποδείξουμε πως ο Όμιλος δεν βρίσκεται τυχαία σε ηγετική θέση στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε τη γνώση, έχουμε τους ανθρώπους και πλέον έχουμε νέα Διοίκηση και νέο συγκεκριμένο πλάνο, για να επιστρέψει η Ελλάκτωρ εκεί που ανήκει, στην κορυφή. Για να επιστρέψει ο Όμιλος στους μετόχους αυτό που δικαιούνται, μακροχρόνια αξία».