Skip to main content

Βαραίνει το φορτίο υποχρεώσεων και ζημιών της Παγωτά Δωδώνη

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected] 

Συσσωρευμένες ζημιές 21 εκατ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια 12,4 εκατ. ευρώ και συνολικό δανεισμό 32,2 εκατ. ευρώ είναι η εικόνα που εμφανίζει στις 31/12/2018 η Παγωτά Δωδώνη, τη στιγμή που οι πιστώτριες τράπεζες συνεχίζουν τις προσπάθειες αναζήτησης ενδιαφερόμενου επενδυτή, ώστε να συμφωνηθεί ένα αποδεκτό τίμημα και να μεταβιβαστεί η εταιρεία απαλλαγμένη από τον υπέρμετρο δανεισμό της. 

Μολονότι η προσπάθεια διάσωσης της εταιρείας μετρά από το 2017, καμία από τις προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος που υπήρξαν δεν ευδοκίμησε. Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ενδιαφέρον για την απόκτηση της Παγωτά Δωδώνη είχε εκδηλώσει το σχήμα των ελληνικών εταιρειών Γιώτης-Γρηγόρης και η Switz Group του Ινδού επιχειρηματία Taizoon Khorakiwala. Το προσφερόμενο τίμημα των δύο προτάσεων κυμαινόταν σε περίπου 8-9 εκατ. ευρώ, ωστόσο δεν τελεσφόρησε καμία συμφωνία. Επί του παρόντος παραμένει αδιευκρίνιστο εάν θα γίνει διαγωνισμός από τις τράπεζες ή θα υπάρξει απευθείας συναλλαγή με ενδεχόμενο νέο επενδυτή. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση στην οικονομική έκθεση για την χρήση 2018, «η εταιρεία ενημερώνεται από τις πιστώτριες τράπεζες ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες ώστε να μεταβιβαστεί η εταιρεία απαλλαγμένη από τον υπέρμετρο δανεισμό της».

Σχετικά με την πορεία των μεγεθών, σύμφωνα με τα στοιχεία της περσινής χρήσης, η Παγωτά Δωδώνη εμφάνισε το 2018 συνολικές πωλήσεις 8,9 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 6,8% σε σχέση με το 2017. Τα ενοποιημένα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 510 χιλ. ευρώ, καταγράφοντας υποχώρηση 38% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Οι ενοποιημένες ζημιές μετά φόρων διευρύνθηκαν την περσινή χρονιά στα 2,9 εκατ. ευρώ έναντι 2,2 εκατ. ευρώ το 2017. Σημειώνεται ότι η Παγωτά Δωδώνη συμμετέχει με ποσοστό 30% στην Chillbox, ενώ η Θεικό Παγωτό αποτελεί 100% θυγατρική της. 

Όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, «η μείωση κατά 6,8% του τζίρου αποδίδεται κυρίως στη μείωση των πωλήσεων των παρεχόμενων υπηρεσιών (entry fees) και λιγότερο στην υποχώρηση των πωλήσεων προϊόντων», προσθέτοντας ότι «μείωση μικρότερη του 5% καταγράφηκε στα έσοδα προς τα καταστήματα franchise που λειτουργούν κάτω από τα εμπορικά σήματα Chillbox και Δωδώνη σε συγκρίσιμη βάση». 

Η μείωση του ΦΠΑ

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα χρήση, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ενδεχομένως να βοηθήσει να απορροφηθούν οι απώλειες που υπάρχουν λόγω των καιρικών συνθηκών, ενώ εφόσον δεν υπάρξουν αρνητικές ειδήσεις στο μακροοικονομικό περιβάλλον αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι να σταθεροποιηθεί μια βελτιωμένη κατάσταση στην αγορά σε σύγκριση με πέρυσι. 

Σύμφωνα με όσα δηλώνονται στις οικονομικές καταστάσεις  η εταιρεία διαθέτει τα προϊόντα της μέσω: δικτύου 70 καταστημάτων franchise Δωδώνη, δικτύου 134 μικρότερων σημείων-«γωνίες» που πωλούν προϊόντα Δωδώνη, 620 σημείων HO.RE.CA. (καφετερίες, εστιατόρια, ξενοδοχεία) 700 σημείων πωλήσεων οικογενειακού συσκευασμένου παγωτού σε μεγάλες αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ αλλά και μικρά Μίνι Μάρκετ, φούρνους και ζαχαροπλαστεία, ενώ απασχολεί 62 εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1967 με το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος (γαλακτοπωλείου) στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή της Κυψέλης. Το 1999 εξαγοράζεται από το επενδυτικό κεφάλαιο «Valtop Holdings Limited», ενώ το 2007 εξαγοράζεται από νέο επενδυτικό κεφάλαιο «NBGI Private Equity Fund».

Σημειώνεται ότι η Stage Capital που διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο στο οποίο είναι ενταγμένη και η Παγωτά Δωδώνη, αποτελεί ένα από τα διάδοχα σχήματα της NBGI, που πουλήθηκε το 2016 σε σχήμα των Goldman Sachs και Deutsche Bank. Σύμφωνα με το μητρώο μετοχών της Παγωτά Δωδώνη, την 31η Δεκεμβρίου 2018 το 100% των μετοχών κατέχεται από την κυπριακή εταιρεία Foodron Holdings Ltd.