Skip to main content

FF: Συνέλευση των ομολογιούχων, μετά και το νέο μπλόκο στην πώληση ακινήτων

Από την έντυπη έκδοση

Επαναληπτική συνέλευση πραγματοποιούν σήμερα, Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες ομολογιούχοι της FF Group σε συνέχεια της προκαταρκτικής συμφωνίας επί της προτεινόμενης από την εταιρεία χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης. Χθες το Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτό αίτημα της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών για παράταση της απαγόρευσης μεταβολής της ακίνητης περιουσίας της Folli Follie, ενώ παράλληλα εκκρεμούν προς εκδίκαση παρόμοιες αιτήσεις (ασφαλιστικών μέτρων κ.λπ.) και από άλλες ομάδες επενδυτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κρίση του δικαστηρίου απαγορεύεται η μεταβολή του περιουσιακού καθεστώτος της εταιρείας Folli Follie (δηλαδή των ιδιοκτητών της μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου, των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, αλλά και ορκωτών ελεγκτών), μέχρι τη συζήτηση της κύριας αίτησης της Ένωσης, που θα γίνει σε περίπου έναν μήνα.

Η Ένωση, η οποία εκπροσωπεί 56 επενδυτές, διεκδικεί, με την κύρια αίτησή της, τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της εταιρείας μέχρι του ποσού των 2,3 εκατ. ευρώ, για τη ζημία που υπέστησαν.

Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί και βούλευμα του οικονομικού εισαγγελέα, με το οποίο έχει ήδη επιβληθεί η δέσμευση και η απαγόρευση μεταβολής περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, φυσικών προσώπων που ασκούσαν διοίκηση στην εταιρεία και μετόχων.

Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση της εν λόγω αίτησης, κατέθεσε ως μάρτυρας από την πλευρά της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών ο ταμίας της Ένωσης Αλέξανδρος Νοδαράκης. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων (και έγινε δεκτό από το δικαστήριο), η ζημιά των αιτούντων, δηλαδή των επενδυτών, είναι ολοκληρωτική.

Το ενδιαφέρον των μελών της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, που εκπροσωπήθηκαν νομικά από τον πρόεδρό της, δικηγόρο, Ιωάννη Κυριακόπουλο, στρέφεται πλέον στην απόφαση επί της κύριας αίτησης που έχουν καταθέσει για την υπόθεση, που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα.

Οι ομολογιούχοι

Πληροφορίες θέλουν σήμερα να έχει προγραμματιστεί επαναληπτική συνέλευση των ομολογιούχων της FF Group σε συνέχεια της προκαταρκτικής συμφωνίας επί της προτεινόμενης από την εταιρεία χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης, με προσαρμογές που εξορθολογίζουν κατά κάποιον τρόπο το ρίσκο – αν και για ορισμένους πιστωτές εξακολουθεί να θεωρείται απαγορευτικό. Η επενδυτική κοινότητα τελεί επίσης εν αναμονή της αναδιατύπωσης των οικονομικών καταστάσεων της εισηγμένης για τη χρήση 2017, έργο που έχει αναλάβει η PwC και προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα (το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε παράδοση στα μέσα Ιανουαρίου). Την ίδια στιγμή είναι σε εξέλιξη έρευνα στην κινεζική θυγατρική την οποία συντονίζει η Robertsons Solicitors, σε συνέχεια του πορίσματος της Alvarez & Marsal, ενώ σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία απόδοσης ευθυνών σε συνέχεια του ελέγχου που διεξάγεται από την Ε.Κ. Η τελευταία έχει εντοπίσει παραποιήσεις στοιχείων στις καταστάσεις της χρήσης 2016, ενώ ελέγχεται χρηματιστηριακή συναλλαγή του Δ. Κουτσολιούτσου το 2017 (23 εκατ. ευρώ από placement) και έπονται αποφάσεις.   

Νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων 1,6 εκατ.

Επίσης, στις 6 Φεβρουαρίου αναμένεται να εκδικασθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων άλλης ομάδας επενδυτών, που διεκδικεί αποζημίωση 1,6 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, επίκειται η κατάθεση αγωγής αποζημίωσης και από άλλους επενδυτές κατά της Folli Follie.

Παράλληλα, έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 29 Ιανουαρίου αίτηση ανακοπής πλειστηριασμού για το Άττικα. Σύμφωνα με μέλη της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, η ενεχυρίαση της μετοχικής θέσης που έχει η Folli Follie στο Άττικα έγινε μετά την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της. Άρα -σύμφωνα με τους επενδυτές- η ενεχυρίαση έχει καταδολιευτικά στοιχεία που στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των μετόχων. 

Παραίτηση από τον 106α 

Στο μεταξύ, οι νομικοί παραστάτες της Folli Follie παραιτήθηκαν χθες από την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα. Σημειώνεται ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο έχει απορρίψει από τον περασμένο Νοέμβριο την αίτησή της για υπαγωγή σε καθεστώς σχετικής προστασίας, παραπέμποντας στις 22 Ιανουαρίου (χθες) τη συζήτηση της κύριας αίτησης της εταιρείας. Όμως, δεδομένου ότι η Folli Follie επιδιώκει την κατάθεση νέου αιτήματος προσφυγής στον Πτωχευτικό Κώδικα, στο πλαίσιο του άρθρου 106β ή του άρθρου 106δ, η αίτηση που είχε κατατεθεί είναι πλέον άνευ αντικειμένου και έτσι η παραπάνω κίνηση (παραίτησης) ήταν αυτονόητη.