Skip to main content

Τι σχεδιάζουν εγκλωβισμένοι επενδυτές της Folli Follie

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]
 
Θέλουν να αποζημιωθούν, αλλά αποθαρρύνονται από την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης στην Ελλάδα και τα σχετικά έξοδα (μετακινήσεις, χρέωση δικαστικής συνδρομής, προμήθεια, ΦΠΑ 24% κ.ο.κ.) ξένοι επενδυτές από διάφορα μέρη του κόσμου -από το Παρίσι μέχρι το Τόκιο- που έχουν μείνει με τον «μουτζούρη» στο χέρι, ήτοι τίτλους της Folli Follie, από μερικές χιλιάδες μέχρι 1-2 εκατ. έκαστος.

Πρόκειται για διάφορες κατηγορίες επενδυτών, σύμφωνα με θεματοφύλακες, πολλοί με θέσεις μακροπρόθεσμου ορίζοντα, σε ομόλογα ή/και μετοχές. Εξάλλου, η μετοχή πριν από μια πενταετία εισερχόταν στον δείκτη MSCI με βαρύτητα πάνω από 7,4% και χαρακτηριζόταν μια από τις παραδοσιακές επιλογές των ξένων, λόγω της πολυεθνικής της δραστηριότητας. 

Ως εκ τούτου αποτελούσε επιλογή για το επενδυτικό καλάθι θεσμικών, που απέκτησαν τίτλους σε ένα ευρύ φάσμα τιμών (σημειώνεται ενδεικτικά ότι η μετοχή, πριν τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης, πέρυσι τον Μάιο, όταν είχε φθάσει στα 4,8 ευρώ, είχε βρεθεί και πάνω από τα 30 ευρώ τα προηγούμενα χρόνια). 

Διεκδίκηση αποζημιώσεων
Σήμερα οι κάτοχοι τίτλων και οι ομολογιούχοι που υπέστησαν ζημιές, είτε με πώληση σε χαμηλότερη τιμή μετά την ανακοίνωση του fund QCM στις 3 Μαΐου του 2018 είτε με τον «εγκλωβισμό» τους μετά την αναστολή διαπραγμάτευσης στο Χ.Α., μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Εξάλλου υπάρχει και η θετική εξέλιξη υποθέσεων που έφθασαν στο ακροατήριο μέσω της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών (ΕΕΕ). Όπως υπενθυμίζει στη «N» ο κ. Γιάννης Κυριακόπουλος, πρόεδρος της ΕΕΕ, ο οποίος έχει υπερασπιστεί τα συμφέροντα 134 μικρομετόχων, οι 56 έχουν δικαιωθεί με τα ασφαλιστικά μέτρα, με απόφαση συντηρητικής κατάσχεσης κινητής και ακίνητης περιουσίας της FF, της οικογένειας Κουτσολιούτσου και του ορκωτού ελεγκτή των οικονομικών της καταστάσεων μέχρι του ποσού του 1,8 εκατ. ευρώ. Για τους υπόλοιπους προετοιμάζεται νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, εν αναμονή και της εκδίκασης των αγωγών. 

Η συνολική αποζημίωση που διεκδικούν όσοι έχουν προσφύγει μέχρι σήμερα στη Δικαιοσύνη ανέρχεται σε 3,996 εκατ. ευρώ. Ο κ. Κυριακόπουλος, όπως λέει, τελεί εν αναμονή των καταθέσεων των κατηγορουμένων και της μελέτης των πορισμάτων που έχουν εκδοθεί (πόρισμα ΕΛΤΕ, αιτιολογική έκθεση προς την ΕΚ, πόρισμα A&M κ.ο.κ.) και τα οποία έχει ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι την ομαδική αγωγή που κατέθεσε η ΕΕΕ υιοθέτησε ο ISS Institutional Shareholder Services Inc., γεγονός που κινητοποίησε το ενδιαφέρον άνω των 40 μελών του συγκεκριμένου οργανισμού που ειδικεύεται σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, υπεύθυνων επενδύσεων και προστασίας των θεσμικών επενδυτών. Αν υποθέσουμε ότι οι ζημιές που έχουν υποστεί ξεπερνούν τα 30-35 εκατ. ευρώ, τα όποια επιπλέον κόστη, όπως τα δικαστικά, δεν είναι αμελητέα έξοδα. Οπότε κάθε δυνητικά υποψήφιος ενάγων καλείται να σταθμίσει το ρίσκο.

Στάση αναμονής
Πληροφορίες θέλουν τους θεματοφύλακες να τηρούν στάση αναμονής εν όψει της αναδιατύπωσης των οικονομικών καταστάσεων 2017 της Folli Follie. 

Επίσης εκφράζουν δυσπιστία απέναντι στην ελληνική Δικαιοσύνη ως προς την ταχύτητα απονομής δικαίου, ενώ ορισμένοι φέρονται να διερευνούν πιθανή φιλική συνεννόηση με την οικογένεια Κουτσολιούτσου που παραμένει στη διοίκηση της εταιρείας (μέσω του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, μη εκτελεστικού μέλους στο Δ.Σ.) και διατηρεί οικονομική επιφάνεια, η οποία άλλωστε της εξασφαλίζει την απαραίτητη ρευστότητα για να διαχειρίζεται τις παρενέργειες της κρίσης πάνω από έναν χρόνο τώρα.