Skip to main content

Νέα στρατηγική εξασφάλισης εσόδων από τη ΓΕΚ Τέρνα

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Στρατηγική απεξάρτησης των εσόδων του ομίλου από την κυκλικότητα των κατασκευών, με στόχο την ενίσχυση των εσόδων από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, όπως είναι οι παραχωρήσεις και η ενέργεια, αναπτύσσει η ΓΕΚ Τέρνα, όπως υπογράμμισε χθες, μιλώντας στους μετόχους, ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Περιστέρης, ο οποίος παράλληλα απάντησε σε ερωτήματα αναφορικά με τη ΔΕΗ.

Παρουσία του Henry M. Holterman, επικεφαλής της ολλανδικής Reggeborgh Invest, η οποία έχει αποκτήσει το 28% του μετοχικού κεφαλαίου της ΓΕΚ Τέρνα, ο κ. Περιστέρης επανέλαβε την πρόθεση του ομίλου για δημιουργία θυγατρικής στην οποία θα μεταφερθούν οι συμμετοχές στις παραχωρήσεις (αυτοκινητόδρομος Νέα Οδός και Κεντρικής Ελλάδος). Αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας είπε πως τώρα ο στόχος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι τα 2.000 MW (από 1.500 MW σήμερα, εγκατεστημένα ή υπό κατασκευή) ενώ στον τομέα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής ο όμιλος έχει ανακοινώσει σχέδιο για επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ στην Κομοτηνή. Πρόκειται για την κατασκευή και λειτουργία μιας νέας μονάδας φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου ονομαστικής ισχύος 660 MW. 

Αντλησιοταμίευση

Αναφορικά με την αντλησιοταμίευση ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα σημείωσε πως ο όμιλος σχεδιάζει ένα μεγάλο σύστημα στην Αμφιλοχία ισχύος 680 MW, ωστόσο, ενώ είναι διαπιστωμένη η ανάγκη για τέτοιου είδους επενδύσεις, δεν υπάρχει το ρυθμιστικό πλαίσιο για να δοθούν οι αναγκαίες άδειες. Στο σημείο αυτό αναφορά έγινε και στη διαπιστωμένη ανάγκη σημαντικής αύξησης της ενεργειακής ισχύος στην Κρήτη. Όπως ειπώθηκε σχετικά, η ΓΕΚ Τέρνα σχεδίαζε υβριδικό έργο (συνδυασμός αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας) στην περιοχή Αμάρι (Ρέθυμνο), όμως το υπουργείο Ενέργειας με νόμο το 2018 απαγόρευσε στους ιδιωτικούς φορείς να κάνουν αυτού του είδους την επένδυση, δίνοντας το δικαίωμα μόνο στη ΔΕΗ. 

Απαντώντας σε σχετικό με τη ΔΕΗ ερώτημα ο διευθύνων σύμβουλος του εν λόγω ομίλου είπε πως «το θέμα της ΔΕΗ μας απασχολεί, είναι σοβαρό και πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα της όποιας κυβέρνησης προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές». Συμπλήρωσε ότι «από την αρχή που ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με τα ενεργειακά λέγαμε ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να υποστηριχθεί για να μείνει πυλώνας της ενεργειακής αγοράς». Ο κ. Περιστέρης άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν οφειλές της ΔΕΗ προς τον όμιλο, ωστόσο, η απόφαση είναι να μην ενεργοποιηθούν οι ρήτρες πληρωμών. 

Ο ίδιος έκανε και έναν σύντομο απολογισμό σημειώνοντας ότι η χώρα έχει κλείσει μια δεκαετία κατά την οποία υπέστη πρωτοφανή οικονομική κρίση με πτώση όλων των αξιών. Στη ΓΕΚ Τέρνα, όπως είπε, «καταφέραμε με πολύ μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουμε την εταιρεία όρθια και μάλιστα να γίνει ισχυρότερη και μεγαλύτερη απ’ όλη την ιστορία της. Το 2008 είχε τζίρο 650 εκατ. ευρώ και σήμερα 1,4 δισ. ευρώ, με επενδύσεις της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ». 

Το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της ΓΕΚ Τέρνα είναι σήμερα περίπου 2 δισ. ευρώ. Συμμετέχει στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη ζεύξη Περάματος – Σαλαμίνας, την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού και τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης και εκδηλώνει ενδιαφέρον για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που κάποια στιγμή θα πρέπει να προχωρήσουν.