Skip to main content

Creta Farms: Με ανοιχτά χαρτιά οι αφοί Δομαζάκη

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Καθοριστική για το μέλλον της αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms θεωρείται η σημερινή εξ αναβολής έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο Ρέθυμνο. Οι δύο βασικοί μέτοχοι, αδελφοί Δομαζάκη, «κατεβαίνουν» με διαφορετικά «όπλα» στη μάχη της διεκδίκησης της εταιρείας τους, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να γνωστοποιηθούν και οι μετοχικές ισορροπίες όπως αυτές διαμορφωθούν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης.

Ξεκινώντας από τις χθεσινές εξελίξεις, η διοίκηση της Creta Farms, ήτοι η πλευρά του Μάνου Δομαζάκη, με επίσημη ανακοίνωσή της ενημέρωσε ότι γνωστοποίησε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την τελική έκθεση από τον διενεργηθέντα έλεγχο από την PWC σχετικά με τους ισχυρισμούς του ετέρου βασικού μετόχου Κωνσταντίνου Δομαζάκη περί χρηματοδότησης ύψους 11,6 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούσαν ταμειακές διευκολύνσεις από τον ίδιο προς την εταιρεία για το χρονικό διάστημα 2005-2006. Όπως επισημαίνει η εταιρεία από την έκθεση αυτή προκύπτει ότι «εντοπίστηκε η ροή του χρήματος επί του συνόλου του ποσού των 11,6 εκατ. ευρώ. Από τις χρηματοοικονομικές αυτές ροές δεν επιβεβαιώθηκε καμιά υποχρέωση της εταιρείας προς τον κ. Κ. Δομαζάκη. Αντιθέτως, επιβεβαιώθηκαν οι προβληματισμοί και ενστάσεις του Δ.Σ. σε σχέση με τους ισχυρισμούς του κ. Κ. Δομαζάκη για τις μετά 13 χρόνια απαιτήσεις του από την Εταιρεία ύψους 11,6 εκατ. ευρώ. Επίσης, αποδείχθηκε ότι 3 εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό των δήθεν απαιτήσεών του, αφορά προσωπικό του δάνειο, στο οποίο φυσικά ουδόλως εμπλέκεται η Creta Farms». Στο κείμενο της ανακοίνωσης της διοίκησης της αλλαντοβιομηχανίας δεν απαντάται με ποιον τρόπο τελικά εισέρευσαν στην εταιρεία τα 11,6 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η ροή του χρήματος, όπως επισημαίνεται, έχει επιβεβαιωθεί.

Ο στρατηγικός επενδυτής

Στο μεταξύ, η πλευρά Κωνσταντίνου Δομαζάκη με λίγη χρονική διαφορά προχώρησε στη γνωστοποίηση του ονόματος του στρατηγικού επενδυτή ο οποίος εμφανίζεται πρόθυμος να εισέλθει στην εταιρεία, εισφέροντας κεφάλαια έως του ποσού των 15 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον Θεόδωρο Δουζόγλου, που προτίθεται να επενδύσει μέσω της εταιρείας του SCDGROUP LTD που εδρεύει στην Κύπρο, όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης στη συνάντηση που πραγματοποίησε χθες με την Εθνική Τράπεζα, επικεφαλής του κοινοπρακτικού σχήματος των τραπεζών.

Ο ομογενής από τη Βενεζουέλα κ. Δουζόγλου, ο οποίος διατηρεί χαμηλό προφίλ, τα τελευταία χρόνια έχει εξαγοράσει στην Ελλάδα σειρά ακινήτων, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να τα έχει αξιοποιήσει. Μεταξύ άλλων, το 2015 απέκτησε το ακίνητο που στέγαζε το ξενοδοχείο Πεντελικό, έναντι τιμήματος που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν περίπου 23 εκατ. ευρώ, και το ιστορικό κτήριο του ΟTΕ στην οδό Σταδίου. Επίσης έχει εξαγοράσει το ξενοδοχείο Μιστράλ στον Πειραιά, το ξενοδοχείο Λητώ στη Μύκονο, έπειτα από ηλεκτρονικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ φέρεται να έχει αποκτήσει ακόμα ορισμένα ακίνητα στο ίδιο νησί και στο κέντρο της Αθήνας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης με την τράπεζα αναλύθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής του επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, που όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ν» περιλαμβάνουν κάλυψη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από πλευράς του νέου επενδυτή με παράλληλη κεφαλαιοποίηση περί τα 10 εκατ. ευρώ από το «χρέος» των 11,6 εκατ. ευρώ που αξιώνει ο κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης.  Μέσα σε αυτό το κλίμα, σήμερα αναμένεται να διεξαχθεί μια ιδιαίτερα τεταμένη γενική συνέλευση μετόχων, το ουσιαστικό διακύβευμα της οποίας αφορά το ποιος εκ των δύο βασικών μετόχων θα αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις θέλουν τις μετοχικές ισορροπίες να έχουν ήδη διαφοροποιηθεί, εξέλιξη που επηρεάζει σε έναν βαθμό την έκβαση της υπόθεσης. Ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης εμφανίζεται να κατέχει το 41,51% των μετοχών της Creta Farms, ενώ ο αδελφός του Εμμανουήλ το 40,87%.  Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φέρεται να έχει ήδη ζητήσει από τη διοίκηση της εταιρείας να της αποσταλούν τα πρακτικά της διαδικασίας, τα οποία θα εξεταστούν από τα στελέχη της εποπτικής αρχής στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί για την υπόθεση.