Skip to main content

ΓΕΚ Τερνα: Διεκδικεί μεγάλα έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό

Της Τέτης Ηγουμενίδη
 [email protected]

«Οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στις παραχωρήσεις και στα έργα ΣΔΙΤ, θα επιδιώξουμε να ενταθούν στα επόμενα χρόνια» δήλωσε πριν λίγη ώρα ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας στους μετόχους του ομίλου κατά τη ετήσια γενική συνέλευση προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή συνεχίζουμε να αναλαμβάνουμε και να διεκδικούμε δημόσια κι ιδιωτικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την διατήρηση ενός υψηλού ανεκτέλεστου έργων με ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους». 

Μεταξύ άλλων η ΓΕΚ Τέρνα σκοπεύει να συμμετάσχει στους διεθνείς διαγωνισμούς για τα αεροδρόμια της Σόφιας και του Βουκουρεστίου (έργα παραχώρησης), ενώ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για τη νέα γενιά έργων στην Ελλάδα, όπως π.χ. είναι η υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας κι ο ΒΟΑΚ. Επίσης, μετά την επιτυχή ανάληψη των έργων ΣΔΙΤ απορριμμάτων σε Ήπειρο και Πελοπόννησο θα διεκδικήσει και τα νέα σχετικά έργα που αναμένονται σε άλλες περιοχές της χώρας (π.χ. στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη), ενώ παρακολουθεί στενά και τις εξελίξεις στην Αττική.

Ο κ. Περιστέρης εκτίμησε ότι η σύμβαση για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Ηράκλειο Κρήτης, με προϋπολογισμό κατασκευής 500 εκατ. ευρώ, θα υπογραφεί εντός του 2018. Η ΓΕΚ Τέρνα για το αεροδρόμιο στο Καστέλι συνεργάζεται με την ινδική GMRAirportsLim, η οποία συμμετέχει με 10% στην εταιρεία παραχώρησης για το έργο. 

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με το νότιο τμήμα του Ε65 για το οποίο εκκρεμεί η έγκριση του φακέλου μεγάλου έργου από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα σημείωσε ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται δεν οφείλεται στην ελληνική πλευρά, αλλά στις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας ότι ελπίζουμε ότι εντός των επομένων εβδομάδων το θέμα θα προχωρήσει.  

Ακόμη, ο κ. Περιστέρης σημείωσε ότι από την πλευρά της επιχείρησης «έχει γίνει ό,τι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Υλοποιήσαμε επενδύσεις 2 δις. Ευρώ μέσα στην κρίση, στηρίξαμε έμπρακτα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διατηρώντας συνεχώς κι αδιαλείπτως το σύνολο των διαθεσίμων μας στην Ελλάδα και δημιουργήσαμε χιλιάδες θέσεις εργασίας, ειδικά στην χειμαζόμενη ελληνική περιφέρεια. Δηλώνουμε παρόντες και στην νέα εποχή που ελπίζουμε να ξεκινήσει σύντομα για την ελληνική οικονομία με στόχο την ανάπτυξη της χώρας μας» και κατέληξε:

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις θέλουν και μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή τη νέα εποχή. Το μόνο που ζητούν είναι το αυτονόητο. Ισότιμη μεταχείριση. Ισότιμη μεταχείριση στο κόστος χρηματοδότησης, στην ευκολία πρόσβασης σε κεφάλαια, στην φορολογία, στην πληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους. Κι ειδικά στη φορολογία, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι δεν έχει νόημα να μιλάμε για τον συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, αλλά για την συνολική φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, η οποία αθροιστικά είναι ίσως από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως.»